Svédországban ilyenkor sütik a mézeskalács-süteményt....
2 receptet kombináltam össze, mert eredetileg készen kapható mézeskalács-sütemény porból lenne a tészta, de nekem nem nagyon jönnek be az ilyen kész cuccok.
Volt egy remek svéd receptem a mézeskalácssüteményre, azt feleztem meg és kevertem a magokhoz-csonthéjasokhoz-aszaltgyümölcsökhöz.
Jól sikerült, finom lett!
Ez is azokhoz a sütikhez tartozik, amik azonnal is finomak, és az állás is csak jót tesz nekik, remekül fagyaszthatók, így akár jóval karácsony előtt is elkészíthető, ami ugye nem jön rosszul az ünnepek körül!;-)
Holnap majd hozok róla jobb képet még, bár ez se csúnya....:-)
Tehát így csináltam:
MÉZESKALÁCS-KENYÉR GAZDAGON
tészta:
5 dkg vaj
1 tojás
1 dl cukor
80 ml tejföl
1 tk gyömbér
1 tk szekfűszeg
1 tk fahéj
1/2 tk szódabikarbóna vagy 1 tk sütőpor
1,5 dl liszt
Egy kb. 1,5 l-es formát kivajaztam, és megszórtam a zsemlemorzsával.
Felvertem a tojásokat a cukorral, hozzákevertem a többi hozzávalót, a végén a szódab-val elkevert lisztet.
keverék:
40 dkg csonthéjas, magok ízlés szerint / dió, mogyoró, mandula, pisztácia, fenyőmag, napraforgómag
10 dkg kandírozott narancs és citromhéj
2 tk vaj a forma kikenéséhez
1 ek zsemlemorzsa a szóráshoz
1 tojás
10 dkg aszalt füge
Összekevertem a hozzávalókat és a tésztához forgattam.
A formába öntöttem és 175 fokon kb. 50 perc alatt megsütöttem.
Latsia:
- méz nincs benne, mégis mézeskalácsízű, mert a cukor karaellizálódik benne és a fűszerek igen dominánsak ebben a mennyiségben