Itt az újabb ciprusi kenyérkém, most magos, teljeskiőrlésű változatban.
Isteni finom lett, nagyon örülök neki:-))
Feltétlenül fontosnak tartom megjegyezni, hogy a lenmagot nem szabad megőrölni, akkor ugyanis elveszti azon hatását, amire használjuk az egészséges étkezésben.
Vagyis un. radír hatása van, leradírozza a bélfalról a feleslegesen lerakódott méregaganyokat és zsírt.
Persze én nem ezért tettem elsősorban a kenyérbe, / hanem mert szeretem, és a reggeli müzlimbe is mindig teszek /, de ezt a hasznos tulajdonságát azért kár lenne figyelmen kívül hagyni.:-))
TELJESKIŐRLÉSŰ MAGOSKENYÉR GÖRÖG ELŐTÉSZTÁVAL
20 dkg előtészta
20 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt
20 dkg kenyérliszt
1,25 dl joghurt
1,75 dl langyosvíz
2 ek olívaolaj
2 tk só
1 tk cukor
1 tk instant élesztő - vagy 1 dkg friss élesztő
2 ek zabpehely
2 ek lenmag + 1 ek a szóráshoz
A hozzávalókat a kenyérsütőgéppel öszedagasztattam, és áttettem egy tálba.
Lefedve a duplájára kelesztettem, majd átgyúrtam, egy sütőpapírral bélelt pyrex-be tettem és kb. 30 percig kelesztettem.
Lekentem vízzel, bevagdostam, megszórtam lenmaggal és felfűtöttem a sütőt 210 fokra, légkeverés(!).
Amikor elérte a hőfokot, beledobáltam a szokásos kis jégkockáimat a sütő aljába, hogy jó kis gőz képződjön, és már toltam is gyorsan befelé a kenyérkét.
55 perc alatt sütöttem meg, félidőben még 1x dobáltam be a sütőbe jégkockákat.