2020. június 20.

MEGGYES PITE




Régi nagy kedvenc újrasütve... imádjuk!!!


MEGGYES PITE 


A tésztához:

20 dkg liszt

12 dkg vaj

1 csipet só

1 db tojássárgája

1 tk sütőpor

1 ek cukor

2 ek tejföl


A töltelékhez:

1 ek zsemlemorzsa vagy darált dió

30 dkg friss meggy vagy 1 üveg befőtt

2 ek cukor (+ a szóráshoz)

1 ek étkezési keményítő

fahéj


A tetejére:

1 db tojásfehérje


A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd összegyúrjuk a tészta többi hozzávalójával (annyi tejfölt adunk hozzá, amennyit felvesz, hogy lágy, könnyű, de nyújtható tésztát kapjunk).

A töltelékhez a meggyet kimagozzuk, és pár percig főzzük a fahéjjal, a cukorral, és annyi vízzel, amennyi ellepi. 

2 evőkanálnyit kiveszünk a levéből, csomómentesre keverjük a keményítővel, és visszaöntjük. Pár perc alatt sűrű, kocsonyás állagúra főzzük, majd félretesszük.

A tésztát elfelezzük, négyzet alakúra nyújtjuk, majd az első réteg tésztát beletesszük a 20x20cm-es tepsibe. Megszurkáljuk villával, megszórjuk zsemlemorzsával, és elosztjuk rajta a meggyes tölteléket. 

Megszórjuk egy kis fahéjas cukorral, majd beborítjuk a másik tésztával. Villával alaposan megszurkáljuk, lekenjük a tojásfehérjével, és 175 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Miután kihűlt, szépen szeletelhető.

Nincsenek megjegyzések: