2020. július 9.

SZEDRES ALJNÉLKÜLI TÚRÓSPITE








SZEDRES ALJNÉLKÜLI TÚRÓSPITE 


Túrósalap:


50 dkg ricotta vagy túró

1 citrom reszelt héja

3 ek liszt

8 dkg cukor (magyar túróhoz lehet, hogy kell a 10 dkg is)

3 tojás

2 dl tej

6 dkg puha vaj


A tetejére: 

szederlekvár és friss szeder


A hozzávalókat összekeverjük és egy sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott 22 cm-es kapcsos formába töltjük. 

(Sütés közben megnő!)

160 fokra ( légkeverés ) előmelegített sütőbe tesszük és kb. 45 perc alatt készresütjük.

Kivesszük a sütőből, ráöntjük a felmelegített szederlekvárt, elsimítjuk rajta kirakjuk friss szederrel és jól behűtjük tálalásig.


Latsia: 

Ha nincs otthon szederlekvár, helyettesíthető fekete ribizli vagy kék áfonya lekvárral.

Ha nincs ilyen lekvár otthon, akkor pillanatok alatt összedobhatunk egy szeder szószt így:


SZEDERSZÓSZ:


300 szeder 

2 dl víz

2 ek cukor

2 ek kukoricakeményítő


A szedret (kicsit szétnyomva) a vízzel és a cukorral egy lábosba tesszük és felforraljuk.

Egy kis hideg vízben elkeverjük a keményítőt és hozzáforgatjuk az szedres sziruphoz.

Felforraljuk kevergetve és amikor besűrűsödik, a sütire öntjük.


Nincsenek megjegyzések: