Egy nagyon finom sütemény, krémes, brownie jellegű Nigellától.
A colaíz nem érződik rajta, de a hatása, mármint hogy szaftos és könnyű és krémes, az igen!
Amit
változtattam, az az, hogy
- a bevonathoz csak olyan 5 dkg körüli porcukrot tettem, mert nem bírtam 22,5 dkg porcukrot rátenni....különösen így bikiniszezon előtt:-)
- a tésztába és a bevonatba is tettem egy kis étcsokit
(Nem tudom milyen lett volna a csokik nélkül, de így fenséges ízek lettek.
Tartott vagy 5 percig, és hatalmas sikere volt!)
Az alábbi az eredeti
Nigella recept.
COLA TORTA Nigellától
20 dkg liszt
25 dkg cukor
1/2 tk szódabikarbóna
1/4 tk só
175 ml Cola, nem diétás
2 ek kakaó
12,5 dkg sótlan vaj
1 tojás
125 ml író (vagy 3 dkg joghurt 1 dl nem zsíros tejjel elkeverve)
1 tk vanília esszencia
cola bevonathoz:
1 ek kakaó
22,5 dkg porcukor
2 ek vaj - 3 dkg
3 ek (45ml) Cola (nem diétás)
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és egyidejűleg tegyünk bele egy tepsit.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sót és szódabikarbónát.
Keverjük össze a tojást, az írót (vagy a joghurtot és a tejet), és vaníliát egy mérőedényben.
Egy vastag aljú edényben alacsonyhőfokon olvasszuk össze a colát, a kakaót és a vajat, fakanállal kevergetve.
Tegyük bele a száraz hozzávalókat, keverjük jól össze fakanállal, majd adjuk hozzá a folyékony hozzávalókat és jól keverjük el.
Öntsük egy tortaformába és süssük 40 percig, vagy tűpróbáig a forró tepsin.
Hagyjuk állni 15 percig a formában.
Amikor kivesszük, szórjuk meg porcukorral és tegyük félre.
Egy nagy edényben melegítsük össze a vajat, a colát és a kakaót, és kevergessük alacsony lángon, amíg a vaj megolvad.
Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vaníliát, és a kanalazzuk hozzá az átszitált porcukrot.
Kevergessük, amíg a cukor felolvad és egy jól kenhető, de még folyékony mázat kapunk.
Öntsük ezt a mázat tortára, amíg még meleg, és hagyjuk kihűlni, mielőtt tálra tesszük.
Latsia:
- 20-as formában sütöttem 160 fokon légkeverésen (mert itt csak az van) 35 percig
- coca cola zero-t tettem bele, mert csak az van itthon:-)
- a tésztába beletördeltem 5 dkg és a bevonatba olvasztottam szintén 5 dkg 70%-os Lindt csokit