2010. január 12.

VASILOPITA


VASILOPITA - Görög Újévi sütemény

És a harmadik recept:-)
Most megfeleztem az adagot, így sem lett kicsi a drága!

Minden évben megsütöm, ezt a tradicionális Görög Újévi Sütit, a régi recept szerint.
Közelharc volt a pénzérméért, mert görög hagyomány szerint aki megtalálja benne, azé lesz a szerencse az Újévben!
A férjem találta meg, nem is csodálom, hiszen én hatalmas szerencse vagyok minden évben neki:-))))))))))))))))

ÚJÉVI MALACKÁK ÉS LÓHERÉK





ÚJÉVI MALACKÁK ÉS LÓHERÉK

Itt a második recept.

Régebben Anyukám Briós tésztáját nyújtottam nagyon vékonyra és abból formáztam röfit, egyet, jó nagyot:-)
De most rátaláltam Katánál erre a receptre és gondoltam kipróbálom.
Nagyon jó választás volt, sztem cukik lettek és finomak is voltak. Köszönöm Kata!!!
Hatalmas sikerük volt, mert a görög konyhára nem igazán jellemző ez a fajta játékosság, és hát persze amúgy is sikereresek a magyar receptek;-)

SZILVESZTERI FINOMSÁGOK




SZILVESZTERI FINOMSÁGOK


Lemaradásaimat pótlom most, nálunk ezek a sütik készültek az Óév utolsó estéjére és az Újévre...
Vendégségben voltunk, így más ételt nem is készítettem, jól jött a pihenés...

Mostanában újdonságokat sem főztem, "csak" a sok év alatt jól beváltakat ettük, na meg ugye az ünnepi falatozás után nem árt a salátázás sem:-)
Pont szilveszter napján láttam egy műsort a tévében, ahol csináltak egy tesztet, hogy ha valaki végigeszi a hagyományos ünnepi menüt mennyit szed fel magára...állítólag 7 kilót!!!
Szerencsére nálunk ez nem jött be, de azért nem is fogytunk:-)))
Szóval, a következő 5 hétben levesek és saláták lesznek roston húsokkal többnyire...így legalább lesz időm feltölteni a régi még nem szereplő recepteket is, aztán majd 5 hét múlva rákapcsolunk az újakra;-)

Na ennyi, nem nyekergek tovább jöjjön az első szilveszteri süti!


SZILVESZTERI KUGLÓF

Ezt a receptet pár éve muffinként készítettem el, Adventi muffinként találtam Mindmegettén.
Gondoltam kuglófként sem lehet rossz....nyertem!:-)
Nem túl magas, kicsit tömör és nagyon finom sütike lett.

20 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mazsola
3 evőkanál barackpálinka
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
fél mokkáskanál őrölt fahéj
fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 tojás
1 evőkanál méz
fél dl tej

Az aszalt barackot és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával.
A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele.
A maradék vajat félretesszük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel.
Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát.
A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet.
Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza!
A tésztát a formába töltjük és a sütőben kb. 20 percig sütjük.

2009. december 31.

B.U.É.K 2010 !



Minden kedves errejárónak nagyon boldog, békés, sikeres, egészségben gazdag áldott Újesztendőt kívánok szeretettel!


Köszönöm, hogy megosztjátok velem is a sok finomságot amit készítetek a mindennapokban és az Ünnepekben, sokat tanulok Tőletek!

Nálunk ma csendesebb ünneplés lesz az előző bejegyzés okán....családi körben köszöntjük az Ujesztendőt.
Nem készítettem semmit, talán majd most nekiállok....talán.... elvégre a sütés-főzés is kikapcsol egy kicsit...talán....



Szomorú Óévbúcsúztatónk





Szomorú Óévbúcsúztatónk...

In memoriam Rusty and Cassandra...

Igen, tudom, talán nem idevaló....de mégis leírom röviden, többre nem futja most...:-(
Mert nem zárhatom le úgy az évet, hogy Róluk meg ne emlékezzek....:-(((
Nagyon szomorúan zárjuk az Óévet, és remélem ennél vidámabb lesz az Újesztendő...

14 évig voltak hű társaink a szánhúzó kutyáink, Rusty az alaszkai malammut és Cassandra a szibériai husky.....tegnap elmentek mindketten az örök vadászmezőkre...a fájdalmunk leírhatatlan.
Szinte együtt jöttek és úgy látszik annyira szerették egymást, hogy együtt is távoztak, egyazon órában, váratlanul....
Nagyon nehéz lesz nélkülük még akkor is, ha tudjuk, hogy békével, szenvedés nélkül, hirtelen mentek el és ki kívánna ennél szebb elmúlást a kutyusának?
De nekünk túl hirtelen történt....nagyon nehéz....hiányoznak a buksifejek....:-(((

Szép álmokat Rusty.....Cassandraki.....szeretünk Benneteket:-(((

2009. december 26.

KARÁCSONYI APRÓSÜTIK 2009.




KARÁCSONYI APRÓSÜTIK 2009.

Az idén ezeket készítettem Karácsonyra, panasz még eddig nem érkezett....
Persze az is igaz, hogy "magyar ember teli szájjal nem beszél!":-)))
Na de a ciprusi????:-)))

A főételekről azért nem hiszem, hogy teszek képet, mert az idén nagyon ismertek és hagyományosak voltak.
Szenteste: rántott hal, majonézes burgonya, töltöttkáposzta
25-én: kacsamell, lilakáposzta, krumplipüré - maradéj töltöttkáposzta
26-án: souvlaki pitával, tahinival - apósom készítette

RÉPATORTA KARÁCSONYRA



RÉPATORTA KARÁCSONYRA

Ez a RÉPATORTA korábban hatalmas sikert aratott nálunk, csak egy kicsit északabbra:-)
Gondoltam, hátha a pár ezer kilométerre délebbre is bejön....bejött!:-)))

2009. december 24.

KEGYELEMTELJES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET




KEGYELEMTELJES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK!


BEJGLIM 2009.



BEJGLIM 2009.

Évek óta csak így és csak ezt sütöm....Nekünk és akik kipróbálták már az NLC-n, ez A Bejgli...:-)

FEHÉRCSOKIS DARABKÁK



FEHÉRCSOKIS DARABKÁK
 

Hát ez nagyon finom! Még akkor is, ha hát - tal nem kezdünk mondatot!:-))
Pillanatok alatt készen van, és pillanatok alatt el kell dugni!!!
Különben úgy jártok, mint én, pillanatok alatt 2x kellett csinálnom!:-)))

kb.60 db

8 dkg pirított pekándió
25 dkg fehércsoki - Lindt
1,5 tk reszelt narancshéj
1 ek narancslé
60 ml tejszín
1 ek kukoricaszirup / méz / juharszirup
8 dkg aszalt áfonya vagy cseresznye - a piros szín miatt bármelyik
8 dkg aszalt sárgabarack

Kibéleltem egy 20 x 20-as formát alufóliával.
Az aprítógépbe tettem a csokit, feldaraboltam, hozzátettem a narancshéjat és a levet, összekevertem.
Felforraltam a tejszínt a sziruppal és a csokira öntöttem és addig kevertem, amíg krémes lett.
Átöntöttem egy nagy tálba és hozzáforgattam az áfonyát, a sárgabarackot, és a diót /előzőleg felaprítottam.
Az előkészített fóliával bélelt tálba öntöttem, elsimítottam és kb. 1 órát hagyytam szobahőmérsékleten állni.
Utána kiemeltem és egy vágódeszkán kockákra vágtam.
Hűtőben kell tárolni.