2010. november 28.

EGYSZERŰ MARCIPÁN PRALINÉ


Advent első vasárnapjára....

Az idén biztosan (már többször megfogadtam, de most tényleg betartom) sokkal kevesebb édességet fogok készíteni és inkább élvezem az Ünnepeket, mintsem ki se lássak a konyhából...

Az alábbi kis praliné pillanatok alatt elkészül, hűtőben sokáig eláll és nagy sikere van.
Semmi felesleges nincs benne, csak a tömény finomságok.
Variálható az ízesítése, épp milyen likőr vagy pálinka van otthon.
Én Amaretto-val ízesítettem, nekünk ez ízlik, de lehet Arrak pálinkával, rummal, narancslikőrrel...stb.
Ha likőrrel készítitek, 1 evőkanálnyi, ha pálinkával, 1 teáskanálnyi elég bele!

EGYSZERŰ MARCIPÁN PRALINÉ

30 db lesz belőle

1 ek Amaretto
20 dkg mandulamassza (vagy marcipán)
15 dkg étcsokoládé a bevonáshoz

A mandulamasszát lereszeltem és összegyúrtam a likőrrel.
Golyókat formáztam belőlük és egy tálra tettem.
A mikróban 1,5 perc alatt megolvasztottam a csokoládét.
A golyókba fogvájókat szúrtam és a csokiba mártottam (kiskanállal lehet segíteni).
Egy cipősdoboz tetejére szúrtam őket (nem találtam hungarocell-t máskor abba szoktam szúrni) és díszítettem.
Hűtőbe tettem, hogy gyorsabban szilárduljon a csoki.

Lehet a csokiba 1 tk olajat is keverni, de ebben az esetben lassabban szilárdul meg.
Kíváló gasztroajándék és természetesen vígan eláll karácsonyig.
Már ugye, ha eldugjuk addig!:-)


2010. november 24.

MACI elment...



Gondoltam, a következő bejegyzés ma majd az lesz, hogy milyen szép 1,5 napot töltöttünk Budapesten...
Gondoltam, majd képeket is teszek melléjük, és eldicsekszem mennyi szépet és finomat ettem és vettem ott...
Gondoltam, hogy boldogan nyitom majd ki ma Cipruson a házunk ajtaját...
Gondoltam mivel itt Cipruson nagyon meleg van, jó lesz a napon a teraszon, a kertben..
Gondoltam majd sütök-főzök finom ételeket és milyen jó lesz világosban fotózni...
Gondoltam már lehet készülni Advent 1. vasárnapjára...

De azt nem gondoltam, hogy ilyen nehéz szívvel jövök el hétfő reggel Göteborgból és azóta még szomorúbb leszek... mert a mi eljövetelünk, azt is jelentette, hogy Macit(+14,5)... a legkedvesebb és leghűségesebb társamat pont aznap kell elaltatni, hogy elinduljon a tavaly elment másik 2 kutyánk után oda, ahol már semmi sem fáj neki...
Az állatorvos és az "állatvédőnők" azt mondták eljött az idő, amikor a "Paradicsomban" már jobb neki...
Innentől kezdve minden más lesz... nagyon fáj....
Amikor utoljára hétfő reggel átöleltem, már nem állt fel és nem kellett neki a "falatka"... csak nézett... és olyan érzésem volt, mintha még akkor is nekem akart volna segíteni elengedni Őt, látva, hogy elég volt az élet...:-((

Nincs kedvem semmihez...
Úgyhogy majd jövök amikor úgy gondolom, hogy tudok, hogy illene, hogy örömet okoz... mert most nem...
Drága Macink, bundás retink, mindig szeretni foglak......:-((((((((

2010. november 18.

FEHÉRBOROS SÜTŐTÖKKRÉMLEVES FOKHAGYMÁS RÁKKAL


Már megint egy sütőtökleves....mondhatnánk, hiszen van már belőle egy pár a blogomon...pontosan 5, ez a 6.:-)
De ez most megint más, de tényleg!:-)
Mert ez egy kicsit tengeri ízű!
Nagyon egyszerűen elkészíthető és ünnepi asztalon is megállja a helyét...
Kicsit olyan skandinávos...:-)

FEHÉRBOROS SÜTŐTÖKKRÉMLEVES FOKHAGYMÁS RÁKKAL


5 dl zöldségleves
5 dl halleves (ha nincs, akkor koncentrátum vagy hallékocka vízzel)
1,5 kg (kb) sütőtök hámozva, felkockázva
1 sárgarépa
1 zellerszár
1 hagyma
1 babérlevél

A hozzávalókat egy edénybe tesszük és puhára főzzük benne a sütőtököt.
Ez kb. 20 perc.
Leszűrjük és a levet felfogjuk.
Mixerbe tesszük a leszűrt zöldségeket (babérlevél kuka).
Felöntjük egy kis lével, pépesítjük, majd annyi levet teszünk hozzá, hogy krémleves sűrűségű legyen.

