2010. szeptember 30.

Még mindig meleg van...

Nálunk még mindig nagyon meleg van... csináltam egy pár képet a minap.
Érik a datolya, a narancs, a citrom, az olíva és a füge...stb.
Mi a friss datolyát (1. 2. 3. kép) is nagyon szeretjük enni, igazán finom, húsos.
Hűtőben eláll 1 évig is, persze közben kristályosodik a cukortartalma és szárad.
De ez most nem is lényeg, nézzétek milyen szép frissen!:-)
Ja, hogy sütnöm is kellene valamit? Majd talán holnap, talán datolyásat....:-)







2010. szeptember 25.

Kalimera avagy jó reggelt, a reggeli tálalva van!:-)


Hoztam egy kis ciprusi görög reggelit:-)

Ez a nagy fehér guriga nem más, mint ciprusi friss, zsírszegény krémes sajt, ami tk. túróként is jegyezhető az "Aναρή" (ejtsd: anari).
3 féle változatban sós, édes és natúr. Nagyon finom az állaga és az íze is.
Készítünk belőle krémes édességet, a sósat inkább töltelékként kis tésztákba használjuk, a natúrt pedig bárhogy, fogyókúrához is kitűnő pld.

A mélyvörös vékonyra szelt finomság pedig a "Παστουρμάς" (ejtsd pasturmász).
Marhahúsból készül, szárítva sóban, majd egy speciális nagyon fűszeres, paprikás, alkoholos rétegben érlelve szellős helyen, hogy aztán hűtőben tárolva papírvékonyra szelve lehessen fogyasztani.
Sör vagy bor mellé kitűnő csemege, én mondjuk inkább szendvicsbe teszem:-)
Bár este, egy pohár jóféle vörösbor mellé is bevállalom.

A fügét és a pisztáciát pedig mindenki ismeri:-)
Jó étvágyat kívánok!

2010. szeptember 23.

EGYSZERŰ SÜTŐTÖK KRÉMLEVES


Már 4 különböző sütőtök krémleves van a blogon...


De most valami teljesen egyszerűt szerettem volna csinálni, mert a 3,5 éves Kislányomnak készült.
Úgyhogy itt az 5!:-))

Semmi hókuszpókusz fűszer, semmi extrém belevaló.
Így sikerült elkészíteni egy igazán sütőtök ízű, nagyon finom levest.
Persze bárki ízlése szerint fűszerezheti, dúsíthatja hagymákkal, paradicsommal, teszínnel stb. de minek? Így finom, ahogy van!:-)
Na jó, én azért a képen látható friss korianderből szórtam kicsit a tetejére magamnak...:-)

45 dkg sütőtök felkockázva
4 dl húsleves

A sütőtököt a levesben kb. 15 perc alatt megfőzzük és pürésítjük.

2010. szeptember 22.

Egy reggeli kép... avagy Jó reggelt Ciprus!


Merthogy itt nem bántják az emberek a szabadon élő cicákat, hanem etetik, vannak is szép számmal, de ez is hozzátartozik a sziget képéhez.:-)

Alapvetően kutyabarát vagyok... talán nem is kell magyaráznom miért.
Ettől függetlenül minden állatot szeretek, így egy hozzánk járogató cicát is etetni kezdtem...
Ő meg ezekkel a kisgombócokkal hálálta meg:-)
Minden reggel ez a kép fogad, amikor a reggeli kávémmal kiülök a teraszra oviba indulás előtt... ez van:-)

KRÉMES SÜTÖTÖKÖS LEPÉNY SZILVÁVAL


A minap bevásároltam egy jó adag sütőtököt egy részét levesben főztem meg, a másik felét pedig csak sima vízben és pürésítettem, hogy az alábbi sütemény készülhessen belőle.
Igaz itt még mindig 35 fok van árnyékban, de nekem a szeptember már csak az ősz érzését kelti és akkor ugye meg jöhetnek a sütőtökös finomságok!

Ez a sütemény annyira finom, hogy holnap újra kell sütnöm, mert pillanatok alatt eltűnt az utolsó darabka is.
Krémes marad sülés után is, olyan finom állaga van.... és nagyon jól illik hozzá a szilva.
Pillanatok alatt készen van a lehető legkisebb munkával.
Azt még elárulom, hogy a sütőtököt érett banánnal helyettesítve, egy kis dió hozzáadásával isteni finom BANÁNKENYÉR  lesz az eredmény!:-))

KRÉMES SÜTÖTÖKÖS LEPÉNY SZILVÁVAL

1 csésze = 240 ml vagy 250 ml (a különbségnek nincs jelentősége, kipróbáltam)

1 csésze sütőtökpüré
1/3 csésze olvasztott vaj
1/2 csésze cukor
1 tojás
1 tk vanília esszencia
1 tk szódakikarbóna
csipet só
1,5 csésze liszt

A fentieket egy tálban fakanállal összekeverjük, és egy kivajazott (csak az alját) 24 cm-es kapcsos formába kanalazzuk.
3 nagy szilvát kimagozunk és felaprítunk.
Megszórjuk vele a tésztát, picit belenyomjukk.
190 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Kihűlve tálaljuk.
Nem szabad túlsütni, mert akkor nem lesz krémes az állaga, márpedig ez igazán finom úgy!

2010. szeptember 20.

