2008. december 30.

B.U.É.K!






B.U.É.K!

BÉKÉS, SIKERES, SZERENCSÉS ÚJESZTENDŐT KÍVÁNOK minden kedves Olvasómnak, szeretettel!;O)

A Szerencse malckát a BRIÓS receptemből készítettem.

2008. december 29.

GÖRÖG TÖLTÖTT KÁPOSZTA



GÖRÖG TÖLTÖTT KÁPOSZTA

1 közepes fej káposzta

töltelék:
80 dkg darálthús - marha-sertés vegyesen
1 vöröshagyma
1/2 csésze rizs
só, bors
1 tk apróra vágott friss vagy szárított menta
1 tojás

öntet:
5 tojás, 5 dkg vaj, 2 citrom leve

A káposztafejet megmossuk, és egészben enyhén sós, ecetes vízben körülbelül 30 perc alatt megfőzzük, majd kivesszük.
A tölteléket összeállítjuk, és egyenként a kihűlt levelekbe csavarjuk, két végét betűrjük, hosszúkás formájúra igazítjuk (minél kisebb a töltelék, annál finomabb).
Egy nagy edény aljába káposztaleveleket fektetünk, arra helyezzük rá a tölteléket, majd újból levelet, egészen addig, amíg a töltelék elfogy.
A tetejét levéllel fedjük be.
Ha ezzel elkészültünk, vajat dobunk rá, valamint nehezéknek egy kicsi tiszta fedőt vagy tányért, hogy lenyomja a rétegeket.
Húslevest öntünk rá, épphogy ellepje a fedőt, és takaréklángon bő óráig főzzük.
Az öt tojást habosra felverjük, és hozzáadjuk a citromlevet és a vajat.
Egy óra elteltével levesszük a nehezéknek használt fedőt, és a káposztára öntjük a tojást.
Enyhén megnyomkodjuk, hogy az alsóbb rétegek közé is befolyjon.
További 5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről.

Hamis majonézes burgonyasaláta



Majonézes burgonyasaláta


Hamis majonéz
  Mikko-tól

2 pohár tejföl (10százalékos)
4 púpozott ek mustár
1 csipet szárított fokhagymapor
só, őrölt bors, cukor (vagy folyékony szaharin)
apróra vágott zöldféle (snidling vagy petrezselyem vagy kapor)

Olyan, mint a majonéz, csak fogyisban!
Ez a dresszing mindenféle friss salátára.
Lehet belőle tojás salátát is csinálni.

Latsia:
Ezt az öntetet kevertem össze 1/2 kg főtt burgonyával


Karácsonyesti asztalon



Karácsonyesti asztalon

Rántott hal / sütőben sütve
Hamis majonézes burgonya
Görög töltött káposzta

2008. december 27.

Bilonka mézes puszedlije



Bilonka mézes puszedlije


A 7. karácsonyi sütim;O)

Nagysikerű recept az NLC-ről Bilonkától, én harmadoltam így:

1 tojás sárgáját és 1 egész tojást kikevertem 5 dkg porcukorral.
8 dkg mézet és 2 dkg zsírt meglangyosítottam a mikróban, hogy folyós legyen.
A folyós mézet + zsírt is a nagy tálba öntöttem a tojásos keverékhez.
Belekevertem 1,5 evőkanál tejfölt és 2 tk mézesfűszert.
20 dkg liszthez hozzákevertem 1 teáskanál szódabikarbónát, utána ezt a lisztet hozzádolgoztam a kikevert folyékony alkotórészekhez.

A tésztát egy éjszakára a hűtőbe tettem.
Másnap 30 golyócskát formáztam belőle, egy sütőpapírral bélet tepsire tettem..
160-170 fokon 10-12 perc alatt megsütöttem.

A kimaradt 1 db tojásfehérjéből habot vertem, 9 dkg porcukorral tovább vertem.
A habba forgattam a forró puszedliket, majd sütőpapírra szedve megszárítottam.

CSOKISZELET GAZDAGON



CSOKISZELET GAZDAGON


A 6. édesség, amit az idén Karácsonyra elkészítettem.
Recept ITT.

KARÁCSONYI GYÜMÖLCSSZELET



KARÁCSONYI GYÜMÖLCSSZELET

Az idén is elkészítettem ezt a finom tömör gyönyört;O)
Recept ITT.

FAHÉJAS GOLYÓK



FAHÉJAS MOGYORÓS GOLYÓK


20 db lesz belőle

3 tojásfehérje habbá verve

25 dkg porcukor

2 cs. vaníliáscukor

1 tk fahéj

30 dkg darált mogyoró

díszítésnek egész mogyoró 20 db


A cukrokat a habhoz keverjük óvatosan és 5 ek-nyit félreteszünk belőle.

A maradék habhoz keverjük óvatosan a mogyorót és a fahéjat.

Behűtjük félórára!

Olajos kézzel golyókat formálunk a masszából és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.

3-4 cm-t hagyunk a golyók közt, mert megnőnek!

A tetejükre a félretett habból egy kicsit teszünk és a közepükre mogyorót rakunk.

Előmelegített 130 fokos sütőben 25-30 perc alatt készresütjük.


VANÍLIÁS KIFLI



VANÍLIÁS KIFLI
eredetileg perec - Váncza recept

60 db kiflicske lett belőle

25 deka lisztet 10 deka cukorral, 1/2 csomag Váncza-sütőporral, 15 deka vajjal, 1 tojással, 8 deka héjazott, őrölt mandulával és 1 csomag vanilincukorral összegyúrunk.

Vékony rudacskákat sodrunk a tésztából és kis pereceket formálunk belőle.
A világosra sütött pereceket vanilincukorban meghempergetve szolgáljuk fel.

BEJGLIM 2008.




BEJGLIM 2008.


Nagyon sikeres receptem, többen sütik rendszeresen az NLC-n Karácsonykor;O)

Tészta:

1/2 kg finomliszt
15 dkg zsír (!)
10 dkg margarin
8 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
1 tojás sárgája
1,25 dl víz
1 csipet só
1/4 citrom reszelt héja

A tésztát jól összedolgozni, először csak a liszt felével, és utána fokozatosan hozzá adni a többit.
Fél óra pihentetés a hűtőben.
Nem kell liszten nyújtani, mert nem ragad le.

Töltelék:

40 dkg dió vagy mák (vagy fele-fele)
20 dkg mazsola
5 dkg édes darált keksz
20 dkg cukor
1,25 dl víz
fahéj
reszelt citromhéj

A mazsolát meleg vízbe áztetni majd a diót, vagy mákot összekeverni a keksz darálékkal, fahéjjal, citromhéjjal, leszűrt mazsival.
A vizet és a cukrot forralni és ráönteni a töltelékre.
Összedolgozni, hűlni hagyni A töltelék és a tészta egy súlyban legyen!
Tölteni, tekerni, majd lekenni tojás sárgájával, meleg helyre tenni míg megszárad, mégegyszer megkenni, de most hideg helyre tenni míg megszárad.
Így szép fényes és márványos lesz és garantáltan nem reped.
Szurkálni és közepes lángon sütni.
Nagyon finom beigli.

Latsia:
- a tésztát a gép dagasztotta, vagyis, mindent beledobáltam és amikor összeállt, ment a hűtőbe pihenni
- 1 rúd mákos és 1 rúd diós lesz belőle, de könnyen duplázható

TÖLTÖTT DATOLYA



TÖLTÖTT DATOLYA


Az egyik idén Karácsonykor ismét nagy sikert aratott egyszerűen és gyorsan elkészíthető édességem:

Recept a karácsonyi recepteknél ITT

GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT PULYKA ASZALT SZILVÁVAL




GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT PULYKA ASZALT SZILVÁVAL


20 szelet bacon
1 pulykamell - 80 dkg
1 csomag gesztenyemassza
aszaltszilva, amit előtte vörösborban áztattunk
só,bors

A bacon felét fóliára fektetjük egymás mellé úgy, hogy kicsit fedjék egymást.
Ráfektetjük a kiterített pulykamellet, és a maradék baconnal leterítjük úgy, ahogy kívül.
Sózzuk-borsozzuk, megkenjük a gesztenyemasszával és megszórjuk az aszaltszilvával.
A fólia segítségével feltekerjük és egy sütőpapírral bélelt hosszúkás tepsibe fektetjük.
190 fokon készresütjük.

Latsia:
- előző nap is elkészíthető és csak sütni kell aznap
- ha nem hosszúkás tepsiben sütjük, akkor meg kell kötözni, különben széteshet

BÉLSZÍN WELLINGTON MÓDRA





BÉLSZÍN WELLINGTON MÓDRA


80 dkg bélszín
60 dkg gomba
só, bors, olívaolaj
10 szelet pármai sonka
40 dkg leveles tészta
1 tojás sárgája

A megtisztított, felvágott gombát sózzuk-borsozzuk, kevés olívaolajon megpároljuk, addig kevergetjük nagy lángon, amíg a leve elpárolog.
Amikor kihűlt, pürévé turmixoljuk.
Serpenyőben forró olajon a bélszín minden oldalát megkapatjuk, kivesszük és hűlni hagyjuk.
A sonkaszeleteket egy alufóliára terítjük, úgy, hogy a széleik fedjék egymást, megkenjük a gombapürével, majd középre helyezzük a bélszínt.
Az alufóliát megemelve szorosan feltekerjük, hogy egyenletesen henger alakú legyen.
A fólia két végét szorosan betekerjük, félórára behűtjük.
Ezalatt kinyújtjuk a leveles tésztát / én nyújtottat vettem / négyzet alakúra.
A bélszínt óvatosan kivesszük a fóliából, a tészta közepére tesszük, és betekerjük.
A széleit összeillesztjük, megfordítjuk, hogy az illesztés alul legyen.
Megkenjük a tojássárgájával, hűtőbe tesszük 15 percre.
Sütés előtt még egyszer megkenjük tojás sárgájával, és előmelegített sütőben, 200 fokon 20 percig, majd 180 fokon 15 percig sütjük, hogy a bélszín közepe rózsaszín maradjon.
Én tovább sütöttem, mert először csináltam és féltem, hogy véres marad.
Ha elkészült, 15 percig pihentetjük, aztán szeletelhető.

2008. december 26.

2008. december 22.

BOUNTY



BOUNTY


1 dl tej
1 ek gríz
4 dkg vaj
4 dkg cukor
6 dkg kókuszreszelék
10 dkg csoki olvasztva
Felfőzzük a tejet a vajjal és a cukorral.
A grízt és a kókuszreszeléket belekeverjük és pihenni-hűlni hagyjuk 20 percig.
A masszát a hűtőbe tesszük annyi időre, hogy teljesen lehűljön.
Téglalapokat formázunk belőle és gyorsan leöntjük a csokival.
Megszórjuk egy pici kókusszal.

Latsia:
- amikor a téglalapok készek, be kell tenni őket a mélyhűtőbe / sütőpapírral bélelt tálra /, különben nem elég kemények a csokival való leöntéshez, és szét fognak menni!

CSOKOLÁDÉS NARANCSOS KIFLICSKE



CSOKOLÁDÉS NARANCSOS KIFLICSKE


40 db lesz belőle

250 g liszt
1 tk sütőpor
100 g cukor
csipet só
100 g apróra vágott keserűcsokoládé
1/2 tk apróra vágott narancshéj / kezeletlen
1 tojás
125 g vaj

a bevonáshoz: 100 g tortabevonócsokoládé
Egy tálban összekeverjük a hozzávalókat, jól összegyúrjuk és a hűtőben letakarva pihentetjük a tésztát 30 percig.
Kis tésztagolyókat formázunk belőle és ezekből kiflicskéket formázunk, amiket egy sütőpapírral bélelt tepsire teszünk kellő távolságra egymástól /mert nőnek egy kicsit/ és nőni hagyjuk őket.
Amikor kicsit megnőttek, 160 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
A tortabevonócsokit vízfürdőben vagy gépben megolvasztjuk és a kiflicskék felét belemártogatjuk.

ESPRESSO GOLYÓK


ESPRESSO GOLYÓK
54 db

1 csésze puha vaj

1/2 csésze porcukor

1/4 csésze kakaópor

1 ek kávélikőr

1 tk vanília aroma

1 3/4 csésze liszt

1,5 csésze pörkölt darált mogyoró

1/4 csésze csokival bevont kávészem darálva


Melegítsd elő a sütőt 160 fokra.

Keverd a vajat a mixerrel habosra fél perc alatt.

Add hozzá a cukrot és a kakaót, és keverd simára.

A kávélikőrt és a vaníliát is keverd hozzá, majd a lisztet.

Keverj hozzá 1/2 csészényit a mogyoróból, és 1/4 csészényit a csokis kávészemekből.

Csinálj golyókat és forgasd meg őket a maradék mogyoróban, majd tedd tepsire őket.

Süsd meg őket az előmelegített sütőben 15 perc alatt, ill. amíg megbarnulnak.

Nyomd a tetejükre a csokis kávészemeket, majd hagyd kihűlni őket.


Latsia:
- féladagot sütöttem 1 tepsin 24 db lett

- nem volt csokival bevont kávészem, csak csokiból készült kávészem így azt tettem bele, de csak 10 szemet + 1,5 ek Nescafe-t

- kevesebb darált mogyoró is elég volt

KARÁCSONYI HÓGOLYÓ



KARÁCSONYI HÓGOLYÓ


250 g vaj
100 g cukor
1 cs vaníliás cukor
300 g liszt
100 g darált mandula
100 g kókuszreszelék

A hozzávalókat összegyúrjuk, kis golyókat formálunk belőle és 190 fokra előmelegített sütőben egy sütőpapírral bélelt tepsin 20 perc alatt készresütjük.
Még forrón porcukorba forgarjuk.
Latsia:
- 50 db gombócka lett
- nekem 40 perc alatt sült meg
- a tészta kekszpisztolyhoz is kitűnő


2008. december 21.

KARÁCSONYI GYÜMÖLCSSZELET



KARÁCSONYI GYÜMÖLCSSZELET


20 dkg dió felezve
10 dkg mogyoró
5 dkg hámozott mandula
20 dkg mazsola
10 dkg magozott datolya aprítva
20 dkg aszalt sárgabarack aprítva
15 dkg koktélcseresznye

10 dkg liszt
2 tk mézesfűszerkeverék / Kotányi
1/2 tk sütőpor
18 dkg sötétbarna cukor

3 tojás
1 tk vanília aroma / Dr.Oetker
porcukor a szóráshoz

Melegítsd elő a sütőt 150 fokra.
Bélelj ki egy 1,5 literes sütőformát sütőpapírral.
Keverd össze az első 7 hozzávalót kézzel egy nagy tálban.
Keverd hozzá a második 4 hozzávalót.
Verd fel a tojást a vaníliával és keverd össze a többivel úgy, hogy ne maradjon lisztes felület, teljesen nedves legyen mindenhol a keverék.
Öntsd a sütőformába és 1,5-1,3/4 óra alatt süsd meg.
Hagyd hűlni 15 percet a formában, majd borítsd egy rácsra és húzd le róla a papírt.
Tálaláshoz szórd meg a porcukorral.

Latsia:
- nem kell megijedni, a nyers állag olyan, mintha sosem tudna sütivé válni, de az lesz!:O))
- nincs vele semmi munka, mert csak össze kell keverni mindent, mogyoró és mandula egészben menjen bele!
- hagyjátok kihűlni és akkor nagyon szépen szeletelhető
- 2 hétig fóliában eláll, tehát az ünnepek előtt is meg lehet sütni, amikor még nyugi van:O)

2008. december 4.

ROCKY ROAD




ROCKY ROAD


20 dkg 45%-os kakaótartalmú csoki
1 zacskó /20dkg/ karamella cukorka csokibevonattal
10 dkg mogyoró - kesudió - pisztácia vegyesen
5 dkg marshmallows

A csokit megolvasztottam és a többi hozzávalót egyben hozzákevertem.
Egy folpackkal bélelt kis tálba kanalaztam és behűtöttem.
Éles késsel szeletekre majd kockákra vágtam.

Latsia:
- nagyon finom és 5 perc alatt kész, Karácsonyra szépen csomagolva kitűnő rágcsálnivaló
- a marshmallow-t pillecukorral lehet helyettesíteni, de sztem nem is kell bele, anélkül is nagyon finom
- a ha nincs csokibevonatú karamellád, jó bele a sima tejkaramella is, csak akkor egy picit több csokit kell beletenni

TEJSZÍNES SÜLT KARAJ


TEJSZÍNES SÜLT KARAJ / Latsia

50 dkg karaj egyben
2 burgonya hámozva, felkockázva
2,5 dl tejszín
2 marék kukorica - konzerv

pác:
2 ek olívaolaj
2 gerezd préselt fokhagyma
1 chillipaprika
bors, gyömbér

A karajt bepácoltam egy éjszakára, majd vastagon felszeleteltem.
Forró olajon körbepirítottam, hozzáraktam a burgonyát, összeforgattam és pár percig együtt sütöttem.
Felöntöttem a tejszínnel, hozzátettem a kukoricát sóztam-borsoztam és 15 perc alatt puhára főztem.

