2010. augusztus 10.

KÍNAI ÉDES-SAVANYÚ LEVES ÜVEGTÉSZTÁVAL


Ma ezt kívántam meg, és már csináltam korábban többfélét, de egyikhez sem volt itthon hozzávaló.
Ezért ma egy újabb variáció született, ami mostantól felsorakozhat az előzőek mögé.

KÍNAI ÉDES-SAVANYÚ LEVES ÜVEGTÉSZTÁVAL

50 dkg csirkemell
2 ek szezámolaj
1 ek keményítő
1 zacskó kínai zöldség (mélyhűtött)
2 ek Hoisin szósz
2 ek szójaszósz
1 ek rizsecet (tudom, hogy japán, de el kellett használni)
1 tk kínai 5fűszer keverék
1 ek édes chiliszósz
üvegtészta ízlés szerint - olyan 1 marék kb.

A szezámmagolajban elkevertem a keményítőt, beleforgattam a csíkokra vágott húst.
Felforrósított edényben átforgattam és hozzákevertem a zöldséget.
1 percig sütöttem, majd felöntöttem kb. 1 liter vízzel és hozzákevertem a többi ízesítőt.
Felforraltam, néhány perc alatt összefőztem, csak hogy a csirkemell megpuhuljon.
Beleszórtam az üvegtésztát és lehúztam az edényt a tűzről.
Pár perces állás után tálaltam.

2010. augusztus 9.

MÁLNAFAGYI - fagyigép nélkül


Előrebocsátanám, hogy én régebben (évekkel ezelőtt) is készítettem fagyit gép nélkül... finom is volt, de az állagára már nem emlékeztem.
( Azóta pedig géppel csináltam a blogomon eddig szereplő fagyikat, de most itt a svédországi otthonunkban nincs fagyigép, az Cipruson maradt. )

Aztán amikor feltűntek a géppel készített fagyik a blogokon, akkor arra jutottam, hogy az enyém biztosan nem lehetett az igazi, mert azt is olvastam, hogy gép nélkül óránként át kell keverni, különben nem lesz krémes stb. ....
Hát ez egy jó nagy marhaság szerintem, és ezt ezzel a saját termésű málnából készült fagyival be is bizonyítottam.
Ugyanis ha elég zsírtartalmú tejszínből, vagy a köztudottan magas zsírtartalmú Mascarpone-ból készül, akkor ugyanolyan krémes lesz, mint a géppel készült, kevergetés nélkül is.
Még hozzátenném, hogy a tejszínt habbá vertem.

Yasmine  úgy készíti a fagyit, hogy a régről ismert, házilag készített mascarpone hozzáadásával, krémes fagyit kever, így a fagyigép kiiktatható, ha éppen nem áll rendelkezésre.
Tehát fél nappal a fagyikészítés előtt elkezd lecsöpögtetni egy nagy pohár tejfölt.
Néhány óra alatt Mascarpone van belőle, amit aztán belebotmixerez a fagyiba.
Így váltotta ki vele a fagyigépet, szép krémes lett tőle a fagyi.

Nálunk nem olyan drága a Mascarpone, mint Magyarországon, vagyis inkább azt mondanám, hogy itt minden egyformán drága, így én készen veszem a Mascarpone-t, de majd Yasmine találmányát is ki fogom próbálni!:-)

MÁLNAFAGYI - fagyigép nélkül

50 dkg málna
1 vaníliás krémtúró
3 dl tejszínből felvert hab

A hozzávalókat összekevertem, egy dobozba kanalaztam lefedtem és lefagyasztottam.
Tálalás előtt kicsivel kivettem a mélyhűtőből.

2010. augusztus 8.

