2009. december 31.
B.U.É.K 2010 !
Minden kedves errejárónak nagyon boldog, békés, sikeres, egészségben gazdag áldott Újesztendőt kívánok szeretettel!
Köszönöm, hogy megosztjátok velem is a sok finomságot amit készítetek a mindennapokban és az Ünnepekben, sokat tanulok Tőletek!
Nálunk ma csendesebb ünneplés lesz az előző bejegyzés okán....családi körben köszöntjük az Ujesztendőt.
Nem készítettem semmit, talán majd most nekiállok....talán.... elvégre a sütés-főzés is kikapcsol egy kicsit...talán....
Szomorú Óévbúcsúztatónk
Szomorú Óévbúcsúztatónk...
In memoriam Rusty and Cassandra...
Igen, tudom, talán nem idevaló....de mégis leírom röviden, többre nem futja most...:-(
Mert nem zárhatom le úgy az évet, hogy Róluk meg ne emlékezzek....:-(((
Nagyon szomorúan zárjuk az Óévet, és remélem ennél vidámabb lesz az Újesztendő...
14 évig voltak hű társaink a szánhúzó kutyáink, Rusty az alaszkai malammut és Cassandra a szibériai husky.....tegnap elmentek mindketten az örök vadászmezőkre...a fájdalmunk leírhatatlan.
Szinte együtt jöttek és úgy látszik annyira szerették egymást, hogy együtt is távoztak, egyazon órában, váratlanul....
Nagyon nehéz lesz nélkülük még akkor is, ha tudjuk, hogy békével, szenvedés nélkül, hirtelen mentek el és ki kívánna ennél szebb elmúlást a kutyusának?
De nekünk túl hirtelen történt....nagyon nehéz....hiányoznak a buksifejek....:-(((
Szép álmokat Rusty.....Cassandraki.....szeretünk Benneteket:-(((
2009. december 26.
KARÁCSONYI APRÓSÜTIK 2009.
KARÁCSONYI APRÓSÜTIK 2009.
Az idén ezeket készítettem Karácsonyra, panasz még eddig nem érkezett....
Persze az is igaz, hogy "magyar ember teli szájjal nem beszél!":-)))
Na de a ciprusi????:-)))
A főételekről azért nem hiszem, hogy teszek képet, mert az idén nagyon ismertek és hagyományosak voltak.
Szenteste: rántott hal, majonézes burgonya, töltöttkáposzta
25-én: kacsamell, lilakáposzta, krumplipüré - maradéj töltöttkáposzta
26-án: souvlaki pitával, tahinival - apósom készítette
Címkék:
karácsonyi recept
RÉPATORTA KARÁCSONYRA
RÉPATORTA KARÁCSONYRA
Ez a RÉPATORTA korábban hatalmas sikert aratott nálunk, csak egy kicsit északabbra:-)
Gondoltam, hátha a pár ezer kilométerre délebbre is bejön....bejött!:-)))
Címkék:
aprósüti,
karácsonyi recept,
SÁRGARÉPA
2009. december 24.
BEJGLIM 2009.
BEJGLIM 2009.
Évek óta csak így és csak ezt sütöm....Nekünk és akik kipróbálták már az NLC-n, ez A Bejgli...:-)
Címkék:
karácsonyi recept
FEHÉRCSOKIS DARABKÁK
FEHÉRCSOKIS DARABKÁK
Hát ez nagyon finom! Még akkor is, ha hát - tal nem kezdünk mondatot!:-))
Pillanatok alatt készen van, és pillanatok alatt el kell dugni!!!
Különben úgy jártok, mint én, pillanatok alatt 2x kellett csinálnom!:-)))
kb.60 db
8 dkg pirított pekándió
25 dkg fehércsoki - Lindt
1,5 tk reszelt narancshéj
1 ek narancslé
60 ml tejszín
1 ek kukoricaszirup / méz / juharszirup
8 dkg aszalt áfonya vagy cseresznye - a piros szín miatt bármelyik
8 dkg aszalt sárgabarack
Kibéleltem egy 20 x 20-as formát alufóliával.
