Kalácsot akartam sütni, de nem fonottat, azt majd csakis Húsvétkor, és nagy valószínűséggel a minden évben szokásosat, a már több fórumon is közben sikeressé vált BRIÓS receptünkből..:-)
Ezt a receptet viszont Anyukám Karácsonyi és Húsvéti mákos kalácsa ihlette, abban azonban jóval több a töltelék, és nagy adag a tészta is.
De mivel ugye csak egy szimpla hétvége volt, és hízni sem akarunk Húsvét előtt, ezért megfeleztem a tésztát így csak egy kalácska lett, csakhogy most a töltelék is más....
Olyat szerettem volna, ahol a kalácson van a hangsúly és a töltelék csak épp ízesítésre van....
Nagyon finom sikerült, olyannyira, hogy ez a kalács önmagában is megállja a helyét, simán, töltelék nélkül!
HÚSVÉTI MÁKOSKALÁCS
tészta:25 dkg liszt
6 dkg olvasztott vaj
1 tojássárgája
csipet só
1 ek tejföl
6 dkg cukor
1/2 dl tejben 1 dkg élesztő elkeverve
töltelék:
3 ek mák
3 ek cukor
1 ek mazsola
fahéj
reszelt citromhéj
1 ek olvasztott vaj a tészta megkenéséhez
1 egész tojás a lekenéshez
A langyos tejben egy kis cukorral az élesztőt felfuttattam.
A kenyérsütőgép üstjébe tettem a többi hozzávalót, majd az élesztős tejet.
Dagasztottam, kelesztettem - 1,5 óra -.
A töltelékhez a mákot megdaráltam és összekevertem a cukorral, a fahéjjal és a citromhéjjal.
A tésztát kinyújtottam, megkentem egy kis olvasztott vajjal és megszórtam a töltelékkel.
Feltekertem, mint a bejglit, lekentem a tojással, beletettem egy sütőpapírral bélelt kenyérformába és kelesztettem 20 percet.
200 fokos sütőben 35 perc alatt megsütöttem.
6 megjegyzés:
Mennyei. Imádom a mákot a kalácsot. nincs is jobb :)
Jaj, de gyönyörűséges!! Imádjuk mi is. Mákkal is, anélkül is, isteni finom :))
Bianka, én minden mákosat, sztem a kedvencem a mákos tészta:-)
Yasmine, egyetértek, a kalács imádnivaló!:-)
Elhiszem, hogy jó töltelék nélkül is, de a mákos az mégiscsak mákos:)
És olyan szép piros a teteje is!
Én nem vagyok egy kalácsevő, de amikor egyszer megsütöttem a hasonló receptemmel, még én is csodálkoztam, hogy mennyit meg tudtam enni belőle. Azt hiszem kettő lesz, az egyik mákos a családnak, a másik üres nekem :)
Kata, köszi!:-))
Viki, igazad van, ha jó a recept nincs esély, hogy ne szülessen belőle valami finomság:-)
Jó Neked, hogy egy egész Kalácson uralkodhatsz:-)))
Megjegyzés küldése