Régimódi almás pite
1 kg alma
40 dkg liszt
20 dkg vaj
15 dkg cukor
5 dkg zsír
2 ek tejföl
1 csomag sütőpor
1 tk fahéj
1 db tojás
1 csipet só
darált dió
1 db tojás a tetejére
A lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sóval és a sütőporral.
Rakd hozzá a feldarabolt vajat és a zsírt, majd morzsold el a liszttel.
Add hozzá a tojást, a cukrot és 1-2 evőkanál tejfölt.
Gyúrd össze, puha, rugalmas tésztát kell kapni.
Vágd ketté, és formázz cipókat.
Takard le, és tedd fél órára a hűtőbe.
Közben a megmosott, kimagozott almákat reszeld le, és szórd meg fahéjjal.
Pihentetés után az egyik cipót rakd lisztezett felületre, gyúrd át, és nyújtsd ki.
Egy közepes tepsit bélelj ki sütőpapírral, és tedd bele a tésztát.
Szórd meg darált dióval, majd oszd el rajta a kinyomkodott almát.
A másik cipót is nyújtsd ki, és fedd be vele a tölteléket.
A tetejét villával szurkáld meg, és kend meg egy felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 40 perc alatt.
Várd meg, amíg kicsit hűl, és szórd meg fahéjas porcukorral.
Latsia:
- nekem alsó-felső sütésen 30 perc alatt megsült
- 1,5 kg almát tettem bele, mert az 1 kg kevés