2011. február 28.

BORJÚCOMB SZELET HIRTELEN SÜTVE


A borjúhúst azért is szeretem, mert pillanatok alatt átsül, és persze nagyon finom is:-)
Most friss bébispenót, narancs, kapribogyó és egy kis főtt burgonya volt a köret.
Csak a színek kedvéért...?

BORJÚCOMB SZELET HIRTELEN SÜTVE


4 vékony szelet borjúcomb
1,5 tk só
1/2 tk bors
2 ek liszt
5 ek olívaolaj
1 dl fehérbor (nálunk vörösbor)

A hússzeleteket fűszerezzük, lisztbe forgatjuk.
A forró olajon 2 részletben pár perc alatt kisütjük őket, majd felöntjük a borral.
4-5 perc alatt átforraljuk vele és tálaljuk.

TONHALSTEAK KAPRIS FETA-SALÁTÁVAL



Jó, jó, tudom, még nincs nyár...de ez akkor is egy egészséges, friss ebéd... igen a hóban:-)

TONHALSTEAK KAPRIS FETA-SALÁTÁVAL


4 szelet tonhal
1 ek olívaolaj

Kapris Feta sajt saláta

2 ek kapribogyó
2 ek olívabogyó
15 dkg Feta sajt
2-3 grillezett pirospaprika (ecetes lében) csíkokra vágva
2 gerezd fokhagyma aprítva
1/2 tk oregano
1-2 ek olívaolaj

A hozzávalókat összekeverjük és behűtjük.
(Ha nincs ecetes grillezett paprika, a sima piros kaliforniai paprika is megfelel, de akkor tegyünk egy kis ecetet a salátára.)

Grillen vagy kiolajozott serpenyőben a tonhalat mind2 oldalán pár perc alatt átsütjük.
A salátával tálaljuk.

2011. február 27.

CSIRKE FAJITAS MANGÓ ÖNTETTEL



Egy gyors vacsora abból, ami épp otthon van...nálunk így készült:

CSIRKE FAJITAS MANGÓ ÖNTETTEL

50 dkg csirkemellfilé
1 zacskó tacofűszer (kb.4 g)
2 ek olaj
8 tortilla
10 dkg reszelt sajt

mangó öntet:
2 dl joghurt
2 ek mangó-ecet
2 ek méz
1 gerezd fokhagyma


további hozzávalók:
avokádó, paradicsom, hagyma, kukorica, rukkola, feketebab,

Az öntet hozzávalóit összekeverejük és félretesszük.
A húst a tacofűszerbe forgajuk és a felforrósított olajon mind2 oldalán átsütjük, csíkokra vágjuk.
A tortillát serpenyőben felmelegítjük, ráteszünk a csirkéből és a többi hozzávalóból.
Megszórjuk a sajttal, teszünk rá az öntetből és feltekerve kínáljuk.

2011. február 25.

DAGASZTÁS NÉLKÜLI KENYÉR - NO KNEAD BREAD






Azt hiszem épp ideje feltennem ezt a receptet a saját blogomra is...:-)
(Ezt a receptet én hoztam el Magyarországra először, és azóta nagyon sokaknak okozott örömöt, és ezáltal nekem is.)

Annál is inkább, mert amióta olvastam róla ITT, lefordítottam INNEN,
és feltettem először IDE 5 éve, azóta olyan sokan elkészítették már, hogy biztosan toplistás kenyérke lett a magyar gasztronómiában (is) !:-)
Ha belegondolok, hogy 2006 november 8-án jelent meg a New York Times-ban, és én már november 29-én megsütöttem és közreadtam magyarul, igencsak ráérhettem abban az időben:-))
Az eredeti videó ITT látható.
Tényleg... van aki még nem próbálta? Gyorsan tegye meg, ez az alapkenyér.

Azóta is rendszeresen készítem, az eredeti leírás alapján, ugyanis aligha van szükség bármilyen módosításra, annyira tökéletes a pékmester Jim Lahey receptje!
Persze azóta már sütik pyrex-ben, jénaiban, kerámiában, zománcban, de a vaslábos az igazi, mert CSAK az tud úgy felforrósodni, ahogyan ehhez kell.
Én kipróbáltam anno, hatalmas a különbség.
Az egyetlen, amire oda kell figyelni (és tényleg semmi más!) az az, hogy amikor fedetlenül sül, ne kapjon oda a teteje.
Ez sütőfüggő, akinek erősebben süt, az dobjon rá lazán az utolsó 20 percben egy sütőpapírt a kenyérkére.

DAGASZTÁS NÉLKÜLI KENYÉR - NO KNEAD BREAD


Egy nagy tálban 3 csésze lisztet 1 és 1/4 tk sóval és 1/4 tk szárított élesztővel elkeverünk.
1,5 csésze vizet öntünk hozzá és elkeverjük csak úgy kézzel, nem dagasztjuk!
Műanyag fóliával letakavarva 12-18 órát szobahőmérsékleten állni hagyjuk.

Következő nap a tésztát egy erősen lisztezett felületre borítjuk és a 4 szélét egymásra hajtjuk.
Megszórjuk búzadarával/korpával és egy szintén búzadarával/korpával megszórt konyharuhára fordítjuk (alul a hajtogatott rész).
2 órát pihentetjük, majd egy előzőleg a sütőben jól felforrósított vaslábosba fordítjuk és befedjük.
260 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
30 percig sütjük lefedve, majd 20 perc fedetlenül (vagy amíg megbarnul).


2011. február 24.

OMLÓS SERTÉSTARJA Hickory BBQ szószban





Az elmúlt napokban gyorsan elkészíthető, vagy sok foglalkozást nem igénylő ételeket készítettem, mert nagyrészt pakolászok...
Az oka a folyamatos rámolásnak nem más, minthogy lejár az 5 év, amit időnként Svédországban töltöttünk (vagyis a férjem végig, mi járkáltunk többet hozzá), így lassanként szortíroznom kell, mi marad, mit viszünk, mit adunk tovább a barátoknak, a Vörös Keresztnek...
Mondanom sem kell ugye, hogy több cuccunk van, mint kellene... ugye ismerős ez minden háziasszonynak?:-DD
A házunk elkelt, több vevő is van, így helyi szokás szerint épp most megy rá a licit, ki ad többet érte.:-)
Szerencsére nem nekünk kell evvel foglalkozni (erre van az ingatlanos iroda), én képtelen vagyok alkukra, licitekre, engem ez zavar, én még a bolhapiacon sem alkudozom, amit kérnek adom érte, vagy inkább nem veszem meg:-)
Ha valakit érdekel, hogy laktunk itt 5 évig, szívesen megmutatom a képek-et, úgyis fent vannak még a neten, nem titok és nagyon szép emlékek fűződnek hozzájuk nekünk:-)
Kattintsatok IDE.
Na egy kanyarral vissza az ételekhez:-)

Egy hihetetlenül egyszerű és nagyon-nagyon finom, puha, omlós hús készült tegnap nálunk.
Többször sütöttem már viszonylag alacsony hőfokon húst sütőben, de azek közül is ez csúcsfinom lett.
Bármilyen körettel finom, de én most egy kis változatosságra vágytam, és az alábbit találtam a legjobbnak.
Egyébként annyira finom mártásban úszik a hús, hogy a paradicsommártás el is maradhat a végén, nem kell bele szerintem.

OMLÓS SERTÉSTARJA Hickory BBQ szószban

1 kg kicsontozott sertéstarja
1 hagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl Hickory barbecueszósz*
só,bors

tálaláshoz:
4 ciabatta
1 lilahagyma szeletelve
1,5 dl paradicsommártás
1,5 dl  kukorica
1,5 dl tejföl

A sütőt 125 fokra előmelegítjük.
A húst csíkokra vágjuk, sózzuk-borsozzuk és egy tűzálló tálba tesszük.
A hagymákat gerezdekre vágjuk és a hús közé tesszük.
Felöntjük a szósszal és öszekeverjük, lefedjük.
4-5 óra alatt puhára sütjük.
( Én 150 fokon 3 óra alatt sütöttem meg!)
A ciabattát kettévágjuk, beleteszünk a húsból a szósszal együtt.
A lilahagymából, kukoricából, paradicsomszószból és a tejfölből rápakolunk és már esszük is!

Hickory BBQ szósz:
(ha nincs készen kapható)

kb. 3 csészényi lesz belőle

1 ek vaj
1 hagyma aprítva
2 csésze ketchup
1/2 csésze almaecet
1/4 csésze barnacukor
1/2 tk füstöltíz aroma
2 tk Worcestershire szósz
2 tk chilipor
1/2 tk csípős paprika vagy bors szósz

A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk és puhára pároljuk rajta a hagymát.
Hozzáadjuk az összes hozzávalót és kislángon 30 percig főzzük, gyakori kevergetés mellett

2011. február 22.

