2010. február 18.

LAZAC SÜLTBURGONYA ÁGYON


Hamvazószerdára készült az alábbi finomság....gyakori vendég lesz nálunk ezután!

LAZAC SÜLTBURGONYA ÁGYON

4 főre

5-8 burgonya mérettől függően
2 ek vaj
3 gerezd fokhagyma
5 cm póréhagyma
1 csokor kapor
só, bors
4 szelet lazac
olaj

A burgonyákat meghámoztam, felkarikáztam és a forró vajra dobtam.
Felaprítottam a fokhagymát, a kaprot és a pórét és összekevertem a közben aranyszínűre pirult burgonyával.
Sóztam-borsoztam.
Egy tűzálló tálba öntöttem a burgonyát, letakartam és 15-20 perc alatt 200 fokon készresütöttem.
Közben a lazacot sóztam-borsoztam és mind2 oldalán pár perc alatt serpenyőben megsütöttem.
A készresült burgonyáról levettem a fóliát, rá fektettem a lazacot és salátával tálaltam.

Latsia:
- az eredeti recept a végén együtt süti a lazacot a burgonyával, de kipróbáltam, nem működik, a burgonya kiszárad, a lazac túlpirul....úgyhogy kövessétek csak a fentieket, nagyon fini lesz!:-)

FOKHAGYMÁS SÜLT KARAJ


FOKHAGYMÁS SÜLT KARAJ / Latsia

Húshagyó keddre sütöttem...
Ez egy nagyon finom húsétel, és nagyon könnyű az elkészítése.
Bepácoltam a karajt olaj - kakukkfű - bazsalikom - fokhagyma keverékébe és egy éjszakát lefedve pihentettem.
Másnap előmelegítettem a sütőt 200 fokra, és letakarva tepsiben megsütöttem.
Kb. 45 perc alatt lett készen. Akkor letakarva állni hagytam tálalásig, így nem szárad ki.

VALENTIN NAPI TORTÁNK....


Nem volt se időm, sem lehetőségem valami újdonságot alkotni, így a jól bevált DIÓS BROWNIE-mat sütöttem meg szívformában, és egy kicsit kicicomáztam:-)
Nem volt panasz:-)

Mandulás-mazsolás datolyakenyér



Ezt a receptet, / meg még másokat is / régóta nézegettem a SÜTILAND blogon, és most jött el az ideje az elkészítésének...-ezt még Cipruson készítettem a múlt héten.
Egyrészt mert épp volt friss datolyám, ami sokkal finomabb, mint a szárított és amit SOS fel kellett használnom, másrészt mert a többi hozzávaló is adott volt, nosza....egyedül a mazsola maradt ki belőle, mert az nem volt itthon, de azt kandírozott gyümölcshéjjal helyettesítettem.
Mindent úgy csináltam, ahogy a recept írja.

Mandulás-mazsolás datolyakenyér

20 dkg datolya
15 dkg mandula
10 dkg mazsola
6 tojás
20 dkg vaj
20 dkg liszt
1 csapott teáskanálnyi sütőpor
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

A mandulát forrásban lévő vízbe dobjuk, majd egy perc elteltével leszűrjük, hűlni hagyjuk és ezután könnyedén "kipattintjuk" a héjából.
Az egészet hagyjuk kicsit száradni, majd csíkokra vágjuk.
A datolyát kimagozzuk és szintén csíkokra vágjuk.
A mazsolát megmossuk és lecsöpögtetjük.
A tojásokat feltörjük és szétválasztjuk.
A sárgáját a vajjal és a cukrokkal habosra keverjük, majd a mandulát is beletesszük.
A lisztben elkeverjük a kevéske sütőport, majd beleforgatjuk a mazsolát és a datolyát, ezután pedig az egészet a nedves hozzávalókhoz kanalazzuk és jól összekeverjük.
Végül óvatosan hozzáadjuk az egy csipet sóval kemény habbá felvert tojásfehérjét is.
Hosszúkás, vékonyan kivajazott és kilisztezett formába töltjük a tésztát és közepesen meleg sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük.

Forrás: Planétás receptkártyák (38./1. kártya), némi változtatással.

Latsia:
- nekem majdnem 1 óra lett a sütési idő 180 fokon...
- Zenker széthúzható formában sütöttem, 35 cm-esre kihúzva, mert elég nagy adag

MEGÉRKEZTÜNK A HIDEGBE...:-)


Lemaradásaimat szeretném mostantól pótolni, ígérem Mindenkinek válaszolok még ma!:-)
Az elmúlt hét kicsit zűrös volt, a ciprusi jóidőből Budapestre utaztunk 3 napra, ahol rögtön egy kis havat kaptunk az arcunkba, de kellett az átmenet, mert vasárnap már Göteborgban landoltunk ahol aztán igazi tél fogadott!:-))

Hála Istennek, mert nekem az idén nagyon hiányzott a hó, hát most aztán bőségesen van belőle!:-)
Hétfőn hatalmas szánkózást is csaptunk az újonnan beszerzett téli cuccokban, nagyon élveztük, csodaszép a környék!
De sajnos a városban sikerült bekapnia a kislányomnak egy kis vírust, amitől aztán hirtelen nagyon komolyan belázasodott, így máig szünetelt a hógolyózás...többek között.
De ma már minden ok, úgyhogy hamár Torkos Csütörtök is van, legyártottam 2 édességet is, nagyon finik lettek, bár a főkóstoló még nem ért haza...de azért higgyetek nekem is:-))
Készült még a napokban egy Valentin napi édesség is, hétfőn sali, mert Zöld hétfő volt a görögöknél, amikor nincs húsétel az asztalon, aztán Húshagyó kedden egy finom Sült karaj, Hamvazószerdán meg Lazacot sütöttem, merthogy halat azért szabad....
Ma pedig, Torkos csütörtökön édességeket készítettem és elé csak egy kis levest, biztos ami biztos...
Na most akkor majd egyesével felpakolom őket és aztán futok egy kört, mi készült kedves Ismerőseimnél, amíg "net-elvonón" voltam;-)

2010. február 8.

ÚJABB KÉPLOPÁS

Most kaptam mailben az alábbi oldal címét....nem mondom, van egy pár ember, aki mások áldozatos munkájából akar pénzt csinálni....lelkük rajta, de akkor is mennek a szégyenfalra.
Aki felismeri a saját fotóját tegyen panaszt a WEBMESTER-nél, azaz az oldal üzemeltetőjénél ITT.

Liza mama süt főz ....és lopkod:-)

MÁKOS-SÜTŐTÖKÖS és DIÓS-AMÁS TEKERCS


MÁKOS-SÜTŐTÖKÖS és DIÓS-AMÁS TEKERCS

A minap Trinitynél láttam egy szuper párositást /mákos-sütőtökös/ egy receptjében, nagyon megtetszett!
Most úgyis éppen fel kell használnom amit tudok, mert nemsokára utazunk, igy nagyon jól jött a receptje.:-)
Annál is inkább, mert volt egy félig bekevert mákos és egy diós bejgli töltelékem előbbibe tettem a sütőtököt, és utóbbiba az almát.
Nem volt itthon réteslapom, viszont volt levelestésztám, úgyhogy avval készült és nem lett rossz;-)
Irom a végeredmény, és köszönöm szépen Neked Trinity, megint egy finomság a konyhádból!

2 db egyenként kb. 40 dkg-s levelestészta / kinyújtva vettem /
1 tojás sárgája elkeverve 1 ek tejföllel

mákos töltelék:
20 dkg mák
10 dkg mazsola - kis áfonya is ment bele, mert nem volt elég mazsolám, az piroslik a képen:-)
2,5 dkg édes darált keksz
10 dkg cukor
60 ml víz
fahéj
reszelt citromhéj


Ezeket összekevertem és hozzáforgattam 30 dkg / Trinity 40 dkg-t ir, de nekem csak 30 volt itthon /reszelt sütőtököt.
Az egyik leveles tésztát megkentem a tojásos tejföllel és rákentem a mákos tölteléket, bejgliként felcsavartam.
Ugyanigy jártam el a másik tésztával is, arra a diós tölteléket kentem.
Mind2 rúd külsejét lekentem a maradék tojásos tejföllel, és 190 fokon, légkeveréssel 35-40 perc alatt megsütöttem.
Isteni finom, frissen lágyabb a töltelék, kihűlve szépen szeletelhető...de ki bir addig várni?:-)))

diós töltelék:
mákos töltelék:
20 dkg dió
10 dkg mazsola
2,5 dkg édes darált keksz
10 dkg cukor
60 ml víz
fahéj
reszelt citromhéj

2010. február 6.

