2022. május 12.

GÖRÖG VÖRÖS LENCSELEVES




 



GÖRÖG VÖRÖS LENCSELEVES


3 ek extra szűz olívaolaj

1 nagy hagyma, apróra vágva

3 gerezd fokhagyma, felaprítva

2 sárgarépa, apróra vágva

3 tk száraz oregánó

1 ½ teáskanál őrölt édeskömény

1 tk őrölt rozmaring

½ tk pirospaprika pehely

2 száraz babérlevél

1 doboz darabolt paradicsom konzerv

5 csésze zöldségleves

2 csésze vöröslencse leöblítve és lecsepegtetve

1 citrom héja

1 citrom leve

Friss petrezselyem a díszítéshez (elhagyható)

Tálaláshoz morzsolt FETA sajt


Az olívaolajat addig hevítjük, amíg csillogni nem kezd, de még nem füstöl.

Beletesszük a hagymát, sárgarépát és fokhagymát.

Sütjük 3-4 percig, rendszeres keverés mellett, majd hozzáadjuk a fűszereket és a babérlevelet.

Pár másodpercig főzzük, amíg illatos lesz, folyamatosan kevergetve, hogy a fűszerek meg ne égjenek.

Hozzáadjuk a zúzott paradicsomot, a levest és a lencsét, megsózzuk. Felfordaljuk, majd kisebb lángon főzzük 15 percig, amíg a lencse teljesen meg nem fő.

Levesszük a tűzről és botmixerrel  pépesítjük, amíg el nem éri a kívánt  krémes állagot.

Visszatesszük a levest a hőre, és átjeverjük, hogy átmelegedjen.

Hozzáadjuk a citromhéjat, a citromlevet és a friss petrezselymet.

Tálaljuk a levest mélytányérban, és mindegyik tetejére szórjun egy bőséges adag FETA sajtot.

Kínáljuk kedvenc ropogós kenyerünkkel!


Nincsenek megjegyzések: