2010. április 28.

TELJESKIŐRLÉSŰ MAGOSKENYÉR GÖRÖG ELŐTÉSZTÁVAL


Itt az újabb ciprusi kenyérkém, most magos, teljeskiőrlésű változatban.
Isteni finom lett, nagyon örülök neki:-))
Feltétlenül fontosnak tartom megjegyezni, hogy a lenmagot nem szabad megőrölni, akkor ugyanis elveszti azon hatását, amire használjuk az egészséges étkezésben.
Vagyis un. radír hatása van, leradírozza a bélfalról a feleslegesen lerakódott méregaganyokat és zsírt.
Persze én nem ezért tettem elsősorban a kenyérbe, / hanem mert szeretem, és a reggeli müzlimbe is mindig teszek /, de ezt a hasznos tulajdonságát azért kár lenne figyelmen kívül hagyni.:-))

TELJESKIŐRLÉSŰ MAGOSKENYÉR GÖRÖG ELŐTÉSZTÁVAL

20 dkg előtészta
20 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt
20 dkg kenyérliszt
1,25 dl joghurt
1,75 dl langyosvíz
2 ek olívaolaj
2 tk só
1 tk cukor
1 tk instant élesztő - vagy 1 dkg friss élesztő
2 ek zabpehely
2 ek lenmag + 1 ek a szóráshoz

A hozzávalókat a kenyérsütőgéppel öszedagasztattam, és áttettem egy tálba.
Lefedve a duplájára kelesztettem, majd átgyúrtam, egy sütőpapírral bélelt pyrex-be tettem és kb. 30 percig kelesztettem.
Lekentem vízzel, bevagdostam, megszórtam lenmaggal és felfűtöttem a sütőt 210 fokra, légkeverés(!).
Amikor elérte a hőfokot, beledobáltam a szokásos kis jégkockáimat a sütő aljába, hogy jó kis gőz képződjön, és már toltam is gyorsan befelé a kenyérkét.
55 perc alatt sütöttem meg, félidőben még 1x dobáltam be a sütőbe jégkockákat.

EMELETES ÉLVEZET / Alíztól


A minap majdnem szívbajt kaptam, mert nem nagyon szoktam tejszínhabos sütiket gyártani, valahogy félek tőlük...na erre majdnem beigazolódott a félelmem, ugyanis a fránya tejszínhab nem akart felverődni...
Fogalmam sincs mi lehetett, friss volt, hideg volt...szerencsémre azonban volt itthon habfixáló / görög cucc, a magyarra sajnos nem reagált a disznaja /sicc!/, és azzal viszonylag szép lett, de azért levert a víz...:-)
Ezt a sütés nélküli finomságot készítettem el, nagy sikere lett, azt hiszem megy a kedvencek közé.
ALÍZ receptje, Neki köszönhetjük mindannyian akik elkészítettük már, mert ahogy rákerestem látom sokaknál szerepel...
Nem is csodálom, hiszen annyira finoom!
Köszönöm én is Neked Alíz!;-)

Mindent a recept szerint csináltam, csak a 2. réteget dupláztam meg, mert nekem olyan kevésnek tűnt...lehet persze, hogy az itteni túró jobban összeesik?
Nagyon ízlett az egész Családnak, rokonoknak, szomszédoknak, mert jó kis adag lett belőle, jutott mindenkinek!:-)

EMELETES ÉLVEZET  Alíztól

1. réteg

25 dkg darált háztartási keksz
5 dkg Ráma margarin
5 dkg porcukor
kevés tej

 2. réteg

20 dkg túró
porcukor
2 dl tejszín
1 cs. vaníliás cukor

3. réteg

2 cs. Aranka vaníliás krémpor
5 dl tej
1 cs. vaníliás cukor

4. réteg

2 dl tejszín
5 dkg porcukor

 tetejére: kb. 5 dkg reszelt csokoládé

A darált kekszet összegyúrom a cukorral, a margarinnal és egy kevés tejjel.
Csak annyival, hogy linzertészta keménységű legyen.
Egy közepes tepsibe (30 x 30-as) vagy egy nagyobb pie formába egy kevés darált kekszet szórok, hogy ne ragadjon le, és belenyomkodom a keksztésztát.

A túrót, ha nagyon darabos mixelőrúddal krémesítem, összekeverem a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd a habbá vert tejszínnel és a kekszre simítom.

Az Aranka krémport a tejjel egy elektromos habverővel jó sokáig keverem.
Minél tovább keverem, annál keményebb krém lesz belőle.
Ezt a túrókrém tetejére simítom.

A tejszínt felverem a porcukorral és a vaníliás krémre kenem.
A tetejére reszelt csokit szórok, és a hűtőbe teszem tálalásig.

Megjegyzés: a tetejére tejszín helyett mindenképpen Hullalát (cukrászhab) teszek, így biztos megtartja formáját és az állagát.
(Ha tejszínt használok, egy kis zselatint vagy habfixálót keverek hozzá.)

2010. április 26.

Ψωμί με προζύμι - CIPRUSI KENYÉR ELŐTÉSZTÁVAL


Már itt is az előbbiekben leírt GÖRÖG ELŐTÉSZTA felhasználása...egy nagyon- nagyon finom puha bélzetű, ropogós héjjú ciprusi kenyér!:-)
Nagy sikere volt, még melegen vittem a vendégségbe, úgyhogy csak az odafelé vezető úton tudott cserepesedni a héjja az autóban, ez látszik az utolsó 2 képen is, ami már ott készült:-)

Ψωμί με προζύμι - CIPRUSI KENYÉR ELŐTÉSZTÁVAL


kb. 3 dl víz
1,5 tk só
1 tk cukor
1 tk instant vagy 1 dk friss élesztő
2 ek olaj
2 ek zabpehely
20 dkg előtészta
50 dkg liszt

Hozzávalókat a gépbe teszem, a gép dagaszt, majd duplájára kelesztem egy letakart tálban.
Átgyúrom,  formázom, duplájára kelesztem, bevágom a tetejét.
A sütőt előmelegítem 230 fokra, kenyeret betolom, jégkockákat alulra bedobom, és kenyeret megsütöm kb. 50 perc alatt, de ez sütőfüggő!
Amikor kiveszem, megspriccelem egy kis hideg vízzel, akkor cserepes lesz a héjja, de ez nem kötelező!

προζύμι - görög előtészta

Először 8 évvel ezelőtt találkoztam evvel a módszerrel itt Cipruson.
Kenyeret akartam sütni, és nem kaptam sehol friss élesztőt, / azóta sem / a szárítottat meg akkor még nem ismertem.
Mármint a létezéséről tudtam, csak sosem használtam és nem akartam leendő Családom előtt beégni:-))
Akkor történt, hogy a szomszédban lakó néni megszánt és egy kis tál nyúlós tésztaszerűvel jött át hozzánk, és azt mondta, hogy  csak keverjek belőle a kenyérhez és rendben lesz.
Álltam, mint szamár a hegyen, fogalmam sem volt mi ez??
Kipróbáltam és sikerült!!!:-)
Nemrég ismét elmentem a nénihez és kifaggattam, és Ő elmesélte, hogy készül.
Nem teljesen az alábbiak alapján, mert Ő egyáltalán nem tett bele élesztőt, csak vizet és lisztet, és azt 4 napig "etette"...
Egyébként itt Cipruson, a legfinomabb kenyerek evvel készülnek, a pékségekben is, /minden sarkon van 1/ ezek a legjobbak és a legtartósabbak.
Azt is említette, hogy az élesztős változata is legalább olyan jó, és gyorsabb...na ezt most akkor le is írom.
Viszont még előtte megjegyzem, hogy valószínűleg ez ugyanaz lehet, mint amit aztán jó pár évvel később végigsöpört a fórumokon öregtészta, nyanya stb. néven...