Az aprítógépbe tettem a csokit, feldaraboltam, hozzátettem a narancshéjat és a levet, összekevertem.
Felforraltam a tejszínt a sziruppal és a csokira öntöttem és addig kevertem, amíg krémes lett.
Átöntöttem egy nagy tálba és hozzáforgattam az áfonyát, a sárgabarackot, és a diót /előzőleg felaprítottam.
Az előkészített fóliával bélelt tálba öntöttem, elsimítottam és kb. 1 órát hagyytam szobahőmérsékleten állni.
Utána kiemeltem és egy vágódeszkán kockákra vágtam.
Hűtőben kell tárolni.
Címkék:
CSOKI,
karácsonyi recept
FLORENTIN
FLORENTIN
Van egy régebbi receptem is a Florentinhez, de ez a jobb:-))
2,5 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
12,5 dkg tejszín
10 dkg kandírozott gyümölcs vagy kandírozott gyümölcshéjjak
10 dkg mandulapehely
csoki a bevonáshoz + ostya a sütéshez
A vajat felmelegítettem és hozzákevertem a cukrokat.
Lassú tűzön kevergetve addig melegítettem, míg a cukor karamellizálüdni kezdett.
Akkor hozzáadtam a tejszínt és kevergettem tovább, amíg sűrűsödni kezdett.
Beleforgattam a gyümiket és a mandulapelyhet.
Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, ráfektettem az ostyákat.
Teáskanálnyi halmokat tettem az ostyákra és 200 fokon 15 perc alatt megsütöttem.
Néhányat kíhűlés után csokiba mártottam.
Latsia:
- nekem 24 db lett
- a felét nem tepsin, hanem kekszsütő-tepsin sütöttem, de az ostya oda is kellett
Címkék:
karácsonyi recept,
keksz
Diós (mogyoró-, mandula) gombóc
Diós (mogyoró-, mandula) gombóc Klecsitől
Ma még összedobtam 3 gyorsan elkészíthető finomságot és a bejglit, csak hogy még nagyobb legyen a választék:-)
Íme az első:
Ezt a receptet évekkel ezelőtt kaptam, sokszor elkészítettem, mindig sikert arat.
Többszörösen is, hiszen mindig találok itthon hozzávalókat, pillanataok alatt készen van, és nagyon finom, kell ennél több?
Tipikusan akár az utolsó 10 percünkben is elkészíthető!:-)))
20 dkg dió/mogyoró/mandula
20 dkg porcukor
2 ek baracklekvár
5 dkg apróra vágott aszalt, kandírozott gyümölcs, mazsola
Ha nem gyereknek adjuk 1 kanál baracklekvárt és 1 kanál rumot használunk.
Meghempergetjük ízlés szerint valmibe, kókusz, csoki, kakópor, darált dió, mogyoró, mandula.
Latsia:
- nekem mindig kellett bele 1 ek víz is, és vizes kézzel formázom
Címkék:
DIÓ,
golyók,
karácsonyi recept
2009. december 22.
Tejfölös csodasüti
Tejfölös csodasüti
Na....én is elkészítettem ezt a sütikét....de bevallom őszintén én nem ájultam el tőle....viszont szép lett a teteje:-)))
Nálunk nem volt akkora sikere, mint ahogy olvasom több helyen a neten...
Nem is valószínű. hogy még1x terítékre kerül, de azért beírom, mert ugye ízlések és pofonok... de csodának nevezni, az azért enyhe túlzás...:-)
50-60 dkg szögletes háztartási keksz
2 nagy pohár tejföl
9 ek cukor
3 zacskó vaníliás cukor
1 ek kakaópor
Az egyik pohár tejfölbe belekeverünk 4 ek cukrot és 2 csomag vaníliás cukrot.
A másikba 5 ek cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, és a kakaóport.
Vegyünk elő egy közepes méretű (20x30 cm) tepsit, és az aljára tegyünk egy réteg háztartási kekszet.
Egyengessük el rajta a vaníliás tejföl kétharmadát.
Fedjük be egy réteg keksszel.
Egyengessük el rajta a kakaós tejföl kétharmadát.
Újabb réteg keksz következik.
Majd a maradék vaníliás és kakaós tejfölt öntsük a tetejére, egyengessük el, fogpiszkálóval tetszés szerint rajzoljunk bele mintákat.
Végül tegyük hűtőbe 10-12 órára.
A keksz ezalatt megszívja magát, megpuhul, a tejföl pedig kissé megköt.
Puha, hideg sütit kapunk.
Címkék:
krémes desszert
ASZALTGYÜMÖLCSÖS CSIRKECOMBOK - akár az Ünnepi asztalra is
ASZALTGYÜMÖLCSÖS CSIRKECOMBOK - akár az Ünnepi asztalra is
A minap készült ez a finomság....az ötletet az adta, hogy kicsit túlvásároltam magam az ünnepi sütikhez szükséges hozzávalókból..:-)
Végül annyira finom lett, és az ízvilág is közel áll a karácsonyhoz, hogy megállta volna a helyét az ünnepi asztalnál is.
1,5 kg csirkecomb
1 zacskó aszalt szilva - 20-25 dkg
1 zacskó aszalt sárgabarack - 20-25 dkg
4 ek édes chiliszósz
4 ek olívaolaj
só
fahéj
A húsokat egy tepsibe fektettem, közéjük szórtam az aszalt gyümölcsöket.
Rájuk kanalaztam a chiliszószt és az olívaolajat, sóztam, és jól megszórtam fahéjjal.
A tepsit alufóliával lefedtem és 200 fokon 1,5 órát sütöttem.
A fóliát levettem és egy kicsit anélkül pirítottam.
Nagyon finom lett.
Címkék:
csirke,
karácsonyi recept
PAULA KÓKUSZOS SÜTIJE
PAULA KÓKUSZOS SÜTIJE
Ezt a receptet egy kedves brazil lánytól, Paula-tól kaptam, ezért róla neveztem el;-)
Rendkívül finom, szaftos süti, most a bölcsis karácsonyra készült.
Csak úgy habzsolták a törpék!:-)))
4 tojás
10 dkg kókuszreszelék
1 ek sütőpor
1 ek keményítő
1/2 dl tej
1 doboz cukrozott sűrített tej
Keverj össze mindent a mixerrel és öntsd egy kivajazott formába.
200 fokos sütőben kb. 45 perc alatt süsd készre.
Címkék:
karácsonyi recept,
KÓKUSZ
2009. december 17.
NÜRNBERGI MÉZESKALÁCS
NÜRNBERGI MÉZESKALÁCS
Nemzetközi útvonalat futottak be ezek a kis finomságok...:-)
Régi kedvencem ugyan, ami kicsit feledésbe merült...
Most sok év után Thrinitynél láttam meg az Őt Ancsika német receptje által megihletett sütikéit, és én itt Cipruson sütöttem meg a sajátomat, amit Ők ihlettek meg....:-)))
Még jó, hogy a recepteknek nem kell útlevél!:-)
Egyébként először kisiskolás koromban ettem Németországban, amikor a Keresztapámékhoz utaztunk.
Nagyon ízlett és a mai napig szeretem.
A liszttel készült változatát már sokszor sütöttem, majd áthozom a receptjét a régi konyhámból, ezt a lisztnélkülit most először...de az már biztos, hogy nem utoljára!
Igazi rágcsálnivaló az Ünnepekre, és 3 perc alatt összeállítható a tészta, amit a legjobb, ha 1-2 napig hűtőben tárolunk, hogy az ízek jól összeérjenek.
Aztán már süthetjük is!:-)
24 db lesz belőle
10 dkg darált mogyoró
10 dkg darált mandula
12,5 dkg barnacukor
1 tk mézeskalácsfűszer
5 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg kandírozott citromhéj
2 tojás
24 db kis ostyalap
Összekevertem egy nagyobb tálban az első 3 hozzávalót, majd megszórtam a második 3-mal.
Átforgattam, majd a tojásokkal is jól elkevertem, letakartam és 2 napra behűtöttem.
A sütőt 200 fokra előmelegítettem és egy sütőpapírral bélelt tepsire tettem az ostyalapokat.
A tésztából golyókat formáztam és a lapokra fektettem és a tenyeremmel kicsit megnyomtam.
12 perc alatt megsütöttem, majd csokival bevontam.
Címkék:
karácsonyi recept
2009. december 14.
MÉZESKALÁCS - GOLYÓK
MÉZESKALÁCS - GOLYÓK
Évek óta nagyon sikeres a
Mozart golyóm a
Töltött datolyám a
Meglepetés golyóm és a
Bountym....panasz még nem érkezett rájuk:-))
Most megosztok Veletek egy újabb finomságot, sztem méltó helye lesz az előbbiek mellett, nagyon nagyon finom és pillanatok alatt készen van.
Íme:
15 dkg tejcsoki
5 dkg étcsoki
10 dkg tejszín
5 dkg darált mogyoró
1,5 tk mézeskalácsfűszer
máz:
20 dkg tejcsoki
1 ek olaj
máz2:
4 dkg fehércsoki
1 tk olaj
Felforraljuk a tejszínt, belekeverjük a csokikat, megolvasztjuk benne.
Összekeverjük a mogyorót a fűszerrel és tejszínes csokihoz keverjük.
Hűlni hagyjuk.
Kézzel golyókat formázunk és sütőpapírra/alufóliára téve 10 percre hűtőbe tesszük.
Vízfürdőn felolvasztjuk a tejcsokit, hozzákeverjük az olajat és az így kapot mázba mártjuk a golyókat.
A fehércsokit mikróban olvasztjuk fel, hozzákeverjük az olajat és áthúzzuk vele a golyókat.
Címkék:
karácsonyi recept
Mézes puszedli
Mézes puszedli Sütisnénétől
Advent 3.vasárnapjára 2 mézeset készítettem, mind2 szuper lett!
Az első:
Ez a recpet fantasztikus.
Készítettem már mézes puszedliket, nem is voltak rosszak, de ez más.
Ez maga a tökély!
A tésztával nagyon könnyű dolgozni, nem ragad.
Az állaga olyan könnyű, narancshéj olyan finom ízt ad neki, és azonnal puha!
Egy szó mint száz, hibátlan, és olyan finom, hogy ahogy elnézem, Karácsonyig muszáj lesz még1x elkészíteni, mert rohamosan fogy!:-))
Köszönöm Neked Sütisnéne, én ezentúl csak ezt sütöm!!!
3 tojás
12,5 dkg margarin
12,5 dkg méz
1 citrom
1 narancs reszelt héja
20 dkg porcukor
1/2 cs. sütőpor
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
25 dkg finomliszt
4 ek. tejföl
1/2 tk. őrölt szegfűszeg
1/2 tk fahéj
1/2 tk gyömbér
25 dkg porcukor a mázhoz
A margarint és a mézet felolvasztom.
A 3 tojássárgáját összekeverem a porcukorral, 1/2 citrom levével, és a citrom ill. a narancs reszelt héjával és a tejföllel.
Ezt a masszát a margarinnal összeolvasztott mézhez adom.
A lisztet, a sütőport és a fűszereket összevegyítem, majd a mézes keverékhez adom.
Jól összedolgozom, majd egy éjszakára folpackba csomagolva hűtőbe teszem.
Másnap kissé összegyúrom, majd 4 rudat formálok.
A rudakat kb. 8-10 db-ba vágom.
Szépen meggömbölyítem, és sütőpapírral bélelt tepsire téve kicsit lenyomom a kezemmel.
