2020. július 22.

HAGYOMÁNYOS DIÓTORTA





Anyukám szülinapjára készült ez a teljesen egyszerű, hagyományos ám nagyon finom diótorta... gyerekkorom ízeit érzem benne! 💗

HAGYOMÁNYOS DIÓTORTA


Piskóta:

6 tojás 
6 ek porcukor 
2 zacskó vaníliás cukor 
6 ek liszt
1 tk sütőpor
csipet só


Krém:

300 g darált dió

200 g cukor

2 zacskó vaníliás cukor

200 ml tej

2 ek liszt

200 g vaj


Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és egy nagy tepsit kibélünk sütőpapírral. 

A tojások fehérjéből kemény habot verünk a fele cukorral és a csipet sóval.

A sárgáját a megmaradt cukorral kikeverjük és összekeverjük a fehérje habbal. A lisztet és a sütőport összekeverjük, és az előbbihez forgatjuk.

A tepsibe öntjük és 40 perc alatt készre sütjük. 

Kihűtjük, majd háromba vágjuk. A diót, a cukrot, a lisztet és a vaníliát egy főzőedénybe tesszük, és fokozatosan hozzáadjuk a tejet, kevergetve, hogy ne legyen csomós. Lassú tűzön addig főzzük, amíg krémesedni kezd, (pár perc) amikor kezd sűrűsödni, levesszük a tűzről és kihűtjük. 

A vajat habosra kavarjuk és kanalanként hozzáadjuk a krémhez, és minden kanál után összedolgozzuk. 

A süteményt megkenjük a krémmel és behűtjük.


Latsia:

Én a krémet a hűtőbe tettem pár órára és csak utána mentem meg vele a sütit, mert itt nagyon meleg van és mire összekevertem lágy lett. Így viszont ( lehűtve) tökéletes lett. 

Nincsenek megjegyzések: