2020. június 29.

CIPRUSI OLIVÁS SÜTI










Régi kedvenc újrasütve!💚

Ελιόπιτα κυπριακή - CIPRUSI OLIVÁS SÜTI


1 csésze = 3 dl


4 csésze liszt

1 csésze olaj (fele-fele arányban olíva-, és napraforgóolaj)

1 csésze narancslé

1 csésze magozott fekete olivabogyó

3 tk sütőpor

1 felaprított hagyma

1/2 csokor friss koriander felaprítva

1-2 ek friss menta felaprítva


szóráshoz: 1-2ek szezámmag nedvesítve, hogy ne égjen meg


A sütőporos liszttel elkeverjük az olajat és a narancslevet, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót. 

A sütőformát kiolajozzuk és lisztezzük, beleöntjük a masszát, a tetejét átsimítjuk narancsleves kézzel és megszórjuk szezámmaggal. 

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 1 órát sütjük.  


Latsia: kuglófformában sütöttem (kikenve), még melegen egy tányérra fordítottam, majd visszafordítottam azonnal egy rácsra hűlni. Így is tálaltam, tehát nem, mint a hagyományos kuglófot, hanem ahogy a formában sült.


2020. június 20.

MEGGYES PITE




Régi nagy kedvenc újrasütve... imádjuk!!!


MEGGYES PITE 


A tésztához:

20 dkg liszt

12 dkg vaj

1 csipet só

1 db tojássárgája

1 tk sütőpor

1 ek cukor

2 ek tejföl


A töltelékhez:

1 ek zsemlemorzsa vagy darált dió

30 dkg friss meggy vagy 1 üveg befőtt

2 ek cukor (+ a szóráshoz)

1 ek étkezési keményítő

fahéj


A tetejére:

1 db tojásfehérje


A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd összegyúrjuk a tészta többi hozzávalójával (annyi tejfölt adunk hozzá, amennyit felvesz, hogy lágy, könnyű, de nyújtható tésztát kapjunk).

A töltelékhez a meggyet kimagozzuk, és pár percig főzzük a fahéjjal, a cukorral, és annyi vízzel, amennyi ellepi. 

2 evőkanálnyit kiveszünk a levéből, csomómentesre keverjük a keményítővel, és visszaöntjük. Pár perc alatt sűrű, kocsonyás állagúra főzzük, majd félretesszük.

A tésztát elfelezzük, négyzet alakúra nyújtjuk, majd az első réteg tésztát beletesszük a 20x20cm-es tepsibe. Megszurkáljuk villával, megszórjuk zsemlemorzsával, és elosztjuk rajta a meggyes tölteléket. 

Megszórjuk egy kis fahéjas cukorral, majd beborítjuk a másik tésztával. Villával alaposan megszurkáljuk, lekenjük a tojásfehérjével, és 175 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Miután kihűlt, szépen szeletelhető.

2020. június 14.

SPAGETTI CARBONARA



 


SPAGETTI CARBONARA


Vannak, akik tejszínt adnak a Carbonara-hoz, (Én is készítettem úgy anno) de az úgy nem az eredeti, a hagyományos, de természetesen megtehetik, és még krémesebb lesz a tészta. Személy szerint azt hiszem, hogy elég testes anélkül is.


1 ek olívaolaj vagy sózott vaj

150 g pancetta vagy bacon, kockára vágva

3 tojássárgája

1 csésze reszelt parmezán vagy pecorino sajt

300 g spagetti

Só és bors ízlés szerint


Főzd meg a spagettit “al dente” vagy a csomagoláson leírtak szerint.

Aprítsd fel a pancettát és reszeld le a sajtot.

Amíg a spagetti fő, süsd meg a pancettát. Öntsd az olívaolajat egy nagy serpenyőbe, és tedd hozzá  a pancettát. Hagyd közepes lángon sülni kb. 5 percig, gyakran keverve, amíg a pancetta aranyszínű és ropogós nem lesz. Tartsd alacsony fokozaton a pancetta alatt a hőt. Amikor a tészta kész, szűrd le és tedd a serpenyőbe a pancetta-val. (De még ne öntsd ki a tészta főzővizét, tedd félre!)

Verd fel a tojásokat egy tálban, és szórd meg a frissen reszelt borssal. Keverd össze a sajt nagy részét a tojásokkal, és tarts meg egy kis maréknyit a későbbi szóráshoz. 

Vedd le a serpenyőt a spagettivel a tűzről és öntsd bele a tojást és a sajtot, és alaposan keverd össze. Öntsd egy sütőálló edénybe, és adj hozzá a tészta főzővizéből, hogy ne legyen túl száraz (evőkanállal adagold hozzá, csak épphogy nedves legyen, nem kell eláztatni)

Tedd forró sütőbe 10 percre, hogy összesüljön kicsit.

Azonnal tálald, a megmaradt sajttal és borssal megszórva.

2020. június 11.

CSOKOLÁDÉ MOUSSE









CSOKOLÁDÉ MOUSSE 


Ma a cukor helyett Eritrittel készítettem, így Keto is! 


20 dkg étcsokoládé 70%-os

2,5 dkg vaj

4 tojás

1/2 dl cukor vagy 2 ek eritrit

1/2 citrom héja reszelve


kakaó és bármilyen gyümölcs a tetejére


A feldarabolt csokit a vajjal vízfürdőn felolvasztottam, majd félretettem.

A tojásokat szétválasztottam.

A fehérjét habbá vertem, a sárgájába belekevertem a citrom reszelt héjját és világosra kevertem a cukorral.

A csokoládéba kevertem a sárgáját majd jól beleforgattam a tojásfehérje habot.

4 pohárkába töltöttem és behűtöttem, minimum 30 percre.

Tálalás előttmegszórtam kakaóval és gránátalmával.

2020. június 6.

CUKKINIS BROWNIES




CUKKINIS BROWNIES 

2 csésze liszt
1/2 csésze kakaópor
1 1/2 tk szódabikarbóna
1 tk só
1/2 csésze növényi olaj
1 1/2 csésze cukor
2 tk vanília kivonat
2 csésze apróra vágott cukkini (1 nagy vagy 2 kicsi cukkini)
3-5 ek víz
1/2 csésze apróra vágott dió

Bevonat:
200 g étcsokoládé
2 ek olaj

Melegítsd fel a sütőt 180°-ra.
Bélelj ki egy 23 x 33 cm-es tepsit fóliával és fújd be tapadásmentes spray-vel.
Egy közepes tálban keverd össze a lisztet, kakaót, szódabikarbónát, sót és tedd félre.
Konyhai robotgéppel keverd össze az olajat, a cukrot és a vaníliát. Add hozzá a száraz hozzávalókat és keverd össze. Forgasd hozzá a cukkinit. Hagyd a keveréket néhány percig pihenni, hogy a tészta felszívja a cukkini nedvességét. Ezután, ha a keverék még mindig nagyon morzsás, adj hozzá 5 ek vizet (kezdjük 1 ek-lal, és onnan haladjunk, minden hozzáadás után alaposan keverve). A tészta nagyon sűrű lesz, de nem lehet morzsás. Add hozzá a diót. A tészta szuper sűrű, mint a fánktészta. Ne adj hozzá túl sok vizet! Terítsd az előkészített tepsibe és süsd 25-30 percig.
A máz:készítése: 
Olvaszd el a csokoládét és keverd hozzá az olajat. Oszd el a lehűtött süteményen és vágd négyzetekre és hagyd kihűlni.

2020. június 4.

KETO HUMUSZ




KETO HUMUSZ

Ez a karfiol hummus recept alacsony szénhidrát-, keto-, paleo-, vegán-, tej- és gluténmentes.

