2010. augusztus 8.

RÁKÓCZI TÚRÓS ÉS MEGGYES


Az úgy volt, hogy tortát kellett volna sütnöm az Édesanyám 78. szülinapjára...
Viszont az Ő kedvence a RÁKÓCZI TÚRÓS, és nagyon szereti a meggyet is, (kitől örököltem?) és eddig mindig tortát sütöttem neki...
Na ebből egyértelmű a következtetés, hogy most nem, hanem hogy mindennel a kedvében járjak, megsütöttem a múltkori Rákóczi túrósomat, de az osztható tepsiben, és így a fele meggyes lett. Rákóczi meggyes - mondjuk...:-)))
Szerintem nagyon örült... én láttam az arcán... és nekem is ez volt a legnagyobb öröm:-)

RÁKÓCZI TÚRÓS ÉS MEGGYES

A nemrég sütött Rákóczi túrós volt az alap.
De hogy tisztán érthető legyen, most leírom ide pontosan ahogy készült:


A tésztához:

10 dkg liszt
8 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojás
1 dl tejföl
1 tojás sárgája
1/2 tk. sütőpor
2 ek sárgabarack lekvár a kisült tészta lekenéséhez




A túrós töltelékhez:

25 dkg túró
7,5 dkg cukor
1,5 dkg búzadara
2 tojás sárgája
1/2 dl tejföl
1/2 citrom reszelt héja
1/2 vaníliáscukor
1 tojás fehérjének a habja


A meggyes töltelékhez:

3/4 üveg meggybefőtt
2 dl meggylé
1/2 zacskó vaníliás puding
cukor ízlés szerint

A hab:
A maradék 2 tojásfehérjét felvertem + 4 tojásfehérjével és 25 dkg porcukorral

A tészta hozzávalóit robotgéppel simára kevertem.
Sütőpapírral kibéleltem egy kb. 20 x 30 cm-es tepsit, beletettem a felezőt, belekanalaztam mindkét részbe a masszát.
Előmelegített sütőben, légkeverésen 200 C-on, félig megsütöttem úgy 10 perc alatt.
Megkentem a sárgabaracklekvárral.

Óvatosan összekevertem a túrós töltelékhez a hozzávalókat, utoljára a fehérje habját kevertem hozzá.
Rásimítottam a túrós tölteléket a félig sült tészta felére.

A meggyet leszűrtem, és felfogtam a levét.
A 1/2 zacskó vaníliás pudingot megfőztem a meggy 2 dl levéből, ízesítettem cukorral, összekevertem a meggyel és ezt a tölteléket kentem a tészta másik felére.
20 perc alatt készresütöttem.
Levettem a hőmérsékletet 80 fokra és rákentem a habot mindkét töltelékre.
Villával megtarajoztam és további 25-30 perc alatt rászárítottam.

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Gyönyörű lett és a hab a tetején valami tökéletes mű. Hogy tudod ilyen szépen szeletelni?

Vea írta...

Ez a meggyes változat nagyon jó ötlet. Gratulálok, gyönyőrűek és biztosan nagyon finomak is.

Andi/cuki írta...

Csodaszép, s szuper ötlet a meggyes öltelék!:-))

Latsia írta...

Köszönöm szépen Lányok!:-)

Bianka, sztem nem szárítom ki teljesen a habot (lesegetem folyamatosan) és akkor nem törik.

Vea köszi, én nagyon szeretem a meggyet!:-)

Andi köszi, a meggyimádat szülte:-)

Liza írta...

Isteni képek, isteni sütemények! Túrósat nagyon szeretem, de bejön a meggyes is!:)

trinity írta...

Nagyon guszta mindkét féle süti-ahogy megszoktuk:)) Egyszerűen remek a meggyes is! A képek pedig valóban majdnem megszólalnak....

Érdekes, nekem teljesen más receptem van a Rákóczi túrósra, hetekkel ezelőtt sütöttem, majd jövök is vele. Változatosan szép az élet:DD

Csibe írta...

Juj, de gyönyörűek!
Imádom a Rákóczi túróst!