2011. március 11.

RAVIOLI AVOKÁDÓVAL ÉS RÁKKAL


Ismét egy könnyű és egészséges ebéd vagy vacsora...
Megint süt a nap!:-)

RAVIOLI AVOKÁDÓVAL ÉS RÁKKAL

50 dkg friss ravioli (fűszerrel vagy gombával töltve) esetleg tortellini

2 ek olívaolaj
1 póréhagyma
1 tk só
bors
1,5 dl fehérbor
2 ek kapor (én metélőhagymát használtam)
2 avokádó
30-40 dkg koktélrák
5 dkg Parmiggiano Regano (parmezán)

A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, félretesszük.
Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, a felszeletelt pórét átforgatjuk rajta.
Sózzuk-borozzuk és felöntjük a borral, felforraljuk.
Rádobjuk a rákot, összeforgatjuk és összekeverjük a tésztával, a kaporral, az avokádóval.
Megszórjuk a sajttal és azonnal tálaljuk.

2011. március 10.

KESUGOLYÓK LIME-MAL TORKOS CSÜTÖRTÖKRE



Esik a hóóóóóóóóóóóó!:-))))
Gondolom az egyetlen ember vagyok (a gyerekeket leszámítva) itt Göteborgban, aki ennek örül:-))
A svédeknek már elegük van a télből, ahogy hallom, bár az elmúlt napokban gyönyörű napsütés volt, épp elolvadt a hó, kibújtak a hóvirágok... tegnap gondoltam, ma lefotózom őket.... hát ahogy elnézem, ez nem fog sikerülni:-)))) Csak sajnálom őket, hogy most tönkremennek? :-(
Mondjuk az örömöm oka elsősorban az, hogy a kislányom Melina most újra tud szánkózni, ami neki nagy öröm és mivel pár hét múlva végleg elutazunk Ciprusra, gyanítom egy darabig nem lesz része benne...:-)

Szóval, csináltam ezt az egészséges kis gombóckákat mára, Torkos csütörtökre... szép napsütében, háttérben a zölddel... aztán leesett a hó és egész más hátteret kapott ma, de nekem így is tetszik, ízlik:-))

Tehát egy újabb egészséges édesség, energiagolyó, nass, ...:-)

KESUGOLYÓK LIME-MAL

12-15 db lesz belőle

3 dl kesudió
1,5 dl mazsola
1 tk vaníliáscukor (elhagyható)
1 lime leve és reszelt héja
(citrom is lehet)

kókuszreszelék a forgatáshoz

A kesudiót felaprítjuk a konyhai robotgéppel.
Hozzákeverjük a többi hozzávalót, vizes kézzel gombóckákat formázunk.
A kókuszreszelékbe hempergetjük őket.


A LEGJOBB GOMBÁS RIZOTTÓ


Hamvazószerda... húsmentes... böjt.
A legjobb gombás rizottó pedig nem keverendő a gombás rizzsel!
Szépen lassan készül, nem lefedve és finooom erdei szárított vargányából, ami nálunk a néhai Nagymamám egykori birtokáról, Kárpátaljáról származik, minden évben onnan hozzuk, finomabbat még nem ettem...
Egyszer vettem üzletben előre csomagolva... a miénkhez képest nulla, méregdrágán. Még illata sem volt, pedig az igazi szárított vargányának....

VARGÁNYAGOMBÁS RIZOTTÓ

1 csésze = 2,5 dl

3 dkg szárított vargánya gomba
1 csésze csirkehúsleves
2 ek vaj
1 hagyma (felkockázva)
25 dkg gomba (vegyes is lehet)
2 gerezd fokhagyma (apróra vágott)
1 tk kakukkfű (apróra vágott)
1 csésze arborio rizs
1,5 dl fehérbor
1 csésze csirkehús-, vagy zöldségleves
1 ek vaj
1/2 csésze Parmigiano Reggiano sajt (reszelve)
só és bors ízlés szerint
1/4 teáskanál szarvasgombás olaj (nem kötelező)
1 marék petrezselyem

Öntsd fel húslevessel a szárított vargánya gombát és hagyd állni 20-30 percig.
Közben olvaszd fel a vajat egy mély serpenyőben közepes lángon.
Tedd bele a hagymát és a párold puhára.
Add hozzá a friss gombát, és pirítsd amíg levet enged, majd elpárolog a leve.
Add hozzá a fokhagymát, a kakukkfüvet és a pirítsd, amíg illatozni kezd.
Eddigre a szárított gomba megpuhul, tehát szűrd le de fogd fel a levét!

