2022. február 20.

Régimódi almás pite






Régimódi almás pite


1 kg alma

40 dkg liszt

20 dkg vaj

15 dkg cukor

5 dkg zsír

2 ek tejföl

1 csomag sütőpor

1 tk fahéj

1 db tojás

1 csipet só

darált dió

1 db tojás a tetejére


A lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sóval és a sütőporral. 

Rakd hozzá a feldarabolt vajat és a zsírt, majd morzsold el a liszttel. 

Add hozzá a tojást, a cukrot és 1-2 evőkanál tejfölt. 

Gyúrd össze, puha, rugalmas tésztát kell kapni. 

Vágd ketté, és formázz cipókat. 

Takard le, és tedd fél órára a hűtőbe.

 

Közben a megmosott, kimagozott almákat reszeld le, és szórd meg fahéjjal. 
Pihentetés után az egyik cipót rakd lisztezett felületre, gyúrd át, és nyújtsd ki. 

Egy közepes tepsit bélelj ki sütőpapírral, és tedd bele a tésztát. 

Szórd meg darált dióval, majd oszd el rajta a kinyomkodott almát. 

A másik cipót is nyújtsd ki, és fedd be vele a tölteléket. 

A tetejét villával szurkáld meg, és kend meg egy felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 40 perc alatt. 

Várd meg, amíg kicsit hűl, és szórd meg fahéjas porcukorral.


Latsia:

- nekem alsó-felső sütésen 30 perc alatt megsült

- 1,5 kg almát tettem bele, mert az 1 kg kevés

Nincsenek megjegyzések: