2024. szeptember 22.

DIÓS-MEGGYES SÜTEMÉNY





DIÓS-MEGGYES SÜTEMÉNY


2 pohár liszt

1 pohár cukor

1 csomag (12 g) sütőpor 

1 tojás

1/2 pohár olaj

1 pohár tej


300 g meggy

1/2 pohár dió


Az első 5 hozzávalót fakanállal összekeverjük, majd megszórjuk a meggyel és a dióval.

180 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Tűpróba.

Tálaláskor porcukorral megszórjuk.


2024. március 14.

Vörösboros marhapörkölt






Vörösboros marhapörkölt

4 evőkanál olaj vagy 2 evőkanál disznózsír
1 evőkanál egész kömény
2 apróra vágott hagyma
1 apróra vágott paprika
1 nagy apróra vágott paradicsom
4 gerezd apróra vágott fokhagyma
1200 g marhalábszár 2 cm-es kockákra vágva
2-3 evőkanál őrőlt pirospaprika
só, bors
1,5 evőkanál paradicsompüré
 3/4 csésze vörösbor, víz

Egy közepes méretű edényben egy percig pirítjuk a köményt, majd hozzáadjuk a hagymát.
Pároljuk üvegesre és adjuk hozzá a fokhagymát. 
Közepes lángon pár másodpercig pirítjuk, és belekeverjük a pirospaprikát. 
Hozzáadjuk a marhahúst, és alacsony lángon addig sütjük, amíg a rózsaszín szín eltűnik.
Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és paprikát, sózzuk, borsozzuk. 
Pároljuk még pár percig, majd öntsük rá a vörösbort, a paradicsompürét és annyi vizet, hogy épphogy ellepje a húst!
Csökkentsük a hőt alacsonyra, fedjük le, és gyakori kevergetés mellett pároljuk 1,5-2 órán át.
(Ha szükséges, adjunk hozzá vizet; a vége felé hagyjuk elpárologni a vizet, így besűrűsödik a szószunk. 
A pörkölt akkor jó, ha sűrű a szósz és nem túl folyós.)
Ha szükséges, a végén még fűszerezzük.

2024. január 15.

DIÓS CÉKLASALÁTA


DIÓS CÉKLASALÁTA

500 g főtt cékla, apróra vágva
200 g gránátalma mag
100 g dió 
3 ek petrezselyem vagy koriander, apróra vágva
1 kis saláta vékony csíkokra vágva

Öntet:

3 ek olívaolaj
3 ek fehérbor ecet
2 gerezd fokhagyma, préselve
só, bors


2024. január 13.

Darálthúsos leves téli napokra


Megjött a tél Ciprusra is végre, a Troodos hegységben hó esett!🇨🇾❄️Ebédre készült ez a finom Darálthúsos leves zöldségekkel😍

Darálthúsos leves téli napokra

Ez a leves egy gyors és egyszerű étel zöldségekkel, sovány marhahússal, kockára vágott paradicsommal és burgonyával. 
8 adag lesz belőle.

1 kg sovány darált marhahús
1 hagyma felkockázva
2 gerezd fokhagyma aprítva
2 közepes burgonya meghámozva és felkockázva
3 ½ csésze marhahúsleves
800 g kockára vágott paradicsom lével
400 g sűrített paradicsomlé
2 teáskanál Worcestershire szósz
1 teáskanál olasz fűszer
1 babérlevél
só és bors ízlés szerint
3 csésze vegyes zöldség frissen vagy fagyasztva

Párold meg a hagymát, a darált marhahúst és a fokhagymát, amíg rózsaszínűre.
Öntsd le róla a zsírt (opcionális).
Add hozzá a burgonyát, a húslevest, a paradicsomot, a paradicsomlevest, a Worcestershire szószt, a fűszereket és a babérlevelet. 
10 percig lefedve főzd, majd keverd bele a zöldségeket. Főzd még 15-20 percig, vagy amíg a burgonya megpuhul.
Én beletettem még 1 gulyásleves kockát is.

2024. január 9.

GÖRÖG CSICSERIBORSÓ LEVES



GÖRÖG CSICSERIBORSÓ LEVES

Ez a görög csicseriborsó leves citrommal tele van zöldségekkel és mediterrán ízekkel gazdagítva egy tápláló, de szuper ízletes vacsorához.
A csicseriborsó leves, a tökéletes melegítő, komfortos étel egy hideg téli éjszakára, természetesen vegán, és jól párosítható ropogós kenyérrel.

½ csésze olívaolaj + extra 2 evőkanál, a végén
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 rúd zeller
1 sárgarépa
2 evőkanál oregánó
1 szál rozmaring
1 babérlevél
2 x 400 g doboz csicseriborsó 
750 ml (3 csésze) zöldségalaplé
2 citrom, leve
friss petrezselyem

Egy nagy lábasban felforrósítjuk az olívaolajat, és közepes lángon 1-2 percig pároljuk benne a hagymát, amíg megpuhul. 
Adjuk hozzá a fokhagymát, és pároljuk tovább 30 másodpercig, amíg illatos lesz.
Adjuk hozzá a sárgarépát és a zellert az oregánóval, a rozmaringgal és a babérlevéllel együtt. 
Jól keverjük össze, és öntsük bele a csicseriborsót és a zöldséglevest.
Jól elkeverjük és lassú tűzön felforraljuk. Csökkentsük a lángot, és fedő alatt 25-30 percig főzzük. 
Zárjuk el alatta a lángot.
Adjunk hozzá a 2 evőkanál olívaolajat, citromlevet és aprított petrezselymet, és jól keverjük össze. 
Ízlés szerint sóval és frissen őrölt fekete borssal ízesítjük, és önmagában ropogós kenyérrel tálaljuk.
Ha úgy gondoljuk, hogy a leves túl sűrű, adjunk hozzá még zöldséglevest.
Ha pedig sűríteni akarjuk, fakanállal törjük össze a csicseriborsó egy részét.