2011. február 21.
PANFORTE KÁVÉVAL ÉS NARANCCSAL
A tegnapi sütink (is) nagyon jól sikerült!:-)
A recept végén egy kis történelmet is találtok, mármint a süti eredetéről természetesen:-)
Én nem tettem hozzá most fűszereket, ez egy változata az eredetinek, méghozzá kávés narancsos változat, így nem is hiányzik mellőle a kávé, amihez kínálni szokták ezt a tömör finomságot...:-)
Nagyon finom frissen is, olyan ragacsos, de másnap függővé lehet válni tőle!:-))
PANFORTE KÁVÉVAL ÉS NARANCCSAL
15 dkg étcsoki
1 dl méz
1,5 dl cukor
25 dkg csonthéjas gyümölcs keverve, nem kell aprítani (dió, mandula, pisztácia, mogyoró)
1 dl mazsola (aranyszínű)
10 dkg aszalt sárgabarack vagy más aszalt gyümölcs
2 narancs reszelt héja
1 dl liszt
2 ek erős feketekávé
porcukor a szóráshoz
vaj a kikenéshez
A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
Egy 20 x 20 cm-es tepsit/tűzálló tálat kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk.
A csokit felaprítjuk.
Összekeverjük egy edényben a cukrot a mézzel.
Felforrósítjuk olvadásig folyamatosan kevergetjük.
Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a csokit és felolvasztjuk.
Hozzákeverjük az összes többi hozzávalót és a masszát a tepsibe kanalazzuk.
Lesimítjuk valamennyire és 35 perc alatt megsütjük.
Hűlni hagyjuk, majd kiemeljük a tepsiből és teljesen kihűtjük.
Felszeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk.
Egy kis történelem:
Panforte egy hagyományos olasz, gyümölcsöt és csonthéjasakat tartalmazó desszert.
Emlékeztet gyümölcskenyérre vagy gyümölcsös mézeskalácsra
Eredete a 13. századi Siena városig nyúlik vissza, ami Olaszországban Toszkána régióban található.
A meglévő dokumentumok szerint 1205-ben panforte-val fizettek a szerzeteseknek és apácáknak a helyi kolostor adót vagy tizedet minden év február 7-én.
A szó, a panforte azt jelenti, "erős kenyér" ami arra utal, hogy a fűszeres íze.
Az eredeti neve "panpepato" (borsos kenyér) volt, mert ahhoz csípős paprikát használtak.
Arra is léteznek utalások, hogy a keresztesek idején túlélő sütemény volt, a magas kalóriatartalma miatt.
Az elkészítése meglehetősen egyszerű.
A cukor feloldódik a mézzel és a különböző diófélék, csoki, gyümölcsök és fűszerek keverednek össze a liszttel.
Az egész keveréket egy lapos tepsiben sütik, majd porcukorral szórják meg.
Jelenleg is sok üzletben kapható Olaszországban, és mindegyik receptje titkos, csomagolása egyedi.
Siena az a város, amit Olaszországban a Panforte fővárosának is hívnak.
Régen úgy mondták, hogy 17 összetevő kell a süteményhez, ahogy Siena város falain belül is 17 kerület van.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
12 megjegyzés:
Nagyon jól néz ki! Csak nyelek nagyokat. Azt hiszem sürgősen csinálnom kell ilyet nekem is...:)
Köszi Csiperke!:-)
Azt hiszem jó választás, pillanataok alatt készen van, csak sajnos ugyanolyan gyorsan el is fogy:-)
Na, akkor jobb ha én meg sem kóstolom, én tuti függő lennék tőle!:)
Nagyon gusztán néz ki.
Wow. :)
Ez eszméletlen jól hangzik! :)
Bár diétáznom kéne, de ennek valahogy úgy sem bírnék ellenállni :)
Latsia!
Ez aztán nagyon ott van:-)))
Nagyon csábító:-))
Remek recept, muszáj lesz elkészítenem, nagyon tetszik!
Az utolsó képen lévő szelet nagyobb, mint a fejem!!! Ez brutális kínzás, ilyen csodás képekkel!:)
Mellesleg szerintem egyre szebbek a fotóid, és egyre gusztábbak az alanyaid.:P
Ah, de jól néz ki!!!! Nagyon guszta!
kriszti
Szemi, van egy megoldás, edd meg első nap az egészet!:-)
Flatcat, és jól is csúszik!:-)
Bianka, "A kísértéstől egyféleképpen szabadulhatunk meg: ha megadjuk magunkat neki." :-))
Gesztenye, na igen... csak óvatosan vele:-) Tudod,így 20 felett már vigyáznunk kell a vonalainkra:-)
Ottiska, remélem Nálatok is nyerő lesz! A gyerekeknél biztosan!:-)
Poppy drága, azért még tanulhatnék tőled, mert nálam inkább a véletlen műve, ha jó egy kép..:-)
Krisztikém, köszi szépen!:-)
Nagyon finom, tömény süti lehet!Olyan egy szelet elég egyszerre.:-) De tíz perc után már megint veszel egy szeletet!:-)
Húú, de nagyon jól néz ki!!!
Megjegyzés küldése