RÁKÓCZI TÚRÓS ÉS MEGGYES


Az úgy volt, hogy tortát kellett volna sütnöm az Édesanyám 78. szülinapjára...
Viszont az Ő kedvence a RÁKÓCZI TÚRÓS, és nagyon szereti a meggyet is, (kitől örököltem?) és eddig mindig tortát sütöttem neki...
Na ebből egyértelmű a következtetés, hogy most nem, hanem hogy mindennel a kedvében járjak, megsütöttem a múltkori Rákóczi túrósomat, de az osztható tepsiben, és így a fele meggyes lett. Rákóczi meggyes - mondjuk...:-)))
Szerintem nagyon örült... én láttam az arcán... és nekem is ez volt a legnagyobb öröm:-)

RÁKÓCZI TÚRÓS ÉS MEGGYES

A nemrég sütött Rákóczi túrós volt az alap.
De hogy tisztán érthető legyen, most leírom ide pontosan ahogy készült:


A tésztához:

10 dkg liszt
8 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojás
1 dl tejföl
1 tojás sárgája
1/2 tk. sütőpor
2 ek sárgabarack lekvár a kisült tészta lekenéséhez




A túrós töltelékhez:

25 dkg túró
7,5 dkg cukor
1,5 dkg búzadara
2 tojás sárgája
1/2 dl tejföl
1/2 citrom reszelt héja
1/2 vaníliáscukor
1 tojás fehérjének a habja


A meggyes töltelékhez:

3/4 üveg meggybefőtt
2 dl meggylé
1/2 zacskó vaníliás puding
cukor ízlés szerint

A hab:
A maradék 2 tojásfehérjét felvertem + 4 tojásfehérjével és 25 dkg porcukorral

A tészta hozzávalóit robotgéppel simára kevertem.
Sütőpapírral kibéleltem egy kb. 20 x 30 cm-es tepsit, beletettem a felezőt, belekanalaztam mindkét részbe a masszát.
Előmelegített sütőben, légkeverésen 200 C-on, félig megsütöttem úgy 10 perc alatt.
Megkentem a sárgabaracklekvárral.

Óvatosan összekevertem a túrós töltelékhez a hozzávalókat, utoljára a fehérje habját kevertem hozzá.
Rásimítottam a túrós tölteléket a félig sült tészta felére.

A meggyet leszűrtem, és felfogtam a levét.
A 1/2 zacskó vaníliás pudingot megfőztem a meggy 2 dl levéből, ízesítettem cukorral, összekevertem a meggyel és ezt a tölteléket kentem a tészta másik felére.
20 perc alatt készresütöttem.
Levettem a hőmérsékletet 80 fokra és rákentem a habot mindkét töltelékre.
Villával megtarajoztam és további 25-30 perc alatt rászárítottam.

2010. augusztus 5.

HAMIS ÁFONYÁS CHEESECAKE POHÁRBAN



Egy gyors és finom, svéd recept... pillanatok alatt elkészíthető és a pillanatok törtrésze alatt elfogy, garantálom!:-)
Bármilyen gyümölccsel készíthető, de itt Svédországban most van a szezonja az áfonyának és a többi bogyósgyümölcsnek, így most kékáfonyából készült.

HAMIS ÁFONYÁS CHEESECAKE POHÁRBAN

4 főre

4 db Digestive keksz
4 dl kékáfonya
20 dkg krémsajt -Philadelphia
2 dl vaníliás krémtúró
1 ek porcukor de inkább ízlés szerint (a krémtúró már amúgyis édes)

Morzsoljuk (daráljuk) a kekszet a 4 pohárba.
Keverjük össze a krémsajtot a porcukorral és a fele van.túróval, az áfonya felével.
Kanalazzuk a kekszre a krémet és tegyük rá a maradék krémtúrót.
Szórjuk meg az áfonyával és akár azonnal is tálalhatjuk, vagy később jól behűtve, ízlés szerint.

2010. augusztus 2.

CITROMFŰSZÖRP


Ha mentából finom lett a MENTASZÖRP, miért ne lehetne citromfűből is az?
Elkészítettem és nagyon üdítő! Olyan igazi elegáns limonádé-íz, ha lehet ilyet mondani:-)
Féladagot csináltam csak, de a citromfűből a dupláját tettem bele, mert nem olyan erős az aromája, mint a mentának.

CITROMFŰSZÖRP


1/2 liter víz
1/2 kg cukor
 1 dkg citromsav
4 csokor (jó vastag csokor ám!) citromfű

A citromfüvet a vízben egy egész napig állni hagyom.
Másnap hozzáadom a cukrot és a citromsavat majd 10 percig forralom.
A leveleket leszűröm, a szörpöt üvegbe töltöm és száraz dunsztban hagyom kihűlni.


2010. augusztus 1.

DÁN MARCIPÁNOS EPERTORTA


Egy hihetetlenül finom, dán sütemény.

Itt Svédországban még most is kapható eper, azt hiszem a napokban ismét terítékre kerül, mert akkora sikere volt:-)

DÁN MARCIPÁNOS EPERTORTA

Egy könnyen elkészíthető krémes sütemény.
Gyors, egyszerű és nagyon finom, és csak keverünk, majd sütünk!
Egy finom vajastésztán, marcipán olvasztott csokoládéval és vaníliakrémmel, a tetején friss eperrel...kell ennél több?

6-8 szelet lesz belőle


Vajastészta:

25 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojássárgája

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és fóliával lefedve 30 percig a hűtőben pihentetjük.
Ezután a tésztát könnyebben nyújthatjuk ki.


Töltelék:

10 dkg vaj
10 dkg cukor
10 dkg marcipán reszelve
1 tojássárgája

Keverjük ki a cukrot a vajjal, a tojással és a marcipánnal.


A lekenéshez:
10 dkg étcsokoládé olvasztva


Vaníliakrém:

1 dl tejszín
1 dl tej
2 tojássárgája
2 ek kukorica keményítő
1 ek cukor
pár csepp vanília esszencia

Keverjük össze a hozzávalókat egy edényben.
Alacsony hőmérsékleten kevergessük, amíg besűrűsödik.
Ne forraljuk, mert összeugrik a tojássárgája!
Hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá a vaníliát.

Tetejére:

50 dkg eper

ÖSSZEÁLLÍTÁS:

Nyújtsuk ki a tésztát és béleljünk ki vele egy kikent 20 cm-es tortaformát.
Simítsuk bele a tölteléket és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük meg.
Hagyjuk kihűlni.
Olvasszuk meg a csokoládét vízfürdő felett és kenjük meg vele a süteményt.
Kenjük a vaníliakrémet a csokoládéra és rakjuk ki az eperrel.
Azonnal tálaljuk.

2010. július 31.

GÖRÖGSALÁTA CSIRKÉVEL ÉS TOJÁSSAL


Sikerült felszedni egy pár kilót a nyaralás alatt Budapesten.... hiába, a lángosnak, kürtös kalácsnak, süteményeknek ki tud ellenállni? Egy külföldön élő magyar biztosan nem, mégha mostanában gyakran is jár haza....:-))
Így most ismét egy salátaszerűség, csak hogy vesszenek a kilók:-)
Nagyon jól illenek a különböző ízű és állagú hozzávalók egymáshoz, azt hiszem gyakori vendég lesz nálunk ez az étel.
Egy pohár borral nagyon finom nyári vacsora.

GÖRÖGSALÁTA CSIRKÉVEL ÉS TOJÁSSAL
1 jégsaláta
4 paradicsom
1/2 uborka
1 sárga színű paprika
1 lilahagyma
2 ek olívaolaj
2 ek vörösborecet
3 ek morzsolt Feta sajt
3 ek aprított petrezselyem
só, bors

2 grillezett csirkemell
2 főtt tojás
1 dl olívabogyó
2 ek balzsamkrém
8 db sóskeksz
2 fürt szőlő

A salátát feldaraboljuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk.
Felszeleteljük az uborkát, a paprikát és a hagymát.
Egy nagyobb tálra tesszük őket, meglocsoljuk az olajjal és az ecettel.
Megszórjuk a Fetával és a petrezselyemmel, sózzuk-borsozzuk.
Rátesszük a csirkúst és a tojást, valamint az olívát.
Ráöntjük a balzsamkrémet, majd szőlővel és a sóskeksszel tálaljuk.

2010. július 30.

BARACKOS PROSCIUTTO-S SALÁTA MOZZARELLÁVAL


Nyár, napsütés, meleg, és egy üdítő saláta.
Nagyon jó idő (volt most szakad az eső 2 napja) van Göteborgban is, így ez a saláta lett a teraszon a vacsora.
Kevenc újságomból (Good Food) van a recept, és nagyon finom.

