2020. április 29.

GOMBÁS LENCSÉS RIZOTTÓ











GOMBÁS LENCSÉS RIZOTTÓ

1 csésze = 240 ml

1/2 csésze (120 g) rizottó rizs 
1 közepes hagyma kockára vágva
2 gerezd fokhagyma átnyomva
2 ek olívaolaj
1/4 csésze fehér bor
1 1/4 csésze zöldségleves
1/2 csésze kókusztej (nem volt itthon, ezért mogyorós tejet használtam)
3 csésze gomba szeletelve
1 csésze lencse (konzerv) (nem volt itthon, ezért száraz lencsét főztem gyorsan hozzá kuktában)
1 ek szójaszósz
1 ek balzsamecet

Friss petrezselyem, fekete bors, tengeri só, ízlés szerint

Melegítsünk 1 ek olívaolajat egy serpenyőben, keverjük hozzá a kockára vágott hagyma felét és egy gerezd átnyomott fokhagymát, majd pár percig pirítsuk közepes lángon.
Adjuk hozzá a rizst, keverjük 1 percig, és öntsük bele a bort, folyamatosan keverjük, amíg a bor felszívódik.
Adjunk hozzá 1/2 csésze zöldséglevest és főzzük alacsony lángon, amíg a levest beszívja. Rendszeresen keverjük, és adjunk hozzá további levest, 1/4 csésze egyszerre, amíg a folyadék felszívódik, és a rizottó al dente és krémes lesz. (kb. 15 perc).

Egy másik serpenyőben melegítsük fel a maradék 1 ek olívaolajat, keverjük hozzá a megmaradt hagymát és fokhagymát, és néhány percig főzzük közepes lángon.
Adjuk hozzá a gombát, a lencsét és pirítsuk 3 percig. Adjuk hozzá a balzsam ecetet, a szójaszószt, a kókusztejet, és néha keverjük meg, főzzük 5 percig. 
Ízesítsük ízlés szerint fekete borssal, sóval.
Végül keverjük összea gomba / lencse keveréket a főtt rizottó rizzsel,szórjuk meg  friss petrezselyemmel és tálaljuk!


Nincsenek megjegyzések: