2010. április 6.
HÚSVÉTI BRIÓS ÉS KALÁCS 2010.
Nálunk a jól bevált BRIÓS sült most is Húsvétra, de olyan hamar elfogyott, hogy újra kellett sütni!:-)
Gondoltam, hogy akkor újítsunk az idén, és a BRIÓS is, valamint az ugyanazon tésztából sült KALÁCS is, úgy készült, hogy este bedagasztottam és lefedve egy tálban kelesztettem reggelig a hűtőben.
Csodálatosan megkelt, mondanom sem kell talán.
20 percet hagytam, hogy szobahőmérsékletű legyen és akkor megfontam, lekentem, pihentettem, lekentem, majd sütöttem....
Tökéletes lett, de ez a képen is látszik, foszlós, fényes, könnyű, puha, finom ...
És nem elhanyagolhatóan kevés élesztő kell hozzá, mert mostanában elhűlve látom, hogy van aki ugyanennyi liszthez a dupláját!!! teszi, sőt még tejport is!:-)))...szükségtelen, egy jó kalácsrecepthez minek tejpor???:-))
Egyébként az eredeti receptben, amikor nem egy egész éjszakát kel a tészta, akkor sem kell bele több élesztő.
Tehát akkor a 2010-es Húsvét Briósa vagy Kalácsa nálunk:
1/2 kg liszt
2,5 dkg élesztő
8 dkg cukor
2,5 dkg vaj
1 tojás sárgája
2,5 dl langyos tej
csipet só
1 egész tojás lekenéshez
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe tettem és összedagasztattam vele.
Egy tálba tettem a tésztát és lefedve egy éjszakára a hűtőben hagytam kelni.
Másnap reggel kivettem és szobahőmérsékleten 20 percig hagytam.
Lisztezett felületen 8 darabra vágtam, brióst kformáztam belőlük és lekentem, majd 20 percig kelni hagytam.
Előmelegítettem a sütőt 200 fokra /alsó-felső láng/ és újra lekentem a briósokat.
Betoltam a sütőbe és kb. 15 - 20 perc alatt készresütöttem.
Ugyanígy készült a kalács, ugyanilyen tésztából, csak amikor formázni kellett, akkor 2 részre osztottam a tésztát,
A felét akkora rúdra formáztam, amekkora a kenyérsütő tepsiforma, a másik felét pedig 3-ba véve megfontam.
A kenyérsütőformát / 40 x15 / sütőpapírral béleltem, belefektettem a rúd alakú kalácstésztát, majd a tetejére helyeztem a fonatot.
/Nem baj, ha kisebb a tészta, mint a forma, mert kelni fog!/
Lekentem, és 20 percig kelesztettem.
Előmelegítettem a sütőt 200 fokra /alsó-felső láng/ és újra lekentem a kalácsot, megszórtam szórócukorral.
Betoltam a sütőbe és kb. 30-40 perc alatt készresütöttem.
Címkék:
húsvéti recept,
kenyér - péksüti
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
6 megjegyzés:
Gyönyörűséges!:-))Nagyon aranyosak a briósok. Én is 5 dkg-ot rakok a kilo liszthez. S úgyanígy tejjel,vajjal készítem.
Milyen gyönyörűen foszlos
Csodásak-szépségesek! :)
Alighanem legközelebb a klaviatúrán fogok kalácsot fonni, hogy eltanulhassam :-)
Ezt a tejpor históriát én se értem. A kedvencem az olyan recept, ami vízzel és tejporral készül. Újra feltaláljuk a tejet?
Andikám, akkor Te is tudod, mi a jó!:-)))
Egycsipet, Bianka, köszi!:-)
Jókaja, azt megnézném azért:-)))
Ugye??
Komolyan mondom nem fér a fejembe minek kell tejpor a kalácsba??? Na meg a horrorisztikus élesztő mennyiség... amikor 60 dkg liszthet /néha 50-hez 5 dkg élesztőt raknak!!!/:-)))
Megjegyzés küldése