2011. október 13.
KÁROLYI KALÁCS
Ezt a receptet évekkel ezelőtt kaptam az Nlc-n Tündétől.
Akkor sütöttem először és nagyon finom, azóta is kedvenc, nem is értem, hogy maradt le eddig innen... illetve értem én, a régi dolgok bizony még mindig ott sorakoznak, hogy egy-egy újrasütésnél újrafotózva lesznek és a tuti fénykép kerül a blogra...:-)
Na mindegy, ez egy régebben készült fotó, talán elnézitek nekem, hogy akkor még ilyen képeket készítettem, ígérem újrasütésnél jön jobb:-)
Cserébe megígérem Nektek, hogy aki megkóstolja, nem fog csalódni benne és ezáltal bennem sem!:-)
KÁROLYI KALÁCS
50 dkg liszt
4 tojás sárgája
2 dkg élesztő
4 dkg porcukor
3 dl langyos tej
10 dkg olvasztott vaj
Szokásos kelt tészta:
Élesztő felfut, tojás elkever cukorral, mindent egybe, jól kidolgozni amíg a kéz bírja.
Közben hozzádolgozni a vajat, mint az aranygaluskánál.
(Nálam az egészet a gép csinálta!)
Duplájára keleszteni. Utána kb. hüvelykujj vastagságúra kinyújtani (tekercsnek, téglalap alakúra).
15 dkg vajat elkeverni porcukorral, ezzel kell megkenni. Erre kell szórni durvára vágott és illatosra pirított diót, áztatott mazsolát és ha van otthon maradék csoki akkor csokidarabkákat.
Kitűnő alkalom a vacak bevonómassza figurák eltüntetésére.
Feltekerjük és 2 ujjnyi vastagságban tekercsekre vágjuk.
Kikenünk egy tepsit vajjal és belehelyezzük a kis csigákat. Lehet szorosan, nyugodtan.
2 dl tejszínt 15 dkg porcukorral, 1 vaníliás cukorral elkeverünk.
Ezzel kell meglocsolni az elején és sütési idő utolsó harmadában ráönteni a maradékot.
185-200 fok között süssétek kb. 45 percig.
Szép piros legyen a teteje. Az alja jól elázik a tejszínes cukorban és minél jobban bekocsonyásodik annál finibb.
Simán süssétek, a légkeverés kiszáríthatja.
Címkék:
kenyér - péksüti,
sütemény
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
6 megjegyzés:
Imádom az ilyen sütiket
Nagyon finom lehet! :)
Kifogom próbálni, de mazsola nélkül, mert azt nem szeretem.
Emlékszem rá! Egyszer én is megsütöttem, tényleg finom! Nahát, nálam is feledésbe merült...Jó, hogy eszembe juttattad! :o))
Jajj nekem! A kelt tészta a gyengém:)
Istenien néz ki:)
Jaj de kár, hogy nem reggel -még bevásárlás előtt- olvastam, ugyanis nincs minden itthon, ha lenne, már holnap megsütném.
Sajnos egy kemény cukorszint emelkedés miatt a kamra tartalma is megváltozott, ezért néha-néha üresebb, mint korábban. De ezt tuti, hogy megsütöm.
Jaj kérem, lemaradt a lényeg: Gyönyörű a fejléced :))
Megjegyzés küldése