2020. szeptember 29.

NYÁRI SALÁTA










NYÁRI SALÁTA

3 szelet görögdinnye, magozva és kockára vágva

1 kígyóuborka kockára vágva

150 g feta sajt, kockára vágva 

1 marék apróra vágott friss mentalevél 

1/2 friss lime, héja és leve

tengeri só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint


Tedd a görögdinnyét egy nagy tálba a többi hozzávalóval együtt.

Nagyon finoman keverd össze és hűtsd be a tálalásig. 

2020. szeptember 20.

Tonhal tészta saláta





Tonhal tészta saláta


Hozzávalók:

250 g penne (Barilla vörös lencse Pennét használtam) 

2-3 zellerszár apróra vágva 

1 csésze fagyasztott zöldborsó,

felolvasztva 

1 doboz (200 g) tonhal olívaolajban, lecsepegtetve 

1/2 lilahagyma vékonyan felszeletelve


A mártáshoz:


1 érett avokádó

1 csésze sima görög joghurt 

2 ek apróra vágott friss petrezselyem és további díszítéshez 

1/2 citromlé

1 ek dijoni mustár 

1-2 fokhagymagerezd 

1 tk chili pehely só és bors, ízlés szerint


A tésztát a csomagolás utasításainak megfelelően főzzük meg, majd csepegtessük le és tegyük félre egy nagy tálba kihűlni. 

Helyezzük a mártás összes hozzávalóit egy turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe, és keverjük simára. Kóstoljuk meg, ha szükséges, ízesítsük.

Öntsük a mártást a tésztára, és keverjük hozzá a zellert, a borsót és a tonhalat. Keverjük össze egy spatulával, amíg szépen bevonja a tésztát.

2020. szeptember 19.

DIÓS-CSOKIS KOCKA







Egy nagyon finom, könnyen és gyorsan elkészíthető sütemény. 


DIÓS-CSOKIS KOCKA


Tészta:

1 tojás

180 g cukor

100 ml olaj

200 ml tej

50 g darált dió

150 g liszt

1 tk sütőpor

1 cs. vaníliás cukor


Krém:

125 g vaj

100 g étcsoki

250 ml tej

8 ek cukor

230 g darált dió


Tetejére:

őrölt egész dióbél 


A sütőt 180 fokra előmelegítjük és egy 21 x 24 cm-es tepsit kikenünk vajjal és megszórjuk pici liszttel.

A tészta hozzávalóit konyhai mixerrel összekeverjük és a tepsibe öntjük. 

A sütőbe tesszük és 30-35 perc alatt megsütjük. Kivesszük és hűlni hagyjuk.

A krémhez egy lábosba tesszük a vajat, a csokit, a tejet és a cukrot.

Összemelegítjük, amíg a az összetevők megolvadnak, felforraljuk. Belekeverjük a diót és a kihűlt tésztára öntjük.

Lehűtjük, majd tálalás előtt megszórjuk egy kis őrölt dióval és kockára vágjuk, minden kockára egy dióbelet teszünk. 


Latsia:

- nekem 25 perc alatt sült meg

- megfordítottam a tésztát, mielőtt leöntöttem a csokikrémmel, mert az alsó oldal teljesen sima 

2020. szeptember 10.

SAJTOS RUDAK



Ezt a finomságot hosszú évek óta sütöm és mindig nagy sikere van. A recept egy kedves ismerősömtől van, aki  annak idején sok fiomságot osztott meg velünk az NLC fórumán. Köszönet érte Neked kedves Bibic1945.😍

A recept már fent van a blogon, ÍME, de ma még jobb képek lettek, és a régi posztnál van egy ciprusi hagyományról szóló írás is, gondoltam hátha valakit nem érdekel, így megosztom anélkül újra! 😍



SAJTOS RUDAK


40 dkg liszt

6 ek tejföl

20-25 dkg sajt reszelve

30 dkg margarin vagy vaj

1 ek só


A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a sajt felét a tésztába tesszük, a sóval és a tejföllel összedolgozuk.

Előfordulhat, hogy 1 ek-lal több tejföl kell bele.

Azonnal kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagra, megkenjük 1 tojássárgájával és a reszelt sajttal jó bőven megszórjuk. 

(Minél vastagabbra nyújtjuk, annál finomabb lesz!)

Derelyevágóval kb. 1,5 cm széles, 7-8 cm hosszú csíkokra vágjuk és mehet is a sütőbe.

180 fokon sütjük kb.15-20 percig. 

Gyorsan kész!


Latsia:

  • 200 g sajt keveréket (emmentáli, trappista, edam, cheddar) használtam, hogy még ízesebb legyen
  • 250 g vajat tettem hozzá