SZŐLŐS PITE


Nem vagyok már kezdő a konyhában, ritkán szúrok el valamit, de ez a "tökeccerű" süti kifogott rajtam....és azóta is azon agyalok, hogy mit ronthattam el....
Mindent úgy csináltam, ahogy a receptben van és mégsem lett olyan.
Itt az EREDETI, gyönyörű. Az enyém meg fullasztó, és a szőlőszemek is leültek az aljára, vagy túlemelkedett  és ha laposabb lett volna, akkor .... akkor mi?:-)
Lehet, hogy mégis nagyobb formába kellett volna sütni, és akkor kiterült volna és nem lett volna magas?
Nem tudom, ha valakinek van ötlete ne kíméljen! Köszi!:-)

SZŐLŐS PITE Ninától

Ezt  a süteményt tavaly nyáron láttam meg Ninánál és rögtön megtetszett.
Az Ő saját receptje, köszönet érte neked Nina.

4 tojás
1 csésze cukor
1 csésze liszt
1 csésze tejföl
2 csésze magnélküli szőlő
1 tk vanília kivonat
1 tk reszelt citromhéj
1/3 tk só
1 tk sütőpor
1 ek vaj

190 fokra előmelegítjük a sütőt.
Egy 20 cm-es kerek formát kikenünk és félretesszük.
Egy nagy tálban konyhai robotgéppel habosra keverjük a tojásokat 1-2 perc alatt a legerősebb fokozaton.
Hozzákeverjük a cukrot, a vaníliát, a sütőport, a citromhéjat, a sót, és a tejfölt 1-2 perc alatt közepes fokozaton.
Hozzáforgatjuk a lisztet, belekeverjük a szőlőt és a keveréket a formába töltjük.
40-45 perc alatt készresütjük, hűlni hagyjuk, porcukorral megszórva tálaljuk.

2010. szeptember 14.

Még mindig hőség...


Még mindig nagyon meleg van itt Cipruson ma is 34 fok volt árnyékban ( még nem késő nyaralni jönni), a tenger is kellemes meleg és tűz a nap.....
Így aztán jólesik a hőségben egy kis frappé, tudjátok, az az igazi görög frappé!:-)
Lehet többféleképpen keverni ízlés szerint...
édesen - γλυκό
félédesen - μέτριο
keserűen - σκέτο

Ezt ma én csináltam, és még jó sokszor megismételtem a nap folyamán, kér valaki?;-)

2010. szeptember 6.

TÁSKATARTÓ - mert mi nőcik, mindent megérdemlünk!:-)


Még mindig nem a konyhában tüsténkedem, de majd nemsokára már muszáj lesz...:-)

Addig is hoztam egy újdonságot, ami ugyan nem konyhai kütyü, de nőcis cucc.
Sokszor probléma egy étteremben, vagy fodrásznál, hogy hová tegyük a táskánkat... ezt oldotta meg egy kitűnő tervező ezzel az újdonsággal, ami szerintem nagyon szép is, nem csak praktikus.
Csak bedobjuk a táskánkba és amikor leülünk egy asztalhoz, feltesszük rá és már himbálózhat is rajta.
Személy szerint én azért szeretem nagyon, mert gyűlöltem, hogy az étteremben a széktámlámon, nekem háttal lógott a táskám, kitéve pld. annak, hogy véletlenül leöntse vagy lelökje a pincér...
Többféle színű kővel arany vagy ezüst színben kapható. Az enyém aranyszínű, lila kővel.
Kíváló karácsonyi ajándék barátnőnknek vagy kolléganőnknek. Asszem nyitok is egy ilyen címkét, biztos lesz még 1-2 ötletem karácsonyig, hagy profitáljon belőle más is;-)
Semmiség, ami mégis megkönnyíti az életet:-)

2010. szeptember 3.

RIBIZLIS - ÁFONYÁS SÜTEMÉNY



Mielőtt délre jöttünk volna, összedobtam egy gyors sütit, ami egy korábban barackkal és málnával sütött változata, de most csak féladag.
Volt még egy kis friss, saját termésű bogyósgyümölcsöm a hűtőben és el kellett használni.
De milyen jó ötlet volt!:-)


RIBIZLIS - ÁFONYÁS SÜTEMÉNY
12,5 dkg vaj
15 dkg világosbarna cukor
1/2 tk vaníliaesszencia
2 nagy tojás
10 dkg liszt
1/2 tk sütőpor
2,5 dkg darált mandula
2 marék ribizli + 1 marék áfonya
1 marék aprított mandula és pisztácia vegyesen
1 ek porcukor a szóráshoz

Egy 18-as formát kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A vajat megolvasztjuk, hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a cukrot, a vaníliát és a tojásokat és krémesre keverjük.
Belekeverjük a lisztet, a darált mandulát és a sót.
A masszát a formába öntjük és megszórjuk a friss gyümölcsökkel, majd a mandulával és a pisztáciával és 40 percig sütjük.
Letakarjuk fóliával és további 20-30 percig sütjük.
Tűpróba, de nem kell teljesen száraznak lennie, a közepén kicsit ragadós lehet, ami majd hűléskor lesz pont jó.
Tálalás előtt porcukorral megszórjuk és szeleteljük.

Latsia:
- nekem 40 perc alatt majdnem kész lett, úgyhogy akkor letakartam és még 10 perc kellett a teljesen átsüléshez, de ez ugye sütő függő
- nem szórtam meg porcukorral, mert ez egy nagyon szaftos édes tészta, nem hiányzott rá