1 fej karfiol
2 + 2 ek extra szűz olívaolaj
1/2 csésze Tahini
2 gerezd fokhagyma, préselve
2 ek citromlé
1 tk tengeri só
1/4 tk füstölt paprika
3-5 ek víz

Melegítse elő a sütőt 200 °C-ra. Vágja a karfiolokat darabokra, öntse rá a 2 ek olívaolajat, majd egy rétegben terítse szét egy tepsiben. Ízesítse tengeri sóval és süsse 30 percig, amíg kissé megbarnul.
Óvatosan tegye át a konyhai robotgépbe a sült karfiolt, és öntse rá a citromlevet, a 2 ek vizet és a maradék 2 ek olívaolajat. 
Adja hozzá a tahinit, a fokhagymát, a tengeri sót és a füstölt paprikát. Addig keverjük a robotgéppel, amíg püré lesz.
Ha túl sűrű, adjon hozzá 2-3 evőkanálnyi vizet, de egyszerre csak 1 evőkanálnyit.

(Ha fagyasztott karfiolt használ, akkor nem kell vizet hozzátennie, hanem csak a karfiolt 5-8 percig párolja,  majd 20 percre tegye a sütőbe, majd a robotgépbe ... stb.)

KETO kenyér




KETO kenyér

tapadásgátló sütő spray
7 tojás
½ csésze vaj, megolvasztva és lehűtve
2 ek olívaolaj
2 csésze  mandula liszt
1 tk sütőpor
½ tk Xanthan gumi
½ tk tengeri só

Melegítsük fel a sütőt 180 °C-ra.
Kenjük ki  a szilikon kenyér formát (20 cm x 10 cm) főző spray-vel. (Béleljük ki a kenyérformát  sütőpapírral, ha nem szilikon formát használunk)
A tojásokat keverjük a konyhai robotgéppel, amíg sima és krémes lesz, kb. 2-3 percig.
Adjuk hozzá az olvasztott vajat és az olívaolajat; keverjük jól össze.
Adjuk hozzá a mandulalisztet, a sütőport, a xantángumit és a sót, és keverjük, amíg sűrű lesz.
Öntsük a tésztát az előkészített sütőformába és simítsuk el a tetejét egy spatula segítségével. 
Süssük kb. 45 percig.

2020. június 3.

ALFREDO CASARECCE TÉSZTA CSIRKÉVEL ÉS BROKKOLIVAL





ALFREDO CASARECCE TÉSZTA CSIRKÉVEL ÉS BROKKOLIVAL 

250 g casarecce tészta
1 kisebb brokkoli
2 ek olívaolaj
2 kisontozott, bőr nélküli csirkemell, darabolva
só és bors, ízlés szerint
2 el vaj
2 csík szalonna
2 gerezd fokhagyma, préselve
1 csésze tejszín 240 ml)
1 tk só
1 csipet szerecsendió
1 csipet fekete bors
1 ½ csésze (160 g) reszelt parmezán, plusz a tetejére kicsi

Forraljuk fel a vizet egy nagy edényben, és ízesítsük sóval.
Főzzük a tésztát 8 percig, vagy 4 perccel rövidebb ideig, mint a csomagolás írja.
Adjuk hozzá brokkolit és főzzük együtt még 4 percig, lefedve.
Szűrjük le a tésztát és a brokkolit, és tegyük félre.
Melegítsük meg az olívaolajat egy nagy serpenyőben, adjuk hozzá a csirkét, és ízesítsük sóval és borssal.
Miután a csirke megsült, vegyük ki egy tálra és tegyük félre.
Tegyük a vajat a serpenyőbe és olvasszuk fel. Ha a vaj teljesen megolvadt, adjuk hozzá szalonnát és fokhagymát, és folyamatosan keverjük 10 másodpercig. 
Adjuk hozzá a tejszínt, sót, borsot és szerecsendiót. Gyakran keverjük, és forraljuk fel, amíg a szósz kissé el nem kezd buborékolni.
Adjuk hozzá a parmezán sajtot és keverjük addig, amíg a szósz besűrűsödik.
Tegyük bele a csirkét, a tésztát és a brokkolit, és keverjük össze.
Szórjuk meg parmezán sajttal.