2009. február 8.

BORJÚBÉLSZÍN VÖRÖSBOROS MÁRTÁSSAL



BORJÚBÉLSZÍN VÖRÖSBOROS MÁRTÁSSAL


80 dkg borjúbélszín egyben
2 ek olaj
vegyes tört bors

A húst az olajjal megkenjük és a tört színes borsba forgatjuk.
Előmelegített 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Közben elkészítjük a mártást így:

VÖRÖSBOROS MÁRTÁS

2 ek olaj
10 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
6 dkg zellergumó
5 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg cukor
5 dkg paradicsompüré
só, bors
15 dkg áfonyadzsem
8 dkg liszt
1,5 dl száraz vörösbor

A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellergumót, a vöröshagymát, és a fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és felaprítjuk.
Az előkészített zöldségeket az olajon lepirítjuk, megszórjuk a cukorral, karamellizáljuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, ezzel is alaposan lepirítjuk.
A sót, borsot és az áfonyalekvárt is a mártásalaphoz adjuk, majd felöntjük egy kis vízzel.
A lisztet kis lángon folyamatosan kevergetve szárazon (zsiradék nélkül) világos barnára pirítjuk, kihűtjük.
A pirított lisztet hideg vízzel tejszín sűrűségű csomómentes eleggyé keverjük, ezzel besűrítjük a mártást, jól kiforraljuk, leszűrjük, és a vörösbort hozzáadva ismét felforraljuk, ha szükséges utána ízesítjük.

A kisült húst leöntjük a forró mártással.

1 megjegyzés:

tszandi írta...

találtam nálad egy másik vörösboros mártást kevesebb összetevővel. Én azt készítem ehhez a finom húsihoz. Meg zöld fűszerben is meghempergetem a borjút :)