2011. december 31.

BOLDOG ÚJÉVET MINDENKINEK!


Adjon Isten minden jót,
Jobb évet, mint tavaly volt.
Mitől félünk, mentsen meg,
Amit várunk legyen meg.
Szeretetet, békességet, Egészséget. Boldog Új Évet!


2011. december 27.

Karácsonyi ételeink 2011.













Nálunk az alábbi ételek kerültek terítékre az idén Karácsonykor... panasz nem érkezett...:-)

Előételek:

Narancsos csirkemell saláta ( Ildinyónak külön köszönet, már 2.éve kedvenc és elmaradhatatlan!)
Hideg sült kacsamell lilahagymával és bagett

Főételek:

Bélszín Stroganoff módra röstivel
Töltött káposzta Anyukám módra:-))

Desszertek:

Marcipán fagyi csokibevonattal és gránátalmával
Diós és mákos bejgli a másik 10 édesség kíséretében úgy mint:
Eredeti linzer, Eredeti Ischler, Marcipános mogyorós sarkocskák, Vaníliás kiflicskék, Karácsonyi gyümölcsszelet, Puha mézes, Meglepetés golyó, Tiramisu golyó, Marcipános hógolyó, Zserbó golyó...

Ital: A készen vett borok és whisky-ken kívül:
Tojáslikőr Mohától
Citromszörp

2011. december 24.

Áldott, Békés, Boldog Karácsonyt!



2011  KARÁCSONYI SÜTEMÉNYEINK

Minden kedves Blogtársamnak, Olvasómnak, Ismerősömnek Áldott, Békés, Boldog Karácsonyt kívánok  szeretettel,





2011. december 22.

TOJÁSLIKŐR



Nálunk már majdnem készen van az összes karácsonyi süti...
Hoztam egy kis itókát ma, isteni finom és nagyon könnyű, még van idő elkészíteni!
A receptet Mohakonyha oldaláról hoztam el, bemásolom, köszönöm szépen!:-)

TOJÁSLIKŐR

6 tojássárga
30 dkg porcukor
5 dl tejszín
3 dl vodka / konyak
1 rúd vanília

A tojássárgákat a porcukorral fehéredésig keverem a robotgéppel, hozzáadok 1 dl tejszínt is.
Közben a maradék 4 dl tejszínt a vaníliarúd kikapart belsejével és a félbevágott rúddal felteszem főni.
A forró tejszínt apránként hozzáöntöm folytonos keverés közben a tojássárgás masszához, majd az egészet visszatéve a tűzre, kis lángon a kézi habverővel keverve besűrítem. (sodó állaga lesz)
Ha valaki tart ettől, az gőz fölött készítse, így nem lesz rántotta belőle.
Hideg vízben lehűtöm és hozzáadom a vodkát, ekkor kiszedem a vaníliarudat belőle. Üvegekbe töltöm és hűtőben tárolom.



2011. december 19.

CSODÁK Mohakonyha-tól







Gondolom mindenki szeret ajándékozni... így vagyok vele én is, még jobban is szeretek adni, mint kapni, legyen az év bármely napja...
Most, Karácsonyra a ciprusi legkedvesebbjeimnek az ajándékaik mellé rendeltem Magyarországról is egy kis meglepetést, méghozzá ezeket a csodálatosan szépséges (gondolom nem vonja senki kétségbe!) mézeseket.... egy kedves Hölgytől.
Gondolhatjátok mekkora volt az örömöm, amikor kinyitottam a dobozokat, amikben ezek pihentek és sértetlenül értek ide Ciprusra, hogy elkápráztassák az ittenieket, akik talán még sosem láttak hasonlót...
El tudjátok képzelni, hogy mekkora lesz az örömük?:-)))
És azt, hogy mekkora az én bánatom, amikor meg kell válnom ezektől?
Mert én bevallom őszintén, egy kicsit szomorú vagyok most, hogy meg kell válnom tőlük, olyan csodálatosak... de majd abban a pillanatban, amikor átadom, akkor majd nagyon boldog leszek, hogy mennyire örülnek majd nekik a szeretteink, barátaink!:-)))
Az alábbi képeken MOHAKONYHA alkotásai láthatóak, azért nem csomagoltam ki a celofánból fotózáskor, mert így tudom biztonsággal átadni, remélem ez senkit nem zavar a gyönyörködésben!:-)
Én csak nézem, nézem őket... és arra gondolok, hogy hogyan lehet valaki ennyire ügyes, jóízlésű?
Moha, nagyon-nagyon szépen köszönöm Neked, hogy általad ekkora örömet szerezhetek az idén az itteni szeretteimnek, a Kislányomnak és ezáltal magamnak is.

Az első 3 képen (az egyik az enyém lesz!!!) Adventi koszorúk.
A második képen a Kislányomnak, az unokatestvérének és 2 legjobb pajtásának készült szívecskék.
A 3. képen pedig a mécsestartók.


2011. december 18.

PUHA MÉZES VARIÁCIÓK






Advent 4. vasárnapjára...

