FERDINÁND
(Darázsfészek-nek is hívják)
2 dkg élesztőt 2, 5 dl tejben 4 dkg cukorral felfuttatunk, majd hozzáadunk 2 tojás sárgáját, 15 dkg vajat, egy csipet sót és 40 dkg lisztet.
Jól kidolgozzuk, majd 45 percig langyos helyen kelesztjük.
Kelés után kilisztezett nyújtódeszkára borítjuk a tésztát, és 1 cm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk.
10 dkg vajat vagy margarint 14 dkg cukorral habosra keverünk, és a kinyújtott tésztára kenjük, 15 dkg darált dióval megszórjuk és feltekerjük, mint a bejglit.
3 cm széles darabokra vágjuk és kivajazott tepsibe állítjuk, egymástól 2 cm távolságra.
Ezután 30 percig még kelesztjük, majd közepesen meleg sütőben sütjük. Közben 5 dkg cukrot, 1 dl tejben feloldunk, hozzá teszünk 1 csomag vaníliás cukrot, és ezzel meglocsoljuk amikor már pirulni kezd. Ezután még 15 percig sütjük.
Ha elkészült, süteményes tálra szedjük, vanília sodót kínálhatunk hozzá.
Latsia:
- 8 g (1zacskó) száraz élesztővel készült ma
- géppel dagasztottam a tésztát
- olvasztott vajat tettem hozzá, így még puhább és foszlósabb lett a tészta
- 8 g (1zacskó) száraz élesztővel készült ma
- géppel dagasztottam a tésztát
- olvasztott vajat tettem hozzá, így még puhább és foszlósabb lett a tészta
-180 fokon sütöttem (nem légkeverés!)
Anyukám megjegyzése:
-amikor a feltekert nyers tésztát felszeleteli, úgy teszi a tepsibe a tekercseket, hogy a végüket picit alájuk hajtja, ettől a sülés közben kiszivárgó cukros dió nem ég oda
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése