2020. április 2.

Rizskoch vagy Rizsfelfújt






Rizskoch vagy Rizsfelfújt

250 g rizs
1 l tej
200 ml víz
1 csipet só
150 g kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1 tk vanília kivonat
1 marék mazsola
5 db tojás
3 ek búzaliszt
50 g vaj 
A tepsi kikenéséhez:
vaj és zsemlemorzsa

A rizst és a vizet egy lábasba tesszük, és folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon, megpuhítjuk a rizst a vízben. 
Mikor elforrt a rizsről a víz nagy része, megsózzuk, és ráöntjük a tejet.
Időnkénti kevergetés mellet addig főzzük a rizst, míg nagyjából beszívja a tejet. ( nem teljesen! )
Belekeverjük a citromhéjat, a cukrot, a mazsolát, és a vaníliát, majd lefedve kb. egy órát állni hagyjuk.
Ezután a rizskochnak egy kb 18 x 30 cm-es tepsit vékonyan kivajazunk és megszórjuk a morzsával. 
A puha vajat a tojássárgával kikeverjük és hozzákeverjük a tejberizshez.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan ezt is hozzáforgatjuk a tejberizshez, majd hozzákeverjük a lisztet is.
A tepsibe öntjük a masszát és
200 C-os sütőben (nem légkeverés!) 40 perc alatt aranybarnára sütjük. 
Tálaláskor tetszés szerint megszórjuk porcukorral és lekvárral tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: