Kalácsot akartam sütni, de nem fonottat, azt majd csakis Húsvétkor, és nagy valószínűséggel a minden évben szokásosat, a már több fórumon is közben sikeressé vált BRIÓS receptünkből..:-)
Ezt a receptet viszont Anyukám Karácsonyi és Húsvéti mákos kalácsa ihlette, abban azonban jóval több a töltelék, és nagy adag a tészta is.
De mivel ugye csak egy szimpla hétvége volt, és hízni sem akarunk Húsvét előtt, ezért megfeleztem a tésztát így csak egy kalácska lett, csakhogy most a töltelék is más....
Olyat szerettem volna, ahol a kalácson van a hangsúly és a töltelék csak épp ízesítésre van....
Nagyon finom sikerült, olyannyira, hogy ez a kalács önmagában is megállja a helyét, simán, töltelék nélkül!
HÚSVÉTI MÁKOSKALÁCS
tészta:25 dkg liszt
6 dkg olvasztott vaj
1 tojássárgája
csipet só
1 ek tejföl
6 dkg cukor
1/2 dl tejben 1 dkg élesztő elkeverve
töltelék:
3 ek mák
3 ek cukor
1 ek mazsola
fahéj
reszelt citromhéj
1 ek olvasztott vaj a tészta megkenéséhez
1 egész tojás a lekenéshez
A langyos tejben egy kis cukorral az élesztőt felfuttattam.
A kenyérsütőgép üstjébe tettem a többi hozzávalót, majd az élesztős tejet.
Dagasztottam, kelesztettem - 1,5 óra -.
A töltelékhez a mákot megdaráltam és összekevertem a cukorral, a fahéjjal és a citromhéjjal.
A tésztát kinyújtottam, megkentem egy kis olvasztott vajjal és megszórtam a töltelékkel.
Feltekertem, mint a bejglit, lekentem a tojással, beletettem egy sütőpapírral bélelt kenyérformába és kelesztettem 20 percet.
200 fokos sütőben 35 perc alatt megsütöttem.