2020. március 31.

MÉZES FOKHAGYMÁS CSIRKECOMBOK








MÉZES FOKHAGYMÁS CSIRKECOMBOK 

8 csontos felső csirkecomb bőrrel
só, bors, ízlés szerint
2 ek vaj
4 gerezd, apróra vágott fokhagyma
1 ek szárított kakukkfű
1 csésze méz
900 g ceruzabab
200 g koktél paradicsom

( ha nincs tűzálló serpenyőd, süsd sima serpenyőben, és aztán tedd át az egészet egy tepsibe és úgy be a sütőbe)

Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.
Fűszerezd a csirkecombot sóval és borssal mindkét oldalán.
Melegíts egy nagy, sütőálló serpenyőt közepes hőn, és tedd bele a vajat.
Tedd rá a csirkét, bőrével lefelé, és mindkét oldalán pirítsd meg, amíg aranybarna nem lesz, körülbelül 3-5 perc alatt. Vedd ki a húst és tedd félre.
Rakd a serpenyőbe a fokhagymát, a szárított kakukkfüvet és a mézet. Forrald fel a mártást és keverd össze. Vedd le a hőfokot és tedd vissza a csirkét a serpenyőbe, és kanalazz a mártásból minden darabra.
Húzd a csirkét a serpenyő egyik oldalára, és tedd mellé a zöldbabot és a paradicsomot.
Tedd serpenyőt a sütőbe, és süsd addig, amíg a csirke át nem sül, kb. 20-25 perc alatt.

2020. március 30.

PIZZA a legjobb
















 A vékonytésztájú, ropogós (crispy) pizzát szeretjük... ez az, 15 éve sütöm! Persze ugyanez a recept, a tészta 1 órás pihentetésével (kinyújtva tepsiben) vastagra kel meg. 
Jamie Oliver receptje, az olívaolajos változata, most ennyi év után ez a kedvenc. 
Bedagasztás után azonnal felhasználható, vagy a hűtőben is eláll nyersen pár napig.
Vagy elősütve lefagyasztva még tovább...
2 db 30 cm átmérőjű pizzára elég a tészta, akkor garantáltan (crispy) ropogós vékony lesz.

PIZZA A LEGJOBB 

50 dkg rétesliszt
10 g instant élesztő
1 ek cukor
1 ek só
300 ml víz
3 ek olaj

A hozzávalókat megdagasztom (én géppel szoktam), kettéveszem, és 10 perc pihentetés után kinyújtom mindkét tésztát.
Kiolajozott kör alakú tepsikbe teszem őket, rájuk az ízlés szerinti feltétet és 240 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütöm.

Én úgy szoktam, hogy a tepsibe nyújtott tésztátkat megkenem paradicsomszósszal, megszórom reszelt sajttal, rá a cucc (ízlés szerint, nálunk sonkák, szalámik, gomba, hagyma...) majd újra reszelt sajt.
Megszórom oreganóval és kakukkfűvel és mehetnek a sütőbe.

Latsia: 
  • Ma nem volt itthon reszelt sajt, viszont a fagyasztóban voltak maradék sajtok darabokban, ezt tettem az aprítógépbe fagyasztott állapotban, ami felaprította és ezzel szóltam meg a pizzát. 
  • Még jobb is volt mert a több féle sajttól még ízletesebb lett! 

2020. március 29.

Mogyoróvajas kókuszos falatok





Mogyoróvajas kókuszos falatok

3/4 csésze (*enyhén!) 
olvasztott kókusz vaj 
1/2 csésze kakaópor
2 ek méz vagy juharszirup
egy csipet só
1/2 csésze mogyoróvaj
1/2 csésze  kókuszreszelék + a tetejére

Bélelj ki egy 12 lyukas. minimuffinformát papír kapszlikkal.
Olvaszd fel a kókuszvajat a kakaóporral és keverd el fakanállal, amíg krémesen egyneművé válik. (Ne olvaszd fel teljesen folyékonyra, inkább csak krémesre, mert le fog folyni a papírforma oldalán, nem tapad rá. Kb. 10 másodperc elég!)
Add hozzá a csipet sót és a mézet vagy juharszirupot. 
A muffinpapírok alját és oldalát szilikon ecsettel vond be olvasztott csokoládéval.
(Ügyelj arra, hogy később a kapszlik tetejére maradjon elég csokoládé.) Tedd a csokoládéval bevont papírbetéteket a fagyasztóba, hogy megszilárduljon bennük a csoki.
Addig keverd össze a mogyoróvajat és a kókuszreszeléket egy tálban.
Ha a csokoládé szilárd, oszd el a mogyoróvaj keveréket a kapszlikban. Tetejükre kend a megmaradt csokoládét, (ha nem elég kenhető már, most nyugodtan vissza teheted a mikróba és megolvaszthatod folyékonyra )simítsd el a tetejét, és hintsd meg kókuszreszelékkel. 
Tedd a mélyhűtőbe amíg megszilárdul. 
Tálaláskor egyszerűen húzd le a papírt róluk.







2020. március 28.

RAGACSOS BLONDIE





... folytatjuk... ? Így 7 évnyi kihagyás után?
Megpróbálom.. 😍


Ragacsos Blondie

Töltelékhez:
1 1/4 csésze (213 gramm) félédes csokoládé csepp
1/3 csésze édesített sűrített tej
1 evőkanál sózott vaj

A Blondie tésztához:
1 darab (113 gramm) sózott vaj megolvasztva
1 csésze (200 gramm) világosbarna cukor
1 nagy tojás
1 teáskanál vanília kivonat
1 csipet só
1 csésze (127 gramm) liszt

Melegítsd elő a sütőt 175 °-ra. 
Bélelj ki sütőpapírral egy 20x20-as sütőformát. 
Egy kis lábosban alacsony lángon keverd össze a sűrített tejet, a csokoládé cseppet és a vajat. Melegítsd fel és keverd meg többször, amíg megolvad és simává nem válik. Hagyd kihűlni.
Egy nagy tálban keverd össze a vajat és a cukrot. Keverd hozzá a tojást és a vaníliát. 
Add hozzá a sót és a lisztet. 
A keverék ragacsos lesz.
A tészta felét kend az előkészített sütőforma aljára.
Egyenletesen simítsd el a csoki krémet a tésztán. Ennek nem kell tökéletesnek lennie. A fennmaradó tésztát egyenletesen kend el a krémen, hogy teljesen lefedje.
Süsd 25 percig, vagy amíg kívülről nem lesz enyhén aranysárga, de belülről még mindig  krémes és nedves. Sokkal jobb kevésbé megsütni, mint túlsütni! 
Szeletelés előtt hagyd teljesen kihűlni.