15 dkg koktélrák
1 ek olaj
1 gerezd fokhagyma áttörve

A felforrósított olajon átforgatjuk a fokhagymával a rákot, kb. 5 perc.
A krémlevesbe öntünk 1 dl fehérbort, felmelegítjük, de nem forraljuk (mert akkor az alkohol elillan).
Tányérokba merjük és megszórjuk a frissensült rákocskákkal.
A zellerszár friss zöldjével díszítjük.

PIZZATÉSZTA a'la Jamie Oliver



A vékonytésztájú, ropogós (crispy) pizzát szeretjük... és évekig sütöttem is, aztán valahogy nem.
Amikor pizzát akartunk, rendeltünk. Nem is volt vele gond, finom az is, de most, hogy újra megsütöttem a régi, beváltat...egy ideig biztosan nem rendelünk!:-)
Jamie Oliver receptje egyébként, legalábbis az első, amit pizzatésztaként publikált... mert később már vegyes lisztet és olívaolajt is tett bele... de nekünk ez az első jön be.
Bedagasztás után azonnal felhasználható, vagy a hűtőben is eláll nyersen pár napig.
Vagy elősütve lefagyasztva még tovább...
2 db 30 cm átmérőjű pizzára elég a tészta, akkor garantáltan crispy/ropogós vékony lesz.

PIZZATÉSZTA


50 dkg rétesliszt
10 g instant élesztő
1 ek cukor
1 ek só
3-3,5 dl víz

A hozzávalókat megdagasztom (én géppel szoktam), kettéveszem, és 10 perc pihentetés után kinyújtom mindkét tésztát.
Kiolajozott kör alakú tepsikbe teszem őket, rájuk az ízlés szerinti feltétet és 240 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütöm.

Én úgy szoktam, hogy a tepsibe nyújtott tésztátkat megkenem paradicsomszósszal, megszórom reszelt sajttal, rá a cucc (ízlés szerint, nálunk sonkák, szalámik, gomba, hagyma...) majd újra reszelt sajt.
Megszórom oreganóval és kakukkfűvel és mehetnek a sütőbe.
Most 220 fokon sütöttem 20 percet, így is jó.


2010. november 16.

QUESADILLAS MARHASÜLTTEL



A tegnapi KÁVÉS MARHASÜLT-ből maradt 2 kicsi szelet... ebből készült a mai vacsora.
A quesadillas-ba tk. bármit pakolhatunk, a lényeg, hogy a külsejét jól megpirítsuk, és hogy mindenképpen legyen benne reszeltsajt, mert az "ragasztja" össze a tortillát.
Kíváló ötlet maradék-felhasználásra!

QUESADILLAS MARHASÜLTTEL


2 főre

1/2 ek olaj
1/2 vöröshagyma
1/4 zöldpaprika
1/4 csésze sült marhahús csíkokra vágva
1 ek torma
1 ek mártás
2 tortilla
2 marék reszelt sajt ( Provolonés  )

Felmelegítjük az olajat egy serpenyőben.
Hozzáadjuk a felszeletelt hagymát és addig pirítjuk, amíg meg nem puhul, kb 5-7 percig.
Hozzáadjuk a felszeletelt zöldpaprikát és addig pirítjuk, amíg meg nem puhul, kb. 5 perc.
Megolvasztunk egy kis vajat egy serpenyőben, és beletesszük a tortillát, körbevajazzuk, majd megismételjük a második tortillával is, amit már benne is hagyunk a serpenyőben.
(Ez azért szükséges, hogy amikor a töltelékkel kezdjük sütni, ne száradjon ki.)
Egy kis sajtot szórunk a serpenyőben lévő tortillára, majd rá a marhahúst, hagymát, borsot, torma és a pecsenyelé, majd a többi sajt, és végül a másik tortilla.
Nyomjuk meg, hogy kicsit lelapuljon, majd süssük, amíg a Quesadilla aranybarna lesz mindkét oldalon, és a sajt megolvad benne.
Szeleteljük 4-be és melegen tálaljuk.