BARACKOS PROSCIUTTO-S SALÁTA MOZZARELLÁVAL

2 hámozott őszibarack
4 szelet prosciutto sonka
1 zacskó Mozzarella, darabolva
2 marék rukkola
2 ek pirított fenyőmag
2 ek olívaolaj
1 ek citromlé
1/2 ek juharszirup

2 tányérra tesszük a barackot, a sonkát, a mozzarellát és a rukkolát.
Összekeverjük az öntet hozzávalóit, ráöntjük a salátára és megszórjuk a fenyőmaggal.

Latsia:
- nektarint vettem, azt nem kell hámozni
- mini Mozzarella golyókat vettem, így nem kell darabolni

2010. július 28.

GRILL MÁRTOGATÓSOK



A napokban megérkeztünk Göteborgba, és azonnal nekiálltunk grillezni!
Ez most nyilván jó hülyén hangzik,:-))) de majdnem így volt!
Természetesen nem úgy nézett ki, hogy ledobtuk a bőröndöket és már be is gyújtottuk a grillt, de a ciprusi hőség után ( na és a budapesti után is) igazán jól esett a csak 20 fokos napsütés!:-)

A teraszon teítettem és a rácsra került egy kis báránygerinc és egy kis malackaraj , utóbbi rövid pácolás után.
De most nem is a húsokról írnék, inkább a hozzájuk tálalt mártásokról.
Elkészítésük pár percet vett igénybe mármint összesen a háromé és nagyon könnyűek, finomak!
A Guacamole-n kívül, a másik kető akár pácként is működik, de mi most a kész hús mellé ettük.
Erről ennyit, jöjjenek a receptek:

GUACAMOLE

Már nem is számolom hányszor készítettem, itt vannak a blogon a receptek.
De mind más:-) És most megint egy újabb variáció.
Ez igazán eredeti ízű, krémes, semmi adalék nincs benne.

2 db avokádó
1 gerezd fokhagyma
3 ek krémsajt - Philadelphia
só, bors
2 ek friss koriander

A hozzávalókat a konyhai aprítógépbe (mixer) tettem és krémesre kevertem.

ÉDES CHILIKRÉM

A créme fraiche helyettesíthető tejföl és tejszín keverékével fele-fele arányban.

2 dl créme fraiche
1 dl aludtej vagy joghurt
1/2 dl édes chiliszósz


A hozzávalókat összekevertem és a tetejére is csepegtettem a chiliszószból.

FOKHAGYMAKRÉM

A créme fraiche helyettesíthető tejföl és tejszín keverékével fele-fele arányban.

2 dl créme fraiche
2 gerezd fokhagyma áttörve
2 tk olívaolaj
3 szardellafilé aprítva
1 tk só
1/2 tk cukor
1 ek snidling

A hozzávalókat összekevertem.

2010. július 25.

MENTASZÖRP


Amióta Ciprusra költöztünk, nagyon sok mentát használok.
Télen / már ugye amennyi tél itt van:-) / teaként isszuk, a fennmaradó jó időben pedig joghurthoz, bárányhoz stb. fogyasztjuk fűszerként.
Most jött el az ideje, hogy szörpként is elkészítsem, csak amiatt szomorkodom, hogy ezt 10 évig nem tettem meg... annyira finom lett!!!
Nagyon egyszerű, semmi humbug,a lényeg, hogy minél több mentát használjunk bele, annál ízesebb lesz a szörp, és fogyasztásakor csak egy pici kell a pohárba, a többi csak víz, citromkarika, jég és esetleg díszítésnek egy pár levélke.
Azt ugye tudjátok, hogy régen a mentát ebéd után fogyasztották (citromos vízbe tettek pár levélkét) azért, hogy frissítse a lehelletet.

MENTASZÖRP

1 liter víz
1 kg cukor
1 dkg citromsav
4 csokor (jó vastag csokor ám!) mentalevél

A mentalevelet a vízben egy egész napig állni hagyom.
Másnap hozzáadom a cukrot és a citromsavat majd 10 percig forralom.
A leveleket leszűröm, üvegbe teszem és száraz dunsztban hagyom kihűlni.


Mi jéggel, citromkarikával, hideg vízzel és friss mentalevéllel isszuk, nagyon-nagyon finom!