A megpuhult szárított gombát vágd fel és tedd a serpenyőbe a többihez.
Keverd hozzá a rizst és pirítsd 2 percig.
Öntsd fel a fehérborral és addig főzd, néha átkeverve, amíg a bor felszívódik.
Keverd össze azt a felfogott levet, amiben a gomba ázott, a másik húslevessel és önts a rizottóra a serpenyőbe 1/2 csészényit belőle, kevergesd, amíg beszíja, majd apránként a többit, ahogy látod, hogy beissza.
Tedd bele a vajat és sajtot és keverd át, amíg felolvad.
Sózzuk, borsozzuk és egy csipetnyi szarvasgomba olajjal ízesítjük.
Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

2011. március 8.

FEHÉR CHILI CON CARNE (nem tévedés!)



Nőnapra, virág helyett... :-)
Vannak hölgyek, akik nem rajonganak a marhahúsért és a vörösbabért... nos... nekik ajánlom.
De azért a teremtés koronáinak is ízleni fog, garantálom!:-)


FEHÉR CHILI CON CARNE

(CHILI CON POLLO?)

1 ek olaj
1 hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 ek őrölt édeskömény
1 üveg zöld chilipaprika (nem csípős)
2 friss jalapeno paprika
3 csésze főtt csirkehús
2 doboz főtt fehérbab
2 csésze húsleves
1 tk oregano
só, bors
2 ek keményítő a sűrítéshez
1/2 csésze tej

Forró olajon megpároljuk a felaprított hagymát.
Hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a köményt, 1 percig átforgatjuk vele.
Belekeverjük a paprikákat, a csirkét, a babot, a húslevest, az oregano-t és  sót, borsot.
Felforraljuk és további 20 perc (sztem 10 perc bőven elég) alatt  kislángon megfőzzük.
A keményítőt feloldjuk a hideg tejben és összeforraljuk a chilivel.


CSOKIS FÜGÉS ENERGIASZELET


Nektek hogy indult a hét? Nekünk így...

Nem épp a kedvenc napom a hétfő, pláne egy jól sikerült hétvége után, de ma indításnak ezt reggeliztük, így könnyebb volt a hétkezdés...:-)
Nincs is mit magyarázni rajta gyors, tápláló, egyszerű és ... kell-e ennél több?
A svéd ajánlás alapján: Kitűnő tízórai vagy edzés után.

CSOKIS FÜGÉS ENERGIASZELET

12 dkg puha vaj
1 dl nádcukor
1 tojás

1 dl liszt
1 tk sütőpor
1 csipet só
1 dl aszalt füge aprítva
5 dkg 70 %-os étcsoki aprítva
1 dl mogyoró aprítva
1 tk őrölt gyömbér

1 tk reszelt narancs-, vagy citromhéj
2,5 dl tönkölybúza pehely (zabpehely is jó)

A sütőt 175 fokra felfűtjük és sütőpapírral kibélelünk egy kisebb tepsit.
Összekeverjük a vajat a cukorral, majd a tojással, félretesszük.
Összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót és félretesszük.
Összekeverjük a fügét, a csokit, a diót, a gyömbért, a reszelt gyümölcshéjat és a búzapelyhet.
Mind3 tál tartalmát összeforgatjuk és az előkészített tepsibe kanalazzuk, majd kb. 1 cm magasságúra simítjuk.
15 perc alatt megsütjük, hűlni hagyjuk majd szeleteljük.



2011. március 6.

Vasárnapi gyors kenyérke reggelire




Sütöttem tavaly egy ÍR SZÓDÁS KENYÉR-két,  ami nagy kedvenc nálunk.
Akkor most jöjjön egy svéd is, aminek nemcsak hogy hihetetlenül egyszerű az elkészítése, de nagyon egészséges is, tele jó kis összetevőkkel!
Erre ébredni azért nem olyan nehéz...:-)
Napokig friss és puha marad, ha fóliába (folpack) csomagoljuk kihűlés után.

Még a nap is kisütött, mire kisült a kenyérke, biztosan megérezte az illatát!
Az eredeti receptből 2 kenyérke lesz, de én megfeleztem az adagot (ezt írom most ide) és egyet sütöttem belőle.
Nagyon extra, finom kenyérke és éppúgy jó hozzá a sós feltét, mint mondjuk a lekvár...

GYÜMÖLCSÖS DIÓS TÖLTÖTT CIPÓ

1,5 dl grahamliszt
2,5 dl liszt
2 dl rozsliszt
1 dl rozs vagy búzadara
1/2 dl búzacsíra
1/2 ek só
2 tk szódabikarbóna
1/2 dl arany színű mazsola
3 aszalt füge aprítva
4 dkg dió aprítva
1/2 l aludttej
1 dl sötét színű nádcukorszirup vagy méz

Összekeverjük a száraz hozzávalókat.
Összekeverjük az aludttejet és a szirupot, majd a száraz hozzávalókkal elegyítjük.
Kivajazott kenyérformába töltjük és 175 fokon 1,5 óra alatt megsütjük.

2011. március 5.

BROWNIE Strawberrytől





Megsütöttem Strawberry Brownie-ját... és nagyon-nagyon finom!
Köszönet a receptért, megy a tutikhoz!:-)
Vannak már nekem itt fent  Brownie receptjeim, amiket gyakran sütök, de most ez is megy közéjük, mert hibátlan!
A Brownie-t csak túlsütéssel lehet elrontani, úgyhogy kéretik figyelni erre, mert kár lenne a finom, krémes, ragacsos állagból piskótát varázsolni!:-)))

Íme a recept, én pont Strawberry leírása alapján csináltam, de ha bekukkantotok hozzá, van egy nagyobb adag is nála...!:-)

BROWNIE Strawberrytől
"tepsi méret: 30 x 20 cm

150 g 70%-os étcsokoládé
165 g vaj
330 g kristálycukor
120 g liszt
45 g kakaópor
2 ek vaníliaaroma
3 db tojás
csipetnyi só
1/4 tk. sütőpor (elhagyható)
4-5 "tekerésnyi" chili (nem lesz csípős, nem kell aggódni, csak kihozza a csokoládé ízét)

A sütőt előmelegítjük - 180 fokra sima sütő, 165 fok légkeveréses.

A csokoládét a vajjal nagyon kis lángon összeolvasztjuk. Tipp: először a kockára vágott vajat tegyük a lábosba, olvasszuk meg félig, majd tördeljük bele a csokoládét. A tűzhelyet el is zárhatjuk, az edény és a vaj hőjétől a csokoládé is megolvad. Nem szabad, hogy a csoki megégjen, ha sokáig marad a tűzhelyen, előfordulhat.

Az egész tojásokat a cukorral jó habosra, fehéredésig keverjük elektromos mixerrel.

Hozzáadjuk a lisztet, kakaóport és a sütőrport, jól eldolgozzuk, majd mehet bele a csipet só és a vanília aroma, a chili, végül az olvasztott vajas csokoládé is. Az egészet alaposan eldolgozzuk.

Egy kisméretű tepsit kissé kivajazunk, majd kibéleljük jó minőségű sütőpapírral (jártam már úgy, hogy beleragadt a sütemény, holott éppen az lenne a célja, hogy ez ne forduljon elő...) úgy, hogy a papír túllógjon a tepsi peremén.

A masszát a tepsibe töltjük és pontosan 20 percig sütjük, majd a sütőből azonnal kivesszük, hagyjuk langyosra hűlni, sütőpapírral együtt kiemeljük és kockákra szeljük. Vaníliafagyival az igazi."




2011. március 4.

DÁN TENGERÉSZ MARHAHÚS




Egy dán egytálétel tegnapról, amivel amilyen kevés munka van, annyira finom!

DÁN TENGERÉSZ MARHAHÚS


4-6 főre

2 hagyma
3 ek vaj
50 dkg darált marhahús
1/2 tk só
bors
80 dkg burgonya
1 dl víz + 1 db húsleveskocka
(az azért nem normál húsleves, mert az nem elég aromás ehhez)
4-5 dl sör
1/2 tk só
bors
petrezselyem

tálaláshoz:

savanyú uborka és áfonyalekvár

A vajból 2 ek-nyit felforrósítunk és puhára párolju rajta a hagymát.
Hozzákeverjük a húst, barnára pirítjuk, fűszererezzük, félretesszük.
A burgonyát meghámozzuk és vékonyra szeleteljük.
1 dl forró vízben feloldjuk a marhahúsleves kockát és összekeverjük a sörrel.
Egy tűzálló tálat kivajazunk és kirakjuk az alját burgonyával.
Rátesszük a darálthús felét, majd ismét burgonyát, aztán a darálthús másik felét.
A tetejét kirakjuk burgonyával és felöntjük a sörös levessel.
200 fokon 30-40 perc alatt összesütjük, megszórjuk petrezselyemmel, és savanyú uborkával valamint áfonyalekvárral tálaljuk.

2011. március 2.

DAGASZTÁS NÉLKÜLI BAGETT - NO KNEAD BAGUETTE



Régi vágyam vált valóra... na nem valami nagy dologra gondolok most itt... vagyis.. hát kinek mi okoz örömöt...:-)
Megsütöttem a DNK kenyér bagett változatát és PONT OLYAN ÁLLAGÚ ÉS PONT OLYAN FINOM LETT!:-))))

Se vasedény, se sütőzacskó... csak úgy kelés után zutty be a jégkockáim (régen csinálom így, erről korábban ITT írtam, és azóta már sokaknak bejött, ahogy látom a blogokon) a sütő aljába és mehet is a tészte befelé!:-)
A sütőidő azonban módosul, 250-260 fokra előmelegített sütőben addig (kb. 8 perc nekem), amíg nem kezd el nagyon sötétedni a búzakorpa a tetején, aztán hőfok csökkent 200-220 fok-ra és további 12-15 perc sütés.
(Ha valakinek túl erősen süt felül, nyugodtan dobjon rá egy  sütőpapírt, de a hőfokot ne csökkentse tovább!)
Én 12 perc után kivettem és mivel kopogott az alja, mint a harkály, megsültnek nyilvánítottam őket.

Tehát végig úgy készül, mint a DNK kenyér, csak az első pihenés (12-18 óra) után a lisztezett felületen nem kenyeret, hanem 2 bagettet formáztam, aztán ugyanúgy tovább....a tepsire konyharuhát tettem és megszórtam a búzakorpával, rátettem a bagetteket és őket is leszórtam, letakartam.
2 óra pihenés után leemeltem őket a konyharuhával, és ráfordítottam őket a tepsire és irány a forró sütő.

Az eredmény szerintem magáért beszél... de ha mégsem, küldhetek kóstolót, ki kér?:-))


2011. március 1.

ÁFONYADZSEM VANÍLIÁVAL



Szeretem a svéd recepteket.
Gyorsan elkészíthető, nagyon finom és színes ételekről szólnak... na meg persze nagyon egészségesek is.
Az alábbi is innen Svédországból származik, szeretettel küldöm Nellikének!

Csak annyi segítséget kéreek, hogy a lekvárhoz használt cukor magyarul?
Gondolom nem ez a szószerinti fordítás: dzsemcukor (mert elég hülyén hangzik).

ÁFONYADZSEM VANÍLIÁVAL


5-7 dl lesz belőle 20 perc alatt

50 dkg tisztított áfonya
50 dkg dzsemcukor
1/2 dl víz
2 db vanília

Egy nagy lábosba tesszük az első 3 hozzávalót.
Hosszában végigvágjuk a vaníliát és a kikapart magjait a vaníliával együtt a fentihez keverjük.
Főzzük lassan fel, kevergessük szinte folyamatosan.
Amikor a cukor felolvadni látszik nagylángon főzzük 2 percig.
A habot szeddjük le, vegyük ki a vaníliát és öntsük a lekvárt tiszta, meleg befőttesüvegbe.
Hagyjuk kihűlni, majd zárjuk le és tegyük a hűtőszekrénybe.