2011. július 29.

Utazunk...:-)

Az elmúlt időszakban ritkábban jártam erre (is), merthogy nyaraltunk...
Igen, itt, ahol élünk (Cipruson), itt nyaraltunk is a családdal... ezért aztán a sütés - főzés nem tartozott igazán a napi foglalatosságok közé, amit nem is bántam ebben a hőségben.
Merthogy bizony a 45 fok árnyékban, az gyakran játszik.... és folyamatosan működő klímák ellenére sem vágyik ilyenkor az ember a konyhába.

Inkább a szikrázó napsütés a tengerparton, a tiszta, langyos tengervíz és a délutáni árnyékos (már amennyire az) kertben a hűs medence volt a vonzerő az elmúlt hetekben. Kibírható volt.:-)

De most, most aztán jön az utazás.... hová? Hát persze, hogy Magyarországra!:-) Hiába na, szeretek hazamenni, több okból is!:-)
Jó találkozni a barátnőkkel, ismerősökkel, jó újralátni a szeretett rokonokat, jó programokat lehet összeállítani a Kislányomnak, jó jókat enni, a magyar ízekből és persze úgy ahogy van, jó az egész!!!
Az idén már többet nem megyek Magyarországra asszem (ez az 5. utam!), úgyhogy most igazán ki kell majd használni minden pillanatot!:-)

Tehát ha valaki erre jár a jövő héten, ne itt keressen, hanem Budapesten!:-)

Nemsokára indulunk innen ...


ide... :-) Ez a látvány nyílik a szemünk elé a szállodából... kell ennél több?




2011. július 20.

MÁKOS BÖGRÉS SÜTEMÉNY


Mákimádóknak (mint mondjuk én) kihagyhatatlan, etalon süti.:-))
És persze 1000 éves recept, de mi, akik szeretjük, tudjuk, hogy megérdemel egy posztot a blogunkban, még ha olyan egyszerű is, hogy egy ovis is megsüti!:-))


MÁKOS BÖGRÉS SÜTEMÉNY

1 csésze liszt
1 csésze cukor
1 csésze darált mák
1 tk sütőpor
1 csésze tej
1 tojás
50 ml  olaj

A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön tálban elkeverjük
A 2 tál tartalmát összeforgatjuk.
Sütőpapírral bélelt 20 x 20-as tepsibe öntjük.
170 fok-ra  (légkeverés) előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Hűlni hagyjuk és kockákra vágjuk.
Ha azt akarjuk, hogy kicsit ragacsosabb legyen, olyan brownie-s, ne piskóta jellegű (sztem úgy a tuti), akkor 25 percig süssük csak!

2011. július 19.

SPAGHETTI CARBONARA




Ezt a tésztát így, először úgy 21 éve készítettem... és már akkor is nagyon ízlett.
Pedig akkoriban még nem nagyon főzicskéltem, de ez akkor is a baráti társaságban siker volt.
Még olyan is előfordult, hogy én mentem vendégségbe és ott is el kellett készítenem!:-))
Jó régen volt... na.:-)

Most a napokban az áramkimaradozás miatt (biztos hallottatok páran erről a robbanásos dologról itt Cipruson) egyszerűbb ételek és sütik készülnek, amiket reggel gyorsan összedobok, biztos, ami biztos alapon, nehogy az áramszünet miatt a féligkész étel a kukában landoljon.
Volt rá példa sajnos, a minap egy kenyérke maradt a sütőben sületlenül és így meg sem kóstolhattuk...

Visszatérve a Carbonara-hoz... íme a pillanatok alatt elkészíthető recept. A végén a sütőben való pár perces "összesütés" elmaradhat, nem szükséges, elég helyette egy pár percig a tűzhelyen átforrósítani, hogy a tojás kicsit megkössön rajta, am
olyan ragacsosan:-)
Ja, és nem szabad zsírszegény tejszínnel vagy egész tojással készíteni! Nem lesz akkor olyan finom, van, amin tilos spórolni!:-))

SPAGHETTI CARBONARA


2-3 főre

30 dkg spagetti

1 ek vaj
15-20 dkg húsos bacon aprítva
1 tk feketebors
3 dl tejszín
3 tojássárgája

A tésztát bő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, félretesszük.

Összekeverjük a tojássárgájákat a tejszínnel és megszórjuk a borssal.
A vajon megpirítjuk a bacon-t, és rászedjük a tésztát, összeforgatjuk, majd ráöntjük a tejszínes szószt és jól összeforgatjuk, és összemelegítjük.
Egy tűzálló tálba öntjük és pár percre (10) forró sütőbe tesszük, hogy összesüljön kicsit.
Forrón tálaljuk.


2011. július 11.

RAGACSOS DIÓS CSERESZNYÉS KOCKA




Még nem vagyok itt igazából, csak be-benézek...
Ma 40,5 fok volt árnyékban, így a tengerben hűsöltünk.
De még ott is túl meleg volt...
Köszönöm szépen a díjakat a napokban (talán) vagy picit később, de ahogy lesz időm, felteszem.

Most csak egy gyors finomság, mert annyira jó lett!
Olyan igazi édes, kissé ragacsos, gyümölcsös sütire vágytam...:-)
Az alábbi pont az, és annyira jó lett, amire nem is számítottunk!
Elrontani tilos, pld. túlsütéssel vagy túl apróra darált dióval!:-)

RAGACSOS DIÓS CSERESZNYÉS KOCKA

1 csésze liszt
1 csésze cukor
1 csésze darált dió
1 tk sütőpor
1 csésze tej
1 tojás
50 ml  olaj

30 dkg cseresznye magozva

A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön tálban elkeverjük.
A cseresznyét a száraz hozzávalókhoz forgatjuk.
A 2 tál tartalmát összeforgatjuk.
Sütőpapírral bélelt 20 x 20-as tepsibe öntjük.
170 fok-ra  (légkeverés) előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Hűlni hagyjuk és kockákra vágjuk.
Nagyon finom, nagyon diós sütemény.


2011. július 6.

Szösszenet.....




A napokban "előnyaraláson" vagyok, de itthon így kevesebbet netezek természetesen...
Igazi nagycsaládi pihenés, jó is az.

Ma azonban volt egy kis üresjárat és visszaolvasom a sok-sok bejegyzést a gasztrooldalakon illetve a Facebook-on, és feltűnt valami, amit nem értek, jó lenne, ha valaki megmagyarázná nekem!:-)
Már ugye ha van rá magyarázat...

Miért van az, hogy mostanában (lassan divat lesz, ugye neeem??), többen indulnak mindenféle pályázatokon, ahol cégek ajándékait lehet nyerni...
Namármost ehhez bevet mindenki mindent, a leggyakoribb, hogy a Facebookon buzdítják ismerőseiket, hogy "gyertek, lájkoljatok!!!", van aki persze azért odateszi, a "jobb ízlés kedvéért" (sicc!) hogy "persze csak ha tetszik"... nos mi ebben a fairplay???

Teszem azt pld. nekem (aki soha semmilyen játékon nem indultam) itt az oldalamon van 395 rendszeres olvasóm, a Facebook-os latsiakonyhaja oldalamon van 224 ismerősöm + az aloldalamon 189 rajongóm, + a privát Facebook-os oldalamon 120 ismerősöm... akkor most esedezek azért, hogy nyomjanak egy lájkot a sütimre, levesemre, kekszemre mittudoménmim-re?
Ez fair? Például azokkal szemben, akiknek kevesebb lehetőségük van? És akkor én nyerek, mert rám többen szavaztak? És akkor én most baromi boldogan átveszem a díjamat és teleszórom a netet, azzal, hogy nyertem???

Nem tudom... ízlések és pofonok... nekem ez elég undorítónak tűnik...1x-1x talán oké, én is (biga)lájkoltam már így ismerős fotóját, de rendszeresen????
És nagyon távol áll a fairplay-től... egy játékban nem egyenlő eséllyel kell, hogy induljon mindenki?

És nem lesz egy népszerű poszt itt a gasztrovilágban, de nem baj, mert én tényleg senkinek nem akarok megfelelni, úgyhogy nem is várok rá sok reakciót, csak kikívánkozott!:-))
És jöhetnek a "unlájkok meg a diszlájkok"!:-))))))
És "és-sel nem kezdünk mondatot"...:-)))