2010. november 15.

MARHASÜLT KÁVÉMÁRTÁSSAL



Úgy útálom, amikor este tudok csak fotózni... meg azt is, amikor kapkodni kell... na ez volt ma!:-)
Viszont annyira szeretem ezt az ételt, ezt a mártást, olyan finom, olyan egyszerű és annyira megdöbbentő, hogy kávé van benne... tegye fel a kezét, aki már sütött kávés mártásban húst...nem colában, nem sörben, nem más alkoholban...KÁVÉBAN!:-)
Na aki még nem, azt tegye meg tüstént és beájul a Család, a Vendégek, és bárki, aki megkóstolja... majd a vacsora végén nyugodt szívvel átnyújthajtjuk hosszú, előre megírt kívánságlistánkat Férjünknek, garantáltan nem fog nemet mondani!:-)))
De esküszöm, én nem ezért készítettem... vagy mégis?:-)


MARHASÜLT KÁVÉMÁRTÁSSAL

Talán az Anyukám vadasa után a második legfinomabb... pedig az is nagyon extra...:-)
Nagyon egyszerű az elkészítése, kevés munka, csak a sülést kell kivárni...

45 dkg marhahús, szeletben
só, bors
1 ek olaj
1 fej vöröshagyma, szeletelve
1 csésze marhahúsleves
1 csésze feketekávé
1 tk balzsamecet
1 babérlevél
1 szál kakukkfű
1 tk keményítő belekeverve 1 tk vízbe

A húst fűszerezzük, az olajat egy serpenyőben felmelegítjük.
A húst barnára sütjük mind2 oldalán és félretesszük.
Hozzáadjuk a hagymát a serpenyőben és addig pirítjuk, amíg meg nem puhul, kb. 3-5 perc.
Hozzáadjuk a levest, felforraljuk, majd a marhahúst visszatesszük a serpenyőbe.
Felöntjük a kávéval, a balzsamecettel, és hozzátesszük a babérlevelet és a kakukkfüvet.
Lefedjük és 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd addig sütjük, amíg megpuhul.
Kb. 2-3 óra.
A marhahúst kivesszük, letakarjuk és félretesszük. (Ez nagyon fontos, mármint a letakarás, hihetetlenül sokat puhul még ezalatt!)
A pecsenyelevet leszűrjük, felforraljuk, majd vizben oldott keményítővel besűrítjük.
Sózzuk-borsozzuk és a marhahús szeleteket leöntve tálaljuk, ízlés szerinti körettel, én édesburgonyával és Guacamole-val tálaltam.

2010. november 14.

ROPOGÓS CSIRKESZÁRNYAK



Az alábbi recept szerint süti Anyukám gyerekkorom óta a csirkeszárnyat, és szerintem így a legfinomabb....:-)
Igazán ropogósra sül a bőre, nem úgy, mint amikor egyéb módon (barbecue, mézes, ketchupos vagy chilis pácban) sütjük.


ROPOGÓS CSIRKESZÁRNYAK


1 kg csirkeszárny
1 ek olaj

pác:
1 púpozott ek fokhagymakrém
1 púpozott ek vegeta
1 púpozott tk pirospaprika
2 ek víz

A csirkeszárnyakat kettévágjuk úgy, hogy a vastagabb rész (dobverő) legyen külön.
A pác hozzávalóit összekeverjük egy mély tálban és beleforgatjuk a csirkeszárnyakat.
Letakarva, hűtőben 1 órán át érleljük.
Egy tepsit kiolajozunk és belefektetjük a csirkeszárnyakat.
Előmelegített 200 fokos sütőben alsó-felső lángon 25 percig sütjük, megforgatjuk és további 25 percig sütjük.
Légkeverésre állítjuk a sütőt és 5 perc alatt megpirítjuk.
( Ha a csirkeszárny alsó-felső lángon is pirosra sül, akkor nem kell a légkeverés. )

2010. november 12.

