GÖRÖG VÖRÖS LENCSELEVES
3 ek extra szűz olívaolaj
1 nagy hagyma, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, felaprítva
2 sárgarépa, apróra vágva
3 tk száraz oregánó
1 ½ teáskanál őrölt édeskömény
1 tk őrölt rozmaring
½ tk pirospaprika pehely
2 száraz babérlevél
1 doboz darabolt paradicsom konzerv
5 csésze zöldségleves
2 csésze vöröslencse leöblítve és lecsepegtetve
só
1 citrom héja
1 citrom leve
Friss petrezselyem a díszítéshez (elhagyható)
Tálaláshoz morzsolt FETA sajt
Az olívaolajat addig hevítjük, amíg csillogni nem kezd, de még nem füstöl.
Beletesszük a hagymát, sárgarépát és fokhagymát.
Sütjük 3-4 percig, rendszeres keverés mellett, majd hozzáadjuk a fűszereket és a babérlevelet.
Pár másodpercig főzzük, amíg illatos lesz, folyamatosan kevergetve, hogy a fűszerek meg ne égjenek.
Hozzáadjuk a zúzott paradicsomot, a levest és a lencsét, megsózzuk. Felfordaljuk, majd kisebb lángon főzzük 15 percig, amíg a lencse teljesen meg nem fő.
Levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük, amíg el nem éri a kívánt krémes állagot.
Visszatesszük a levest a hőre, és átjeverjük, hogy átmelegedjen.
Hozzáadjuk a citromhéjat, a citromlevet és a friss petrezselymet.
Tálaljuk a levest mélytányérban, és mindegyik tetejére szórjun egy bőséges adag FETA sajtot.
Kínáljuk kedvenc ropogós kenyerünkkel!