2009. augusztus 2.

FRUIT COBBLER - GYÜMÖLCSÖS KEKSZGOMBÓC





FRUIT COBBLER - GYÜMÖLCSÖS KEKSZGOMBÓC


Bekukkantottam Trinityhez és láttam egy finomságot, ami felkeltette a kíváncsiságomat, aztán eszembe jutott egy régi cikk ... évekkel ezelőtt olvastam és nagyon tetszett...hát most elkészítettem -kicsit változtattam - és milyen jól tettem!:O)

Én még ilyen finom gyümölcsös édességet nem ettem! Ez valami csoda!
Morzsasütiket - Crumble-t , sokat csináltam már, itt vannak a blogon, de ez még finomabb!
Nagyon ajánlom Mindenki, kihagyhatatlan.
Jól meglepődtem ugyan a főtt tojássárgáján, ami a tésztába vagyis inkább a tetején lévő vajas kekszgombócba kell, de az elkészülés után már nem csodálkozta, nagyon finom állagot kapott tőle.

kekszgombóc:
1 2/3 csésze liszt
1,5 ek cukor
1 ek + 1/2 tk sütőpor
2 tojássárgája keményre főzve
1 csipet só
6 ek hideg, darabolt vaj
2/3 csésze + 1 ek zsíros tejszín

töltelék:
50 dkg vegyes bogyós gyümölcs - málna, szeder, ribizli, kék áfonya, de lehet bármilyen más lédús gyümölcs is pld. szilva, barack, eper stb.
1/2 csésze cukor
2 ek keményítő
1 ek nagyszemű barnacukor

A robotgépbe tesszük a kekszgombóc első 5 hozzávalóját és összekeverjük.
Hozzáadjuk a vajat és átforgatjuk, majd a 2/3 csésze tejszínt is beleöntjük és tésztává keverjük vele.
Egy lisztezett felületre téve gyengéden összegyúrjuk.

Egy fagyiskanállal vagy egy nagy kanállal 5 cm-es gombócokat formázunk, majd kicsit meglapítva 20 percre behűtjük.
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
A gyümölcsöket egy 2,5 literes tűzálló tálba tesszük és megszórjuk a cukorral és a keményítővel és 15 percig állni hagyjuk.
A tetejére rakjuk közökkel a kekszgombócokat és megkenjük a maradék tejszínnel, majd megszórjuk a barnacukorral.
Kb. 45 perc alatt megsütjük, akkor van kész, amikor a gyümölcs bugyogni kezd és a kekszmorzsa aranybarna.
Fagyival vagy créme fraiche-sel tálaljuk.

Latsia:
- nekem 20 perc alatt megsült
- a gombóckák tetejére összesen 2 ek tejszín tuti ráment

4 megjegyzés:

trinity írta...

Érdekes ez a főtt tojássárga a tésztában, de a süti kinézete meggyőző!
Egyszer én is megkísérlem, most nálunk is folyamatosan crumble és cobbler készül...Olyan jó nyárias sütik!

Latsia írta...

Igen Trinity, sztem is, de úgy hiszem nagyon jó állagú finom tészta lett tőle, asszem ki fogom próbálni ezt úgyis, hogy mondjuk sima piteként sütöm meg, tán úgyis működhet....?
Mindenesetre, Neked köszönhetem, hogy elkészítettem, annyira guszta volt a Tiéd!!!!;O)

brigz írta...

Szia! Nagyon guszta a képek alapján, mint az összes többi recept. Holnap szeretném ezt kipróbálni, viszont mivel Lengyelországban vagyok,és itt sehol sem találok étkezési keményítőt, tudnál nekem esetleg mondani egy tippet, hogy mivel helyettesíthetném? Pudingporral vagy liszttel...?
Köszi a választ, és csak így tovább az oldallal!:)
Brigi

Latsia írta...

Szia Brigi!

Köszi!:-)
Sztem pudinporral csináld.
Egyébként finomra őrölt burgonya vagy kukoricaliszttel is helyettesíthető, ha azt kapsz, de a puding az tuti jó!
Jó étvágyat!:-)