2008. december 3.

CSIRKEFAZÉK


CSIRKEFAZÉK / Latsia

1 kg filézett csirkecomb / bőr és csont nélkül
2 ek olaj
2 gerezd fokhagyma átnyomva
30 dkg darabolt hámozott paradicsom - konzerv
3 ek ajvar
2 ek édes chilliszósz
1 ek paradicsompüré
1 dl rizs
2 dl csirkehúsleves
só, bors, gyömbér, fahéj

A forró olajon körbesütöm a húst, majd hozzáöntöm a többi hozzávalót.
Fűszerezem és lefedve kb 20 percig főzöm, időnként megkeverem.
Hozzákeverem az alábbiakat és további 5 perc alatt készrefőzöm.

1 piros színű paprika csíkokra vágva
20 dkg főtt vörösbab - konzerv
2 marék fekete olivabogyó

Latsia:
- maradékok felhasználására készült egytálétel, nagyon finom lett!

2008. december 2.

DREZDAI STOLLEN





DREZDAI STOLLEN

500 g mazsola - nagyszemű
100 g Korinthen - kisszemű mazsola
100 g kandírozott citromhéj
100 g kandírozott narancshéj
250 g mandula, meghámozva, aprítva
2 csomag vaníliás cukor
6 ek barna rum
12 csepp keserűmandula
1 kg liszt
2 darab friss élesztő
400 g puha vaj
150 g cukor
0, 25 l tej
2 tojássárgája
150 g olvasztott vaj
125 g porcukor

A mazsolákat, a kandírozott, apróra vágott citrom- és narancshéjat, az apróra vágott mandulát, a vaníliás cukrot a rummal és a keserűmandula olajjal összekeverni és egy jól zárható edényben kb. 6 órát állni hagyni, néha megkeverni.
A lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepében csinálunk egy mélyedést és az élesztőket belemorzsoljuk, megszórjuk 1 ek cukorral és ráöntjük a langyosra melegített tejet.
Liszttel betakarjuk és kb. egy fél órára kelni hagyjuk betakarva egy konyharuhával.
Ha az élesztő feljött, a kézi mixer tésztadagasztó karjával hozzáadjuk a kockára vágott vajat, a maradék cukrot és a tojássárgákat.
Szépen összedolgozzuk a hozzávalókat, majd kézzel is jól átgyúrjuk a gyúródeszkán.
Ha már fényesre összeállt, letakarva egy fél órát (vagy egy kicsit többet) kelesztjük.
Egy lisztezett deszkán kinyújtjuk oválisra a tésztát és rátesszük a belevalókat és óvatosan beledolgozzuk a tésztába.
Két részre osztjuk, egyenként oválisra nyújtjuk és hosszában először az egyik oldalt a tészta feléig ráhajtjuk, majd erre a másik felét. Ráhelyezzük a sütőpapírral ellátott tepsire és meleg helyen kb. egy háromnegyed órát kelesztjük.
A sütőnek alulról a második szintjére tesszük és előmelegített sütőben 175 fokon (forrólevegősön 160 fokon, gázon a második fokozaton) ca. 80 percet sütjük.
Ha erősen barnulni kezd a sütés közben, letakarjuk.
Ha készen van, még forrón megkenjük mindenhol a felolvasztott vajjal és sűrűn megszórjuk a porcukorral.
A kihűlt stollent alufóliába betekrjük és 4 hétig pihentetjük hűvös helyen (kamrában), hogy az ízek összeérjenek.
Ez a recept, egy drezdai pékmestertől származik.

Latsia:
- nagyon vigyázzatok, én egy picit túlsütöttem, ezért lett egy kis kérge, ami különben nem kell, hogy legyen!
- az adag felezhető
- lehet a közepébe marcipánrudat tenni és akkor olyan lesz, mint amit a Lidl-ben is lehet kapni