PARADICSOMOS MOZZARELLÁS CSIRKEMELL

Egy kedves Barátnőmtől Fünfi Zsuzsitól van ez a recept, pillanatok alatt elkészíthető étel, ami a nyarat idézi... Nyáron salátával, hideg időben rizzsel vagy burgonyával tálaljuk.

PARADICSOMOS MOZZARELLÁS CSIRKEMELL

Kettévágtam a mellfilét, kicsit az öklömmel megütögettem, sóval-borssal fűszereztem és kevés olívaolajon átpirítottam.
Közben a paradicsomot és mozzarellát felkarikáztam.
A megpirult csirkemellet átraktam egy sütőtálba, hozzáöntöttem az olajat is, amin sült, szórtam rá egy kis oregánot, utána ment rá a paradicsom és mozzarella, kevés só-bors, bazsalikom és fólia alatt, sütőben kb. 25 percet sütöttem, hogy jó puha legyen.
Utána levettem a fóliát és megpirítottam.

2010. november 10.

Megjött a tél?



Megjött a tél? Lehet!:-)) De ha nem is marad még a fehér takaró, akkor is olyan szép.....
Mostanában nincs már időm aktívan fórumozni, de a minap benéztem az Nlc-re és megdöbbenve láttam, hogy aki 6 hónapja nem szólt hozzá a fórumhoz, annak törlik az összes hozzászólását...

Sok-sok évi sok-sok receptem van fent képpel most gyorsan megpróbálom leszedegetni és idemásolni, mert sztem kár lenne, ha elvesznének....(és ugyanígy sajnálom azokét, akik most gyorsan nem tudnak belépni, vagy nem is tudnak erről az egész "okosságról"), úgyhogy ha mostanában olyan fotót láttok, ami talán nem a legjobb minőség (mármint önmagamhoz képes), akkor tudjátok, hogy ezek régi képek, és majd ahogy újrakészítem az ételeket, új, jobb minőségű képeket teszek fel róluk...majd szép lassan.

2010. november 7.

CSIRKE BURITO





A burrito Mexikó egyik nemzeti étele -tacos de harina- néven is emlegetik, de az Egyesült Államokban is elterjedt, ahol máig nagyon kedvelt étel.
Különféle változatai vannak, töltik például kolbásszal, amihez barbecue szószt, vagy paradicsomos, chilis öntetet adnak, de szintén elterjedt a hússal, babbal, kukoricával, sajttal, tejföllel , rizzsel, tojással és zöldségekkel is.
Én most csirkével készítettem, de jó fűszeresen, hamár ilyen hideg van!:-)

CSIRKE BURITO

2 csirkemell
1/2 zacskó FAJITAS fűszerkeverék
1 üveg fokhagymás szósz
(helyettesíthető az alábbi keverékkel:  1 vöröshagymát 1 ek olajon megpárolunk, rádobunk 3 gerezd áttört fokhagymát, 1 ek paradicsompürét és 20 dkg hámozott, darabolt konzerv paradicsomot.
Pár percig főzzük, sózzuk-borsozzuk.)

4 nagy tortilla
1 avokádó szeletelve
1 piros színű paprika darabolva
1/2 doboz főtt vörösbab (dobozos)
4 ek tejföl

A csirkemellet felcsíkozzuk és 1 ek olajon átpirítjuk.
Megszórjuk a fűszerrel, átforgatjuk, és felöntjük a szósszal.
Felforraljuk és félretesszük.

Egy tortillát felforrósított serpenyőben mindkét oldalán 1-1 percig sütünk, csak épp, hogy felforrósodjon.
Egy tányérra tesszük és a közepére kanalazunk 1 csíkot a szószos csirkéből.
Ráteszünk a babból, az avokádóból és a paprikából, majd egy kis tejfölt.
Felhajtjuk az egyik oldalát, majd a mellette lévő oldaltól kezdve feltekerjük.
Azonnal kínáljuk.

2010. november 6.

Az egyik kedvencem a konyhában...