GÖRÖG ELŐTÉSZTA - προζύμι

60 dkg liszt
kb. 4 dl víz
1 tk  só
1,5 tk cukor
1 ek olaj
1 dkg friss élesztő vagy 1 tk instant élesztő

A hozzávalókat a kenyérsütőgéppel összedagasztom, duplájára kelesztem.
Átgyúrom és lefedve, szobahőmérsékleten egy éjszakát pihentetem egy kiolajozott tálban.
Gombóccá dagasztom és lefedve a hűtőben tárolom,kb. 10 napig áll el. (Ha esetleg úgy látom, hogy kicsit szárad, keverek hozzá még egy kis melegvizet.)
Minden alkalommal amikor kenyeret sütök, ebből teszek hozzá úgy 15-20 dkg-t.
Előtte mindig állni hagyom kicsit szobahőmérsékleten ezt a mennyiséget és csak utána dagasztom össze a kenyér többi hozzávalójával.

Amikor már csak az utolsó adag előtészta marad, akkor hozzádagasztom a fenti hozzávalókat, de az élesztőt akkor már élesztőt nem (!), és kész is az új előtésztám!

2010. április 24.

VAJAS MEGGYES VAGY CSERESZNYÉS LEPÉNY



A minap írta be ezt a receptet Andi és gondoltam egy sietős szombat reggelre nagyon jól jön.
Ma megsütöttem és már itt is van.
Nagyon ízlett a Kislányomnak is, legközelebb megsütöm kis muffinoknak is az oviba!:-)

VAJAS MEGGYES VAGY CSERESZNYÉS LEPÉNY / Sherpa01

14 dkg vajat egy tálban 14 dkg cukorral habosra keverünk, ekkor hozzáteszünk 2 egész tojást és 2 tojás sárgáját, később még 14 dkg lisztet, kis citromhéjat reszelünk bele.
Az egészet habosra keverjük.
Kikent tepsibe öntjük és fél kg meggyel behintjük, lassú tűznél megsütjük.

Latsia:
- 20 cm-es kerek formában sütöttem
- 160 fok légkeverésen 40 perc

2010. április 22.

TENGERÉSZ LEVES


Ezt a tengerízű levest akkor készítettem el, amikor megvettem ezt a kis tengerészt, úgy pár hete:-)
"Neki" főztem:-)

TENGERÉSZ LEVES

1 liter víz
2 zöldség-leveskocka
2 nagy sárgarépa
1 fehérrépa
1/4 zeller
1 burgonya
1 fej hagyma
só, bors
4 ek rákleves esszencia
1 doboz füstölt kagyló
1 doboz koktélrák
1 doboz surimi

Egy edénybe öntöttem a vizet, beletettem a leveskockákat és a felaprított zöldségeket.
Sóztam-borsoztam és hozzátettem 4 ek rákleves alaplevet.
A zöldségeket puhára főztem, majd az egész levest robotgéppel turmixoltam.
Felforraltam ismét, hozzákevertem a kagylót és a rákot, valamint a surimit.
Ismét felforraltam, majd belekevertem a joghurtot.
Melegen tálaltam.

2010. április 13.

Itt vagyok...:-)

Na szóval nem tűntem ám el, csak éppen zajlik az élet / a konyhán kívül is /....
Eltöltöttem 2 csodálatos napot Budapesten, és megismertem 3 csodálatos Gasztrobloggert:-)
Köszönöm Nektek, hogy ha csak egy rövidke időt is, de Veletek lehettem, és köszönöm a finomságokat, amikkel megtiszteltetek és már megyek is és megkeresem a hozzájuk tartozó recepteket, mert nagyon nagyon finomak voltak!;-)

Aztán hipp-hopp már innen Ciprusról jelentkezem, gyönyörű az idő, asszem most pár hónapig ezt le sem írom, mert itt úgyis mindig az:-)))

Úgyhogy ha sikerül beimádkoznom magam a teraszról a konyhába, akkor nemsokára jelentkezem új receptekkel, addig felteszek párat a közelmúltból készültek közül.

2010. április 6.

BÁRÁNYGERINC CITROM-KAKUKKFŰVEL ÉS SERTÉSTARJA GRILLEN



Sütöttünk még grillen is Húsvétkor, mert olyan gyönyörű volt az idő, melegen sütött a nap, nem volt szívem ezeket a húsokat a konyhában megsütni!:-)Vettem a minap citrom-kakukkfüvet, muszáj volt kipróbálni és tényleg nagyon finom!

BÁRÁNYGERINC CITROM-KAKUKKFŰVEL

2 db báránygerincet feldaraboltam, majd beleforgattam egy olívaolajból, sóból, borsból és citromkakukkfűből készített pácba.
Azonnal a forró grillrácsra teszem és kb. 10 perc alat készresütöm.

SERTÉSTARJA PIROSPAPRIKÁS PÁCBAN 

4 szelet tarját egy éjszakára bepácoltam, majd másnap a forró grillen hirtelen átsütöttem mind2 oldalukon.


pác:
olívaolaj
2 ek pirospaprika
1 ek taco fűszer
1 ek mustár
só, bors
2 gerezd fokhagyma

ALMÁSPITE




Hozott a Nyuszi Budapestről egy szuper segítséget, amit rögtön ki is próbáltam...
Nagymamám ALMÁSPITE receptjét készítettem el benne /gáztepsinyi méret/ úgy, hogy csak 1 kg hámozott alma volt az egyik oldalon a töltelék, a másik felét a tésztának MEGGYES töltelékkel készítettem....
Nagyon örülök ennek a formának, sokat fogom használni!

Köszönettel tartozom Illeskrisznek, mert a Meggyes töltelék az ő receptje szerint készült, és tökéletes.
Köszönöm Krisztikém!:-)))

Tehát akkor csak a Meggyes töltelék receptjét írom le, mert a tészta és az almás töltelék a fenti ALMÁSPITE szóra kattintva olvasható.

Meggyes töltelék Illeskrisztől

1,5 üveg meggybefőtt
4 dl meggylé
1 zacskó vaníliás puding
cukor ízlés szerint

A meggyet leszűrtem, és felfogtam a levét.
Egy vaníliás pudingot megfőztem a meggy 4 dl levéből, ízesítettem cukorral, összekevertem a meggyel és ezt a tölteléket kenem a szintén morzsával meghintett tésztára.

Latsia:
- én dióval szórtam meg az alsó tésztát.

SÁRGATÚRÓ


A tavalyi SÁRGATÚRÓ receptemet készítettem el az idén is a Húsvéti asztalra, csak annyit változtattam rajta, hogy a 2 marék mazsola helyett, 2 marék vegyes aszalt gyümölcsöt tettem bele.
Nagy sikere volt, és tényleg szép sárga lett:-)

NUGÁTOS CSOKOLÁDÉTORTA SZEDERZSELÉVEL


NUGÁTOS CSOKOLÁDÉTORTA SZEDERZSELÉVEL

Ezt a tömör finom csokis - mogyorós - marcipános sütit is Húsvétra készítettem, pillanatok alatt készen van, csak hűlnie kell...tilos nem kipróbálni!:-))

14 szelet

alap:
25 dkg mandulamassza vagy marcipán

nugát trüffelkrém:
25 dkg étcsoki
25 dkg nugát
2,5 dl tejszín
2 ek rum vagy konyak

szederzselé:
2 dl szederlekvár
2 lap zselatin

Egy 24 cm-es kerek tortaformát kibéleltem folpack-kal.
A mandulamasszát megreszeltem és a tortaforma aljára nyomkodtam vizes kézzel.

A tejszínt felmelegítettem egy edényben és beletördeltem a csokit és a nugátot.
Óvatosan kevergettem addig, amíg megolvadtak.
A tűzről lehúzva hozzákevertem a rumot/konyakot.
Ráöntöttem a masszát a mandulamassza - alapra és egyenletesen elkentem.
Behűtöttem 4 órára.

A zselatinlapokat hideg vízbe áztattam 5 percre.
A lekvár felét felmelegítettem és lehúztam a tűzről.
A zselatint kivettem a vízből és a meleg lekvárban kevergetve megolvasztottam.
Hozzákevertem a maradék lekvárt is, és ráöntöttem a kihűlt tortára.
Visszatettem a hűtőbe egy kis időre, majd díszítve tálaltam.

Latsia:
- féladagot készítettem 18-as tortaformában....kár, mert nagyon finom lett:-)))
- bármilyen sötétebb színű pirosas lekvárral jó

HÚSVÉTI BRIÓS ÉS KALÁCS 2010.



Nálunk a jól bevált BRIÓS sült most is Húsvétra, de olyan hamar elfogyott, hogy újra kellett sütni!:-)
Gondoltam, hogy akkor újítsunk az idén, és a BRIÓS is, valamint az ugyanazon tésztából sült KALÁCS is, úgy készült, hogy este bedagasztottam és lefedve egy tálban kelesztettem reggelig a hűtőben.
Csodálatosan megkelt, mondanom sem kell talán.
20 percet hagytam, hogy szobahőmérsékletű legyen és akkor megfontam, lekentem, pihentettem, lekentem, majd sütöttem....
Tökéletes lett, de ez a képen is látszik, foszlós, fényes, könnyű, puha, finom ...
És nem elhanyagolhatóan kevés élesztő kell hozzá, mert mostanában elhűlve látom, hogy van aki ugyanennyi liszthez a dupláját!!! teszi, sőt még tejport is!:-)))...szükségtelen, egy jó kalácsrecepthez minek tejpor???:-))
Egyébként az eredeti receptben, amikor nem egy egész éjszakát kel a tészta, akkor sem kell bele több élesztő.

Tehát akkor a 2010-es Húsvét Briósa vagy Kalácsa nálunk:

1/2 kg liszt
2,5 dkg élesztő
8 dkg cukor
2,5 dkg vaj
1 tojás sárgája
2,5 dl langyos tej
csipet só

1 egész tojás lekenéshez

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe tettem és összedagasztattam vele.
Egy tálba tettem a tésztát és lefedve egy éjszakára a hűtőben hagytam kelni.
Másnap reggel kivettem és szobahőmérsékleten 20 percig hagytam.
Lisztezett felületen 8 darabra vágtam, brióst kformáztam belőlük és lekentem, majd 20 percig kelni hagytam.
Előmelegítettem a sütőt 200 fokra /alsó-felső láng/ és újra lekentem a briósokat.
Betoltam a sütőbe és kb. 15 - 20 perc alatt készresütöttem.

Ugyanígy készült a kalács, ugyanilyen tésztából, csak amikor formázni kellett, akkor 2 részre osztottam a tésztát,
A felét akkora rúdra formáztam, amekkora a kenyérsütő tepsiforma, a másik felét pedig 3-ba véve megfontam.
A kenyérsütőformát / 40 x15 / sütőpapírral béleltem, belefektettem a rúd alakú kalácstésztát, majd a tetejére helyeztem a fonatot.
/Nem baj, ha kisebb a tészta, mint a forma, mert kelni fog!/
Lekentem, és 20 percig kelesztettem.
Előmelegítettem a sütőt 200 fokra /alsó-felső láng/ és újra lekentem a kalácsot, megszórtam szórócukorral.
Betoltam a sütőbe és kb. 30-40 perc alatt készresütöttem.

KRUMPLIFÁNK Nagymamám módra


Ezt szoktuk a VADASHOZ sütni, de a maradékot akár lekvárral is fogyaszthatjuk édességként.
Nagyon finom!

80 dkg lisztes burgonya
liszt

1 tojás
1/d l tej
1 tk cukor
2 dkg élesztő

olaj sütéshez

A burgonyát héjjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük és kihűtjük.
2 kupacra osztjuk és amekkora az egyik kupac, akkora kupac lisztet teszünk mellé.
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
Egy tálba tesszük a krumplit, a lisztet, a tojást, a sót és az élesztős cukros tejet.
Összegyúrjuk, ha kell, kis lisztet még tehetünk hozzá.
Duplájára kelesztjük lefedve.
Lisztezett munkalapon ujjnyi vastagságra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval szaggatjuk.
Bő forró olajban kisütjük.

VADAS krumplifánkkal Nagymamám módra


VADAS krumplifánkkal Nagymamám módra



Amikor gyerek voltam, nem szerettem a vadast....aztán amikor felnőttem, ettem sokfélét, de nem ízlettek. Volt köztük fehér és sárga szószban úszó...és nem értettem, hogy a Nagymamám-é miért sötétbarna, és miért ízlik mindenkinek, aki hozzánk jön és megkóstolja....
Aztán amikor én is ettem belőle, már tudtam a választ.
Most megosztom a receptet, a Nagymamám emlékének ajánlva...


1 kg marhabélszín


pác:
1 nagy fehérrépa
2 nagy sárgarépa
3 közepes hagyma
3 babérlevél
só, bors
1/2 dl ecet
víz


A zöldségeket nagylyukú reszelőn lereszeljük.
A húst kettőbe vagy háromva vágjuk és egy mély tálba tesszük.
Rátesszük a zöldségeket és a babérlevelet, sózzuk-borsozzuk.
Leöntjük az ecettel és annyi vízzel, hogy teljesen ellepje.
Hűtőbe tesszük 2 napra.


A 3. napon elővesszük, kiszedjük a húst belőle és egy tálra tesszük.
A pácot leszűrjük, a levet felfogjuk egy edénybe, a zöldségeket teljesen szárazra kinyomkodjuk.
Egy lábosban 3 ek olajat hevítünk, a húst beletesszük, körbesütjük, lefedjük és kislángon puhára pároljuk.


Közben egy másik lábosban 5 ek olajat és 4 ek cukrot forrósítunk kevergetve, és amikor karamellizálódik a cukor, rádobjuk a zöldségeket.
Jól összeforgatjuk és folyamatosan keverve barnára pirítjuk /kb.25 perc!/, ekkor hozzákeverünk 4 ek lisztet, és addig pirítjuk, amíg a liszt is barna lesz.
Hozzákeverünk 2 ek pirospaprikát és 2 ek mustárt.
Felöntjük annyi páclével, hogy egy sűrű szószt kapjuk /kb. 7 merőkanál/ és felforraljuk, majd addig főzzük, amíg a zöldségek puhák lesznek, /kb.15 perc/.
A szószt egy szűrőkanálon átpasszírozzuk és beleteszünk 2 dl tejfölt, a hús sült levét és a megsült és ujjnyi vastagságra felszeletelt húst.
Összeforraljuk és krumplifánkkal tálaljuk.
A vadasszósz másnapra besűrűsödik, akkor higíthatjuk.

HÚSVÉT 2010 KÉPEKBEN...



Remélem minden kedves Olvasómnak és Blogtársamnak kellemesen teltek az Ünnepek!:-)
Most aztán jöhet a pihenés, gondolom egyetértetek Ti, akik mindent megtettetek a konyhában, hogy oly sok finomsággal kényeztessétek a kedves Családtagjaitokat:-)))
Köszönöm szépen az előző posthoz írt jókívánságaitokat!

Még csak 2 kollázst hoztam a mi Húsvétunkról, aztán holnaptól jelentkezem a képeken látható ételek receptjeivel, egyesével...
Annyit azonban elárulhatok, hogy sok finomságot hozok, nem fogtok csalódni.
Többek között egy nagyon finom KALÁCS, ami családi recept, csak kicsit megvariáltam, és természetesen nincs benne sok élesztő és tejpor sem, szerencsére:-)
Jön még az IGAZI VADAS receptje is, ennek a mártása se nem fehér, se nem sárga, hanem igazi barna! Időigényesebb talán, mint amiket eddig láttam, de a Nagyikám tudta a titkát, hogy mitől lesz olyan felülmúlhatatlan és megosztom most Veletek!
De addig is a képek az ételeinkről és a dekorációról, valamint a kis éppen nyíló virágainkról szeretettel!;-)

2010. április 2.

MALACKARAJ HOISIN MÁRTÁSBAN



MALACKARAJ HOISIN MÁRTÁSBAN
/ Latsia

Rém "eccerű" és igen finom, a minap készült, de csak most van egy kis időm feltenni.

1 darab mlackarajt 1 éjszakát Hoisin szószba forgatva és egy kis fokhagymával megszórva, érleltem a hűtőben.
Másnap egy tepsit sütőpapírral kibéleltem és 200 fokra előmelegítettem a sütőt.
A húst vastagabb szeletekre vágtam, egymás mellé pakoltam a tepsiben és a pácot a szeletekre kanalaztam.
10 percig sütöttem, majd letakarva még 10-15 percet és wokzöldséggel tálaltam.