ÚJABB KÉPTOLVAJ

Úgy látszik ebből sportot csinálnak egyesek....
Kaptam egy mailt egy kedves Blogtársamtól, / aki ha hozzájárul, beirom a nevét / amiben felhvja a figyelmemet egy oldalra....ahol ismerős képek vannak...megnéztem...tényleg....mindent még nem láttam, de az alábbiakat már igen...
Hiába na, aki nem tud se sütni, se főzni, se fotózni, csak éhes....az LOP....
ITT

EZT vitte el INNEN
EZT vitte el INNEN
EZT vitte el INNEN
EZT vitte el INNEN
EZTvitte el INNEN
EZT vitte el INNEN

Lilla főz-től is láttam 1 képet, de most nem találom, és mennem is kell....

És még ki tudja mit, honnan????
100 szónak is 1 a vége az ilyen ember tolvaj, mert ne játsszuk már meg magunkat, hogy szegény ismeri a netet, weboldalt is tud késziteni, csak nem tudja, hogy amit a fotókkal tesz, az minden, csak nem korrekt....
Azért 2010-ben ne legyünk már ennyira naivak kedveseim....

2010. február 3.

KÉPTOLVAJLÁS ITT

KÉPTOLVAJLÁS ITT

Csatlakozom azokhoz, akiket felháborít, ha az álatluk készített étel fényképét  átszabják és sajátjuként tünteti fel a neten 1-2 piti kis senkiházi .....
Ma olvastam erről a kis féregről, Duende-nél és volt egy olyan érzésem, hogy benézek hozzá...talált süllyedt.
HÁTSZÍN BARNAMÁRTÁSSAL c. receptet vitte a képemmel együtt, utóbbit természetesen szépen megvágta, a logómat gondosan eltávolította....ÍGY.
Szerencsétlen Melinda nevű kis enyveskezű...kívánom neki, hogy soha ne legyen több öröme az életben!
Természetesen mától, nálam is látható lesz az oldalsávban a kis kép, amire klikkelve megnyílik az oldala ennek a féregnek, legalábbis addig, amíg más megoldást nem találok rá, mert lehet szépíteni a dolgokat, de a tapasztalat akkor is azt mutatja, hogy az ilyen kis piti senkiházi férgek ellen nem a szép szó a megoldás....és igen, mindenkit meg lehet találni.
Vagyis a történet még nem ért véget....annál is inkább, mert ahogy tovább nézegettem ismerős képeket véltem felfedezni, már csak meg kell találnom az igazi tulajdonosaikat...

Nos FEJLEMÉNYEK:
Melinda letiltotta azoknak az IP-jét, akiktől lopott....de! Mégis meg lehet nézni az oldalát, mert azért MINDENKIT ő sem tud kijátszani, viszont ezek után nyilvánvaló, hogy nemcsak féreg, hanem patkány is, aki sarokbaszorulva támad IGY!!!

Tehát, senki ne próbálja megnyitni az eredeti oldalt, később leirom, hogy kell most megnyitni.
Melinda, neked meg üzenem, hogy csak sajnálni lehet ezért téged, szánalmas életed lehet, de ezt nem úszod meg, ne reménykedj, már megy a szolgáltatódnak románul a levél....:-)))))

SZŐLŐS - DIÓS GYŰRŰ


SZŐLŐS - DIÓS GYŰRŰ


Egyszerű joghurtos keverttészta az alap ,/ bármilyen gyümölccsel /mégis ahány konyha, annyiféle az arány.
Nálunk ez vált be:

2 csésze liszt
1 csésze cukor
1 csésze joghurt - 10%-os görög
1/2 csésze olaj
1 tojás
1 tk sütőpor

A hozzávalókat összekeverjük mixerrel és a tepsibe öntjük.
Megszórjuk gyümölccsel / én most szőlő és dió / és 180 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük.