2020. április 2.

Rizskoch vagy Rizsfelfújt






Rizskoch vagy Rizsfelfújt

250 g rizs
1 l tej
200 ml víz
1 csipet só
150 g kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1 tk vanília kivonat
1 marék mazsola
5 db tojás
3 ek búzaliszt
50 g vaj 
A tepsi kikenéséhez:
vaj és zsemlemorzsa

A rizst és a vizet egy lábasba tesszük, és folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon, megpuhítjuk a rizst a vízben. 
Mikor elforrt a rizsről a víz nagy része, megsózzuk, és ráöntjük a tejet.
Időnkénti kevergetés mellet addig főzzük a rizst, míg nagyjából beszívja a tejet. ( nem teljesen! )
Belekeverjük a citromhéjat, a cukrot, a mazsolát, és a vaníliát, majd lefedve kb. egy órát állni hagyjuk.
Ezután a rizskochnak egy kb 18 x 30 cm-es tepsit vékonyan kivajazunk és megszórjuk a morzsával. 
A puha vajat a tojássárgával kikeverjük és hozzákeverjük a tejberizshez.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan ezt is hozzáforgatjuk a tejberizshez, majd hozzákeverjük a lisztet is.
A tepsibe öntjük a masszát és
200 C-os sütőben (nem légkeverés!) 40 perc alatt aranybarnára sütjük. 
Tálaláskor tetszés szerint megszórjuk porcukorral és lekvárral tálaljuk.

2020. április 1.

TERIYAKI LAZAC





TERIYAKI LAZAC

1 csésze = 240 ml

4 lazacfilé
1 újhagyma felkarikázva
1 ek szezámmag
Teriyaki Szósz:

1/4 csésze szójaszósz
1/4 csésze friss narancslé
3 ek víz
2 ek méz
2 gerezd áttört fokhagyma
1 ek friss reszelt gyömbér vagy 2 tk gyömbér por
1 tk chili paprika pehely
1/2 citrom leve
1/2 ek liszt

Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.
Egy kis tálban keverd össze a teriyaki szósz hozzávalóit.
Fújd le sütő spray-vel a sütőtáladat/tepsidet vagy kend ki olajjal és tedd bele a lazac szeleteket.
Öntsd le a szósszal és süsd 15 percig az előmelegített sütőben.
Vedd ki a sütőből és kanalazd a tetejére a ragacsos szószt a sütőtálból/tepsiből.
Szórd meg a szezámmaggal és az újhagymakarikákkal.

2020. március 31.

MÉZES FOKHAGYMÁS CSIRKECOMBOK








MÉZES FOKHAGYMÁS CSIRKECOMBOK 

8 csontos felső csirkecomb bőrrel
só, bors, ízlés szerint
2 ek vaj
4 gerezd, apróra vágott fokhagyma
1 ek szárított kakukkfű
1 csésze méz
900 g ceruzabab
200 g koktél paradicsom

( ha nincs tűzálló serpenyőd, süsd sima serpenyőben, és aztán tedd át az egészet egy tepsibe és úgy be a sütőbe)

Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.
Fűszerezd a csirkecombot sóval és borssal mindkét oldalán.
Melegíts egy nagy, sütőálló serpenyőt közepes hőn, és tedd bele a vajat.
Tedd rá a csirkét, bőrével lefelé, és mindkét oldalán pirítsd meg, amíg aranybarna nem lesz, körülbelül 3-5 perc alatt. Vedd ki a húst és tedd félre.
Rakd a serpenyőbe a fokhagymát, a szárított kakukkfüvet és a mézet. Forrald fel a mártást és keverd össze. Vedd le a hőfokot és tedd vissza a csirkét a serpenyőbe, és kanalazz a mártásból minden darabra.
Húzd a csirkét a serpenyő egyik oldalára, és tedd mellé a zöldbabot és a paradicsomot.
Tedd serpenyőt a sütőbe, és süsd addig, amíg a csirke át nem sül, kb. 20-25 perc alatt.

2020. március 30.

PIZZA a legjobb
















 A vékonytésztájú, ropogós (crispy) pizzát szeretjük... ez az, 15 éve sütöm! Persze ugyanez a recept, a tészta 1 órás pihentetésével (kinyújtva tepsiben) vastagra kel meg. 
Jamie Oliver receptje, az olívaolajos változata, most ennyi év után ez a kedvenc. 
Bedagasztás után azonnal felhasználható, vagy a hűtőben is eláll nyersen pár napig.
Vagy elősütve lefagyasztva még tovább...
2 db 30 cm átmérőjű pizzára elég a tészta, akkor garantáltan (crispy) ropogós vékony lesz.

PIZZA A LEGJOBB 

50 dkg rétesliszt
10 g instant élesztő
1 ek cukor
1 ek só
300 ml víz
3 ek olaj

A hozzávalókat megdagasztom (én géppel szoktam), kettéveszem, és 10 perc pihentetés után kinyújtom mindkét tésztát.
Kiolajozott kör alakú tepsikbe teszem őket, rájuk az ízlés szerinti feltétet és 240 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütöm.

Én úgy szoktam, hogy a tepsibe nyújtott tésztátkat megkenem paradicsomszósszal, megszórom reszelt sajttal, rá a cucc (ízlés szerint, nálunk sonkák, szalámik, gomba, hagyma...) majd újra reszelt sajt.
Megszórom oreganóval és kakukkfűvel és mehetnek a sütőbe.

Latsia: 
  • Ma nem volt itthon reszelt sajt, viszont a fagyasztóban voltak maradék sajtok darabokban, ezt tettem az aprítógépbe fagyasztott állapotban, ami felaprította és ezzel szóltam meg a pizzát. 
  • Még jobb is volt mert a több féle sajttól még ízletesebb lett! 

2020. március 29.

Mogyoróvajas kókuszos falatok





Mogyoróvajas kókuszos falatok

3/4 csésze (*enyhén!) 
olvasztott kókusz vaj 
1/2 csésze kakaópor
2 ek méz vagy juharszirup
egy csipet só
1/2 csésze mogyoróvaj
1/2 csésze  kókuszreszelék + a tetejére

Bélelj ki egy 12 lyukas. minimuffinformát papír kapszlikkal.
Olvaszd fel a kókuszvajat a kakaóporral és keverd el fakanállal, amíg krémesen egyneművé válik. (Ne olvaszd fel teljesen folyékonyra, inkább csak krémesre, mert le fog folyni a papírforma oldalán, nem tapad rá. Kb. 10 másodperc elég!)
Add hozzá a csipet sót és a mézet vagy juharszirupot. 
A muffinpapírok alját és oldalát szilikon ecsettel vond be olvasztott csokoládéval.
(Ügyelj arra, hogy később a kapszlik tetejére maradjon elég csokoládé.) Tedd a csokoládéval bevont papírbetéteket a fagyasztóba, hogy megszilárduljon bennük a csoki.
Addig keverd össze a mogyoróvajat és a kókuszreszeléket egy tálban.
Ha a csokoládé szilárd, oszd el a mogyoróvaj keveréket a kapszlikban. Tetejükre kend a megmaradt csokoládét, (ha nem elég kenhető már, most nyugodtan vissza teheted a mikróba és megolvaszthatod folyékonyra )simítsd el a tetejét, és hintsd meg kókuszreszelékkel. 
Tedd a mélyhűtőbe amíg megszilárdul. 
Tálaláskor egyszerűen húzd le a papírt róluk.







2020. március 28.

RAGACSOS BLONDIE





... folytatjuk... ? Így 7 évnyi kihagyás után?
Megpróbálom.. 😍


Ragacsos Blondie

Töltelékhez:
1 1/4 csésze (213 gramm) félédes csokoládé csepp
1/3 csésze édesített sűrített tej
1 evőkanál sózott vaj

A Blondie tésztához:
1 darab (113 gramm) sózott vaj megolvasztva
1 csésze (200 gramm) világosbarna cukor
1 nagy tojás
1 teáskanál vanília kivonat
1 csipet só
1 csésze (127 gramm) liszt

Melegítsd elő a sütőt 175 °-ra. 
Bélelj ki sütőpapírral egy 20x20-as sütőformát. 
Egy kis lábosban alacsony lángon keverd össze a sűrített tejet, a csokoládé cseppet és a vajat. Melegítsd fel és keverd meg többször, amíg megolvad és simává nem válik. Hagyd kihűlni.
Egy nagy tálban keverd össze a vajat és a cukrot. Keverd hozzá a tojást és a vaníliát. 
Add hozzá a sót és a lisztet. 
A keverék ragacsos lesz.
A tészta felét kend az előkészített sütőforma aljára.
Egyenletesen simítsd el a csoki krémet a tésztán. Ennek nem kell tökéletesnek lennie. A fennmaradó tésztát egyenletesen kend el a krémen, hogy teljesen lefedje.
Süsd 25 percig, vagy amíg kívülről nem lesz enyhén aranysárga, de belülről még mindig  krémes és nedves. Sokkal jobb kevésbé megsütni, mint túlsütni! 
Szeletelés előtt hagyd teljesen kihűlni.

2013. április 7.

Vasárnapi kirándulás Limassolba ...
















Az elmúlt napokban nagyon meleg volt... 28 fok árnyékban... ez még itt Cipruson is túl melegnek számít áprilisban.
Lementünk a tengerpartra hűsölni, és lőttem pár képet, nemcsak gasztrót! :)
Welcome to Cyprus! Aki idekészül nyaralni, garantált a jó idő mostantól!

Az ételek a Four Season séfjét dícsérik, nem én készítettem :)




2013. április 5.

FAGYITORTA ROPOGÓSAN




Ez a fagyitorta Húsvétra készült és nagy sikere volt!
Kíválóan variálható, hogy mit teszünk bele, abszolút könnyű és nem munkaigényes az elkészítése.

FAGYITORTA ROPOGÓSAN


15 dkg  csokoládé csepp
1/2 csésze  krémes mogyoróvaj
3 csésze natúr puffasztott rizspehely
2 liter vanília fagyi

A vanília fagyit szobahőmérsékleten hagytam, hogy annyira megpuhuljon, hogy majd keverni lehessen.
Amíg a puhult, egy edényben megolvasztottam a csokit a mogyoróvajjal és belekevertem a rizspelyhet.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire kentem és a hűtőszekrénybe tettem annyi időre, hogy kissé megszilárduljon.
Kézzel kis darabokra törtem (a méret azért fontos, mert amikor majd fagyivá szilárdul, nehéz enni ha nagy darabokban fagy meg) és egy jó maréknyit félretettem a díszítéshez.
A többit hozzákevertem a vanília fagyihoz és egy 24 cm-es kapcsos tortaformába töltöttem.
A fagyasztóba tettem és amikor egy kicsit megszilárdult, rászórtam a tetejére a félretett csokis keveréket, majd visszatettem ismét a fagyasztóba.
4-6 óra alatt megszilárdul, de én előző este készítettem, így egy éjszakát pihent.
Tálalás előtt kb. félórával kivesszük és kinyitjuk a formát, és a hűtőszekrényben tesszük.

Latsia:
-Én dupla adagot készítettem, ezért 2 db tortaforma telt meg vele, az egyik egy 24-es cm-es normál magasságú, a másik egy 20 cm-es de jó magas peremű. Utóbbiban jobban mutat, mert magas :)


2013. március 30.

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET!



Az elmúlt években 34 húsvéti receptet tettem fel képekkel... az idén inkább az alábbival szeretném köszönteni azokat a kedves idelátogatókat, akik annak ellenére, hogy az utóbbi időben én jártam erre a legkevesebbet, mégis be-benéztek, kerestek engem és továbbra is olvasgatták a blogot.
Megpróbálok én is többet jönni, de legalább annyit, hogy ha valami nagyon finomat készítek, azt mindenképpen megosszam Veletek. ;)

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK SZERETETTEL NEKTEK!


Szablya István: Nyuszi- mese

Nyúlmamának húsvét táján nyuszilánya született -
egész népes rokonsága körülállta, megcsodálta
a kis nyuszigyereket...

Örvendezve babusgatták nénjei és bátyai
ölbe vették, dédelgették, majd megették, úgy szerették -
vitték volna játszani...

Hoztak édes sárgarépát, friss káposztalevelet;
táncoltak, daloltak néki ám az álmos nyuszi bébi
nem játszott és nem evett...

Nyúlanyó az ajtó mellett nevette a hajcihőt -
de a végén megsokallta, és a lármás nyuszihadra
feladta a nyúlcipőt...

Egy kis nyuszit boltba küldött: Hozzon langyos friss tejet -
két testvérke tüzet rakott, másik három mosogatott -
mindenki serénykedett...

Nyuszipapa sem maradt rest ő a bölcső mestere:
Fürgén, gyorsan nekilátott, egy nagy tojást ketté vágott,
s puha szénát tett bele...

Egy fél tojás így lett bölcső, míg a másik darabot
kiskocsinak kinevezték, és hozzá két nyúlgyerek szép
kerekeket faragott...

Holnap reggel ha felébred az aprócska nyuszilány,
aki jó lesz, eltolhatja kankalinos patakpartra
nyuszitojás kocsiján...

2013. március 27.

TÚRÓS KOSZORÚ ÁFONYÁVAL ...





Egy könnyű sütemény reggelire vagy a délutáni kávé, tea mellé.
Pillanatok alatt elkészíthető, csak össze kell keverni egy fakanállal a hozzávalókat és már sülhet is.
Gyerekeknek való munka :)
Természetesen a gyümölcsök ízlés és készlet szerint variálhatók!

TÚRÓS KOSZORÚ ÁFONYÁVAL ...


1 csésze = 240 ml

1 tojás
1/2 csésze cukor
1 csésze túró (nálunk cottage cheese)
1/2 csésze tej
4 ek olaj

1,5 csésze liszt
1 tk szódabikarbóna

1 marék aszalt áfonya
1 marék aszalt fügve (aprítva)
1 marék mandula (aprítva)
1 marék csokicsepp

Az első 5 hozzávalót elkeverjük egy nagy tálban.
Egy másik tálban hozzáforgatjuk a "gyümölcsöket" és a csokit a szódabikarbónával elkevert liszthez és  összekeverjük a 2 tál tartalmát.
Kivajazott, lisztezett koszorúformába öntjük és 180 fokon 30 perc alatt megsütjük.