Ezt a PUHA MÉZES-t, évek óta sütöm, de csak tavaly jöttem rá, hogy még nincs fent a blogon...
Az idén egész adagot készítettem a receptből, de 3 féleképpen:
1., Kenetlenül simán illetve mogyoróval-mandulával-dióval díszítve
2., Lekenve simán illetve mogyoróval-mandulával-dióval díszítve
3., Lekenve puszedliként

Mi így szeretjük legjobban, kevésbé mutatósak, mint a díszített, írókázott rokonaik, de azokban inkább gyönyörködni szeretünk.... holnap mutatok is egy pár csodát!:-)
Addig is itt vannak ezek:




2011. december 15.

ALMÁS SÜTEMÉNY




Ettetek már tökéletes és gyors almás sütit?
Még Svédországban kaptam ezt a receptet, amikor egy barátnőmnél, Elviránál kóstoltam és nagyon ízlett... és most sütöttem meg először.
Nagyon-nagyon finom, pillanatok alatt elkészül, muszáj lesz rendszeresen sütni!:-)
A tésztája nyersen igencsak krémes, de nem szabad több lisztet beletenni, így jó, ahogy van.
Nedves kézzel kell a tésztát elsimítani, rá a töltelék és aztán újra nedves kézzel lehet elsimítani... aztán amikor kisült... nos attól a pillanattól kezdve függővé válunk tőle!:-)
Kis adag, úgyhogy olyan igazi családi süti!
20 cm-es kerek formában sütöttem.

ALMÁS SÜTEMÉNY

15 dkg vaj
15 dkg kristálycukor
2 tojás
15 dkg liszt
1 tk sütőpor
4 alma
5 dkg hámozott, aprított mandula

vaj a tepsi kikenéshez
10 dkg mazsola 3 ek rumba áztatva
kristálycukor a szóráshoz

tálaláshoz:
tejszínhab, vaníliaszósz, fagylalt vagy tejföl

A mazsolát beáztatjuk a rumba 1 órára.
A vajat a cukorral habosra keverjük, közben a tojásokat egyesével belekeverjük.
Összekeverjük a lisztet a sütőporral és az előzőkhöz forgatjuk.
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, felaprítjuk.
A mandulát leforrázzuk, leszedjük a héjját és felaprítjuk.
Kivajazunk egy formát, és a tészta felét belesimítjuk.
Rátesszük az almát és a leszűrt mazsolát, betakarjuk a tészta másik felével.
Megszórjuk a mandulával és a cukorral és 175 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt megsütjük.



2011. december 11.

Advent 3. vasárnapjára... Eredeti Ischler





Advent 3. vasárnapjára...

Mindenkinek szép Advent 3. Vasárnapját kívánok!

Ezt a receptet évekkel ezelőtt kértem és kaptam Németországból, "Mikko" Zsuzsától...
Egy egyszerű 3;2;1 arányú omlós tészta, csak éppen a mandula fantasztikusan megdobja!
Mindig nagy sikere van, legyünk éppen Magyarországon, Svédországban vagy itt Cipruson, ezért idén Karácsonyra is megsütöttem...
Valahogy úgy érzem, hogy kellenek ezek a régi sütemények az Ünnepekhez.... és nem győzöm hangsúlyozni, mennyire finom... pont az előbb állapítottam meg, hogy ha Karácsonykor a Bejglin kívül semmit nem süthetnék, csak 1 sütit... ez lenne az!

Én csak féladagot sütöttem, akkor 24 db 6 cm átmérőjű lesz belőle, de az alábbi recept az eredeti adag.
53%-ös Nestlé csokibevonót használtam az alábbi recept feléhez 30 dkg-ot.
Én hígabb lekvárral (sárgabarack és eper) töltöttem meg őket, és már az elkészülése napján finom puha lett.

Eredeti Ischler


50 dkg liszt (fele rétesliszt-fele simaliszt!)
25 dkg őrölt mandula
50 dkg  vaj
25 dkg porcukor
reszelt citromhéj
kis só

savanykás lekvár az összeragasztáshoz
csokoládé a bevonáshoz

A hozzávalókat összegyúrjuk és hűtőszekrényben pihentetjük egy éjszakát.
Másnap kis adagokban vékonyra kinyújtjuk, korongokat szaggatunk belőlük és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
160 fokon légkeverésen vagy 180 fokon alsó-felső sütési módon (ne barnuljon meg!) megsütjük.
Ha kihűlt, savanykás lekvárral összeragasztunk 2 korongot, majd csokoládéval áthúzzuk.
A közepére egy szem diót vagy mandulát vagy mogyorót teszünk.

2011. december 8.

FOKHAGYMÁS SPENÓTOS CSIRKEMELL TEKERCS MOZZARELLÁVAL





A minap megtetszett egy recept Alexa Christi-nél... és gyorsan meg is vettem hozzá mindent... majdnem mindent, mert a elnéztem és Mozzarella sajtot vettem hozzá, a Mascarpone sajtkrém helyett...
Így jár, aki kapkod.:-)
De ebédnek márpedig lennie kell, idő meg ugye az Ünnepek előtt kinek van, így nem mentem újra a hyperbe cserélni, maradt a Mozzarella.
Végülis nem jártunk rosszul, mert a kalóriatartalom így jelentősen csökkent!:-)
(Azért elkészítem majd Mascapone-val is!)

A recept tehát annyiban tér el, hogy friss spenóttal készült, és más a sajt, valamint nem volt időm behűteni sütés előtt, így nem tartotta meg annyira szépen a formáját a hústekercs és a panír is lerepedezett róla, amikor kiszedtem az olajból.
Viszont így is isteni finom, Alexa Christi köszi!:-)
Az eredeti recept ITT olvasható.

FOKHAGYMÁS SPENÓTOS CSIRKEMELL TEKERCS MOZZARELLÁVAL


4 szelet filézett csirkemellből indultam ki.
A csirkemelleket keresztben kettévágjuk úgy, hogy a hártyás feléből szép egyenletes, göngyölhető filé darabokat kapjunk.
( A csirkemell leeső darabjait én csíkokra vágtam, és bepaníroztam, rántott húsnak kisütöttem.)

A 4 szelet csirkemellet fólia alatt óvatosan kiverjük.
1 csokor friss spenótot megmossuk, csíkokra vágjuk és egy edénybe tesszük.
Rádobunk pár gerezd fokhagymát, fűszerezzük (só, bors), és pár perc alatt puhára pároljuk.
1 csomag (25 dkg) Mozzarella sajtot felszeletelünk.

A csirkemelleket sózzuk-borsozzuk, hosszában ráfektetjük a Mozzarella szeleteket és a spenótot.
A 2 végét behajtjuk és hosszéban feltekerjük.
Bepanírozzuk (liszt, tojás, zsemlemorzsa) és forró olajban kisütjük.
(Panírozás után, ha van időnk kicsit hűtsük be, akkor szebbek lesznek süléskor Alexa Christi tanácsa szerint).

2011. december 4.

EREDETI LINZER





ADVENT 2. VASÁRNAPJA van ma...


Folytatom a Karácsonyra való készülődést, most az alábbi finomságot sütöttem meg, aminek a fele, szintén légmentesen , dobozba zárva várakozik az Ünnepekre.

Ezt a linzer receptet elteszem örökre magamnak, mert nekem ezzel sikerült először igazán könnyen dolgozni.
Este begyúrtam a tésztát és másnap igazán flottul dolgoztam vele... nem ragadt, szépen szaggatható és finom. Hát ennyi.:-)

EREDETI LINZER

30 dkg rétesliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 csipet só

A hozzávalókat elkeverjük a konyhai robotgéppel.
Utána kézzel összegyúrjuk és egy éjszakára fóliában a hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap kivesszük, megvárjuk míg kicsit megpuhul, és 3 darabba vágjuk, hogy könnyebben dolgozhassunk vele.
Kinyújtjuk az első darabot és már szaggatjuk is, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 170 fokon (légkeverésen 150 fok) 12-15 perc  alatt megsütjük.
Kicsit hűlni hagyjuk, azokat a linzereket, amiket felsőknek szánunk megszórjuk porcukorral.
Most teljesen hagyjuk kihűlni, és ha még kell, rácukrozunk.
Az alsóknak szánt linzerek közepére egy kis lekvárt teszünk, majd a porcukros linzerekkel összeragasztjuk.
Sokáig eláll.

2011. december 2.

Karácsonyfánk 2011.






                                                                     
Nálunk Cipruson, itteni szokás szerint, már december 1-én felállítjuk és feldíszítjük a karácsonyfát.
A ciprusi gyerekeknek annak ellenére, hogy szintén december 25-26 a karácsony, az ajándékot csak Újév napján (a szilveszter éjféli koccintás után) kapják az Agios Vasilis-tól, aki az Ő Mikulásuk... mondjuk, mert pont úgy néz ki, mint a miénk:-)

A Kislányom nagyon szerencsés, mert a fenti okok miatt Szenteste is (tőlünk, vagyis a Jézuskától), és Újév napján is (a görög családtagoktól vagyis az ő Agios Vasilis-uktól) kap ajándékokat...

Viszont  mivel már dec. 1-én kész a karácsonyfánk, így azt is a Jézuska hozza nálunk, de az angyalkák díszítik..... vita is volt emiatt a gyerekek közt anno az oviban, de mostanra lenyugodtak a kedélyek szerencsére:-)))

De akkor meg ugye még ott van a Mikulás, aki 6-án reggelre telepakolja a csizmácskáit csokival, mogyoróval stb. .... és pont úgy néz ki, mint az Agios Vasilis...
Szegénykém, nem csodálom, hogy kicsit elveszett a sok bibliai alak között, hiszen még nincs 5 éves...
Az egyetlen kérdés, ami még megválaszolatlan számára:
"Mami, mi ez a jövés-menés itt decemberben?" ....:-))