SZALÁMIS FETÁS CSIRKEMELL ASZALTPARADICSOMMAL




Pillanatok alatt összedobható (vendégvárásnál kifejezetten előny) sült.
Na meg persze finom is!:-)
Az én javaslatom, hogy a sülés után, közvetlenül a tálalás előtt cseréljük le a velesült bazsalikomleveleket frissre, mert kissé megbarnulnak süléskor, és az nem annyira extra látvány:-)

SZALÁMIS FETÁS CSIRKEMELL ASZALTPARADICSOMMAL

4 csirkemellfilé
2 ek olvaolaj
só,bors
8 szelet szalámi
12 dkg Feta sajt
8 db aszalt paradicsom
8 levélke bazsalikom

Melegítsük elő a  sütőt 150 fokra.
Süssük meg a csirkemelleket mind2 oldalukon az olajon egy serpenyőben, amíg aranybarnák lesznek.
Sózzuk-borsozzuk és vízszintesen vágjuk be őket.
Tegyünk a mélyedésekbe szalámit, Feta sajtot, aszalt paradicsomot és friss bazsalikomot.
Fektessük őket egy tepsibe és 20 perc alatt süssük készre őket.
A hőfok ( sztem meg a szalámi is ) garantálja, hogy nem száradnak ki.
Friss salátával vagy ízlés szerinti körettel tálaljuk.

2011. február 21.

PANFORTE KÁVÉVAL ÉS NARANCCSAL




A tegnapi sütink (is) nagyon jól sikerült!:-)
A recept végén egy kis történelmet is találtok, mármint a süti eredetéről természetesen:-)
Én nem tettem hozzá most fűszereket, ez egy változata az eredetinek, méghozzá kávés narancsos változat, így nem is hiányzik mellőle a kávé, amihez kínálni szokták ezt a tömör finomságot...:-)
Nagyon finom frissen is, olyan ragacsos, de másnap függővé lehet válni tőle!:-))

PANFORTE KÁVÉVAL ÉS NARANCCSAL

15 dkg étcsoki
1 dl méz
1,5 dl cukor
25 dkg csonthéjas gyümölcs keverve, nem kell aprítani (dió, mandula, pisztácia, mogyoró)
1 dl mazsola (aranyszínű)
10 dkg aszalt sárgabarack vagy más aszalt gyümölcs
2 narancs reszelt héja
1 dl liszt
2 ek erős feketekávé

porcukor a szóráshoz
vaj a kikenéshez

A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
Egy 20 x 20 cm-es tepsit/tűzálló tálat kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk.
A csokit felaprítjuk.
Összekeverjük egy edényben a cukrot a mézzel.
Felforrósítjuk olvadásig folyamatosan kevergetjük.
Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a csokit és felolvasztjuk.
Hozzákeverjük az összes többi hozzávalót és a masszát a tepsibe kanalazzuk.
Lesimítjuk valamennyire és 35 perc alatt megsütjük.
Hűlni hagyjuk, majd kiemeljük a tepsiből és teljesen kihűtjük.
Felszeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk.

Egy kis történelem:

Panforte egy hagyományos olasz, gyümölcsöt és csonthéjasakat tartalmazó desszert.
Emlékeztet gyümölcskenyérre vagy gyümölcsös mézeskalácsra
Eredete a  13. századi Siena városig nyúlik vissza, ami Olaszországban Toszkána régióban található.

A meglévő dokumentumok szerint 1205-ben panforte-val fizettek a szerzeteseknek és apácáknak a helyi kolostor adót vagy tizedet minden év február 7-én.
A szó, a panforte azt jelenti, "erős kenyér" ami arra utal, hogy a fűszeres íze.
Az eredeti neve  "panpepato" (borsos kenyér) volt, mert ahhoz csípős paprikát használtak.
Arra is léteznek utalások, hogy a keresztesek idején túlélő sütemény volt, a magas kalóriatartalma miatt.

Az elkészítése meglehetősen egyszerű.
A cukor feloldódik a mézzel és a különböző diófélék, csoki, gyümölcsök és fűszerek keverednek össze a liszttel.
Az egész keveréket egy lapos tepsiben sütik, majd porcukorral szórják meg.

Jelenleg is sok üzletben kapható Olaszországban, és mindegyik receptje titkos, csomagolása egyedi.

Siena  az a város, amit Olaszországban a Panforte fővárosának is hívnak.
Régen úgy mondták, hogy 17 összetevő kell  a süteményhez, ahogy Siena város falain belül  is 17 kerület van.

2011. február 20.

LAZAC CAJUN-MÓDRA GUACAMOLE-VAL ÉS ÉDESBURGONYÁVAL



Ez a vacsora pillanatok alatt elkészíthető... na jó, félóra.
De az sem sok ugye, egy ilyen finomságért meg pláne...:-)
Amíg megsül a lazac és a édesburgonya, elkészül a guacamole és már tálalhatjuk is friss salátával!
Nálunk tegnap ez volt a főétel, mivelhogy ebédre goffriztunk:-)

LAZAC CAJUN-MÓDRA GUACAMOLE-VAL ÉS ÉDESBURGONYÁVAL

4 lazacfilé
4 közepes édesburgonya
olívaolaj



cajunfűszer:
1,5 tk nagyszemű  só
1 tk barnacukor
1/2 tk chili
1/2 tk koriander

guacamole:
2 avokádó
1/2 lime
1/4 lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 ek friss koriander aprítve
csipet só

Az avokádót meghámozzuk, kivesszük a magját és villával összetörjük.
Ráfacsarjuk a lime levét és összekeverjük vele.
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, és felaprítjuk.
A paradicsomot kimagozzuk és felaprítjuk.
Fentieket összekeverjük és hozzáforgatjuk a koriandert, sózzuk, félretesszük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Összekeverjük a cajunfűszer hozzávalóit.
A lazacszeleteket megszórjuk vele és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Az édesburgonyát meghámozzuk és cikkekre vágjuk.
A lazac mellé fektetjük és megkenjük őket 1 ek olívaolajjal és ezt is a nagyszemű sóval szórjuk meg.
20-25 perc alatt készresütjük.
Guacamole-val és ropogós salátával tálaljuk.

2011. február 19.

GOFFRI




Gyönyörű verőfényes napsütésre ébredtünk ma is, így biztos, ami biztos alapon a reggeli kávé után szánkózni mentünk... ki tudja meddig lesz még hó?
Jó, jó tudom, tudom, itt még húsvétkor is van, az elmúlt 5 év tapasztalata alapján, de azért mégis...:-)
Na de aki egész délelőtt szánkózik az ugye megéhezik, és ha az illető 4 éves... akkor nyilván valami ilyesmit kíván... ezért ma ez volt az ebéd:-))

GOFFRI

Receptet nem írnék, mert mindenkinek van jól bevált palacsinta-tészta receptje.
A jó goffri pedig nem más, mint az és egy kis sütőpor.
Csak persze jó sűrűnek kell lennie a tésztának ahhoz, hogy a sütés után kívül kicsit ropogósabb, belül puha, de ne nyúlós legyen.
A jó goffri széle nem hajlik le, akkor sem, ha többet teszünk egymásra.
A gyerek lekvárral (eper, sárgabarack és feketeáfonya), mi mogyóróvajjal és nutellával ettük... mindenki jóllakott!:-))






2011. február 18.

KIRÁLYRÁK (SCAMPI) FOKHAGYMÁSAN, CHILIVEL, MANGÓVAL



Ma délután vacsorára ezt dobtam össze, tipikus fiatalos svéd kaja:-)
Szerintem is nagyon finom, jól átmelegít ebben a hidegben a chili:-)

KIRÁLYRÁK (SCAMPI) FOKHAGYMÁSAN, CHILIVEL,  MANGÓVAL


3 ek olívaolaj
1 pirosszínű paprika kockára vágva
4 gerezd fokhagyma aprítva
2 chilipaprika aprítva
1/2 ek paradicsompüré
2 tk só
40 dkg királyrák
1/2 mangó

Egy mély serpenyőben felforrósítottam az olajat.
A paprikát, a fokhagymát a chilipaprikát, a paradicsompürét és a sót hozzákevertem és 5 percig sütöttem.
Rádobtam a királyrákot, és 3-4 perc alatt megsütöttem.
(A királyrák nyersen szürke, sülve rózsaszínű lesz.)
Belekevertem a mangót, megszórtam korianderrel és tálaltam.
Köretnek friss kenyér vagy rizs illik hozzá, de nélkülük kíváló diétás étel.


2011. február 17.

CSIRKESÜLT SZÍNES PAPRIKÁVAL



Ebédre készült ma ez a csirkeegytál.
Ajánlom azoknak, akik télen is vágynak egy kis lecsóra, de csípősen!
Szerintem arra hasonlít az íze, nagyon finom!:-)
Én csirkecomb helyett csirkemellel készítettem, így a főzési idő 10 percre rövidült a 20 helyett.


CSIRKESÜLT SZÍNES PAPRIKÁVAL


(glutén,- laktóz,- tejfehérje és tojás mentes)

900 g csirkecomb filé
1 sárgaszínű paprika
1 pirosszínű paprika
1 zöldszínű paprika
2 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
1 doboz (400 g) hámozott, aprított paradicsom
1 tk chilipehely
olívaolaj, só

A húst 3 cm-es darabokra vágjuk.
A paprikákat kimagozzuk és szintén 3 cm-es darabokra vágjuk.
A hagymákat meghámozzuk és felaprítjuk.
Egy serpenyőben  5 percig pirítjuk húst az olívaolajon a hagymákkal.
Hozzákeverjük a paprikát és 2 perc alatt összesütjük.
Felöntjük a paradicsommal és a chilipehellyel megszórjuk.
1,5 tk sóval megszórjuk és 20 perc alatt fedő alatt készre
főzzük.
Ízlés szerint körítjük.

2011. február 16.

TÉSZTASALÁTA AVOKÁDÓVAL, KUKORICÁVAL ÉS LIME-MAL



TÉSZTASALÁTA AVOKÁDÓVAL, KUKORICÁVAL ÉS LIME-MAL


Mai vacsoránk ez a finom saláta volt, csirkemellet sütöttem hozzá, de halfilével is jó lehet...
Tudom, nem szokványos a saláta összetétele, de mind ízben és színben nagyon jót tesz ebben a hidegben... nálunk esik a hó!:-)))))) De tényleg!

6 dl főtt tészta
40 dkg sárgarépa
2 avokádó
2 dl főtt kukorica
2 szál újhagyma
0,5  kígyóuborka
1 db mangó
3 ek friss koriander
1/2 lime leve
4 ek olívaolaj
1 chilipaprika

tetejére:
1 ek pirított tökmag

A sárgarépát meghámozzuk és karikákra vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, félretesszük.
Az újhagymákat felszeleteljük.
Meghámozzuk és 1 cm-es darabokra vágjuk az avokádót, a mangót és az uborkát.
Egy nagyobb tálban összekeverjük az összes hozzávalót.
Sózzuk-borsozzuk és megszórjuk a tökmaggal.


VALENTIN NAP








Már Svédországból jelentkezem:-)
Az elmúlt napokat Ciprusról jövet Budapesten töltöttük, nem is akárhogyan!
Nagyon jól éreztük magunkat, gyönyörű idő volt, egy kis átmenet a melegből a zord télbe:-)
Olyan jó volt megint barátokkal, ismerősökkel találkozni, Ti, akik egy országban éltek, nem is gondoljátok milyen nagy szükségünk van nekünk ezekre a kapcsolatokra...

Most pedig itt vagyunk a jó hidegben a mínuszok közt, bár tegnap csodálatosan sütött a nap.. tegnap... ma már nem:-( Viszont még egy kis hó is van, nézzétek csak a tortás képen!:-))

A Valentin napot gyűlölők most ne is olvassanak tovább, mert itt bizony szívecskés képek tolonganak majd!:-)))
Én egyébként minden ünnepet nagyon szeretek, ( akkor is, amikor még nem sütöttem-főztem ), és örülök nekik, szebbé teszik a hétköznapokat és már a rájuk való készülődés is örömet okoz.
Ja, és le is merem írni:-)

Nem sok férfi van szeritem aki ne a csokoládés édességet részesíti előnyben, én nem is ismerek olyat, aki mondjuk gyümölcsös túrós sütire cserélné le a bármilyen csokisat:-)
Édesszájúak és kész:-)
Tehát, nálunk MÁLNÁS CSOKIMOUSSE készült és SNICKERS TORTA.
Egyik sem újdonság, régi jól bevált receptjeim, ( csak annyit változtattam a csokimousse-nál, hogy málnás csokival készítettem, a snickers-t pedig tortaformában sütöttem ) a 2 elkészítése nem volt több 1 óránál, vagy még annyi sem!
Most mivel igencsak jólesik a meleg, GLÖGG volt a kísérőjük.
Most látom, hogy utóbbit itókát még nem posztoltam, úgyhogy akkor azt is megteszem mindjárt...