160 fokon kb. 10-12 percig sütöm.
Elkészítem a mázat:
A 3 tojásfehérjét felverem 25 dkg porcukorral, majd a puszedliket beleforgatom.
Rácsra teszem, majd 100 fokos sütőben megszárítom.
Címkék:
karácsonyi recept
2009. december 6.
MELOMAKARONA - Μελομακάρονα
MELOMAKARONA - Μελομακάρονα
Tradicionális görög aprósüti Karácsonyra.
Sok helyen ettem már, de nekem a családi recept - Anyósomé - ízlik a legjobban.
Aki nem szereti a nagyon édeset, csak egy pillanatra mártsa a szirupba, ne hagyja benne 1-2 percig, akkor garantáltan nem lesz nagyon édes, pláne, hogy mi nem teszünk cukrot a tésztájába sem!
Ez hatalmas mennyiség, mi ennyit csinálunk Karácsonykor itt Cipruson, de sztem elég a féladag:-)
Célszerű előző nap elkészíteni a melomakaronát, éjszaka teljesen kihűlni hagyjuk, majd másnap forgatjuk szirupba és diós mandulába.
Mi 1 hónappal karácsony előtt elkészítjük és letakarva tároljuk, jó szaftos marad!és előtt
Lehet a sütés előtt egy fél diót is a közepébe nyomni, és úgy összezárni, finom nagyon avval is!
tészta:
3 csésze olaj
9 csésze liszt
1 ek összesen: fahéj és szegfűszeg
1 pohár friss narancslé
3 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna a fenti narancslében feloldva
A hozzávalókat összekeverjük és a fenti képen látható hosszúkás formájú cipócskákat? formázunk belőlük.
180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük őket.
hempergetéshez:
durvára darált dió és mandula keveréke (lehet csak az egyik is, de együtt sokkal finomabb!)
Közben elkészítjük a szirupot:
2 csésze cukor
1,5 csésze méz
2 csésze víz
A fentieket 5 perc alatt összemelegítjük egy nagyobb edényben, majd a leggyengébb lángon hagyjuk.
Szűrőkanállal belemerítjük a teljesen kihűlt! melomakaronát, megforgatjuk és kivéve azonnal beleforgatjuk dió-mandula keverékbe.
Egyszerre 4-5 melomakaronát tehetünk a szirupba, így gyorsan megy!:-)
Címkék:
görög ételek,
karácsonyi recept
CSOKIS FAHÉJAS PÁRNÁK
CSOKIS FAHÉJAS PÁRNÁK
30 db
22 dkg puha vaj
14 dkg cukor
1 tojássárgája
2 tk narancs aroma
28 dkg liszt
10 dkg csokicsepp
csipet só
fahéjas bevonat:
1,5 ek fahéj
1,5 ek cukor
A sütőt 190 fokra előmelegítettem és sütőpapírral kibéleltem 2 tepsit.
Összekevertem robotgéppel a hozzávalókat, de a csokicseppet csak fakanállal forgattam a végén a tésztához.
Összekevertem egy külön kistálban a fahéjat is a cukorral.
A tésztából evőkanálnyi mennyiséget vettem a kezembe és gombóccá formáztam.
Belehempergettem a fahéjas cukorba és a tepsire tettem.
Amikor minddel készen lettem, a sütőbe tettem és 12 perc alatt megsütöttem, majd hűlni hagytam.
Címkék:
karácsonyi recept
ADVENT 2 VASÁRNAPJÁRA 3 süti készült az első a MOGYORÓS STANGLI
3 aprósüteményt sütöttem....azaz az egyiket, a görög MELOMAKARONIA-t anyósommal együtt készítettük.
Íme a 3 sütike első tagja, már megy is a fele a kis pléhdobozba és majd Karácsonykor kerül az asztalra...
Egyébként mind3 kitűnően fagyasztható és eláll 2 hónapig.
MOGYORÓS STANGLIK
10 dkg darált mogyoró
10 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
10 dkg étcsoki és 1 ek olaj keveréke a mártogatáshoz
A hozzávalókat összegyúrjuk és félórára behűtjük.
Ujjnyi rudra sodorjuk és kb. 4 cm-es darabokra vágjuk.
200 fokon 10 perc alatt megsütjük, hűlni hagyjuk.
A csokit megolvasztjuk és a stanglik mind2 végét belemártjuk.
Igen finom!;-)
Címkék:
karácsonyi recept,
MOGYORÓS
DÍJAT kaptam
Anditól kaptam egy kedves díjat, ezek szerint jól érzi magát nálam...köszönöm Andi, szívesen látlak, gyere!;-)
Küldeném még ha már meg is kapták volna mástól, mert én nagyon szeretek Hozzájuk menni vendégségbe!:-))
Bellynek, Cecile-nek, Trinity-nek, Gabojszának, Gesztenyének, Szepykének
DÍJAT kaptam
Lemaradásaimat pótlom most, elnézést, de kicsit el voltam havazva, aztán már jönnek is az Adventi sütik 2 sorozata... :-)
Kedves Társaimtól, egy mosolygós díj....köszönöm szépen Nektek Belly és Gesztenye, nekem nagy öröm, hogy "ismerlek" Titeket!
Küldeném Andinak, Trinitynek, Szepykének szeretettel!
Mikulás....
Hozzánk már megjött...igaz, mi 1 órával előrébb vagyunk:-)
Kívánok Mindenkinek finomságokkal teli csizmácskákat és szép Mikulásozó vasárnapot!
Kívánok Mindenkinek finomságokkal teli csizmácskákat és szép Mikulásozó vasárnapot!
2009. november 30.
MÉZESKALÁCS-KENYÉR GAZDAGON
Svédországban ilyenkor sütik a mézeskalács-süteményt....
2 receptet kombináltam össze, mert eredetileg készen kapható mézeskalács-sütemény porból lenne a tészta, de nekem nem nagyon jönnek be az ilyen kész cuccok.
Volt egy remek svéd receptem a mézeskalácssüteményre, azt feleztem meg és kevertem a magokhoz-csonthéjasokhoz-aszaltgyümölcsökhöz.
Jól sikerült, finom lett!
Ez is azokhoz a sütikhez tartozik, amik azonnal is finomak, és az állás is csak jót tesz nekik, remekül fagyaszthatók, így akár jóval karácsony előtt is elkészíthető, ami ugye nem jön rosszul az ünnepek körül!;-)
Holnap majd hozok róla jobb képet még, bár ez se csúnya....:-)
Tehát így csináltam:
MÉZESKALÁCS-KENYÉR GAZDAGON
tészta:
5 dkg vaj
1 tojás
1 dl cukor
80 ml tejföl
1 tk gyömbér
1 tk szekfűszeg
1 tk fahéj
1/2 tk szódabikarbóna vagy 1 tk sütőpor
1,5 dl liszt
Egy kb. 1,5 l-es formát kivajaztam, és megszórtam a zsemlemorzsával.
Felvertem a tojásokat a cukorral, hozzákevertem a többi hozzávalót, a végén a szódab-val elkevert lisztet.
keverék:
40 dkg csonthéjas, magok ízlés szerint / dió, mogyoró, mandula, pisztácia, fenyőmag, napraforgómag
10 dkg kandírozott narancs és citromhéj
2 tk vaj a forma kikenéséhez
1 ek zsemlemorzsa a szóráshoz
1 tojás
10 dkg aszalt füge
Összekevertem a hozzávalókat és a tésztához forgattam.
A formába öntöttem és 175 fokon kb. 50 perc alatt megsütöttem.
Latsia:
- méz nincs benne, mégis mézeskalácsízű, mert a cukor karaellizálódik benne és a fűszerek igen dominánsak ebben a mennyiségben
Címkék:
GYÜMÖLCSKENYÉR,
karácsonyi recept,
sütemény
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)