Mindannyiunknak vannak kedvencei a konyhában, ami igazán megérte az árát, öröm a használata.
Ezt a gépet több, mint 5 éve vettem, jó nagy utat meg velem ( Magyaro. - Ciprus- Svédország) és azóta is tökéletesen működik.
Nagyon szeretem, mert pillanat alatt friss gyümölcs-, zöldséglevet lehet vele készíteni, szinte bármilyen gyümölcsből, zöldségből, külön-külön vagy keverve, és nem kell apróra vágni előtte, mert jó nagy a nyílás, ahová dobáljuk őket.
Mi narancsot, almát, körtét, szőlőt, kivit, céklát, répát, zellerszárat stb. szoktunk facsarni vele, de a lehetőség korlátlan!
Lehet ízesíteni különböző fűszerekkel, díszíteni, stb. de mi csak így natúr isszuk reggelente vagy a nap bármely szakában.
Nap mint nap használom, különösen most ebben az őszi időben, amikor a hűvösben jobban esik inni a vitamint, mint enni... a Kislányom is hamarabb megiszik 2 gyümölcsbl  frissen csavart levelet, mint hogy 2 gyümölcsöt egyen meg egyszerre...:-)
Könnyen szétszedhető és elmosható (gépben is), nagyon hálás vagyok a készítőjének!
Azért is írtam ezt a posztot, mert közeledik az ajándékvásárlás, és ez egy nagyon praktikus dolog.

2010. november 4.

Megelőzésre....:-)


Még kb. 3 hét van Advent 1. Vasárnapjáig, Karácsonyig pedig 50 nap....
Számomra eljött az ideje annak, hogy  elgondolkodjam,  mit készítsek az Ünnepekre és milyen ajándékokkal lepjem meg Szeretteimet, Barátaimat, Ismerőseimet....
Konkrétumok még nincsenek, csak nézelődöm.... de itt a svédek már árulják és én természetesen vettem magamnak belőle:-)
Íme... ha kér valaki belőle szóljon!:-))))

Thai Csirke "Mole"


Baromi hideg szél fúj itt északon, bár ma süt a nap... hangsúlyozom, ma ja, és most, lehet, hogy 1 óra múlva már nem... mondtam már, hogy utálom a hideget?:-)
Persze ha mondjuk szikrázó napsütésben, kristálytiszta levegőjű hegytetőn pihenünk két lesiklás közt egy kávézó terszán forraltbort kortyolgatva... na azt azért el szoktam tudni viselni!:-)))
Gondolom Ti is így vagytok evvel...:-))))
Most, mindenesetre maradjunk a jelenben és a valóságnál, íme egy gyors , csípős és egészséges vacsora, a hidegben, jó étvágyat hozzá!:-)

Thai Csirke "Mole"

1 csésze Thai fűszeres mogyorószósz
1/2 csésze csirkehúsleves
2 csirkemell
1/2 csésze reszelt sajt
1 marék friss koriander
1 marék pirított földimogyoró
1 chilipaprika

Egy lábosban összekeverjük a mogyorószószt a levessel és felforraljuk.
Kislángon beletesszük a csirkét és meglocsoljuk a szósszal.
Letakarjuk és 30 percig gyöngyöztetjük.
Megszórjuk a sajttal, lefedjük és addig főzzük, amíg a sajt megolvad, ez kb. 5 perc.
Friss korianderrel, aprított chilipaprikával és mogyoróval megszórva tálaljuk.

2010. november 3.

SÜLTPAPRIKÁS QUINOA SALÁTA



Eddig csak nézegettem a polcokon a quinoa-t, de a minap olyan szépet láttam (3színű), hogy megkívántam.
Az alábbi receptet készítettem el belőle és magam is meglepődtem, milyen finom lett... na jó, valljuk be nyilván nem feltétlenül a quinoa-nak köszönhetően (akármennyire egészséges és divatos is), de a lényeg, hogy pillanatok alatt elfogyott, ami ugye nem annyira jellemző egy meleg salátára, mint mondjuk inkább egy süteményre.:-))
Az öntetet bármilyen más salátára is tehetjük, nagyon ízletes!
Mi húsevők is vagyunk (ezesetben hal), úgyhogy kisütöttem még hirtelen 2 szelet lazacot is, ami nagyon illet a salátához!

SÜLTPAPRIKÁS QUINOA SALÁTA

1 ek olívaolaj
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 olajban eltett sültpaprika
8 dkg quinoa
5 dl zöldségleves
1 tk oregano
só, bors
20 dkg főtt fehérbab
10 dkg Feta sajt
1/2 adag balzsamos vinaigrette

A felforrósított olajon 5 perc alatt megpároljuk a felaprított hagymát, rádobjuk a fokhagymát, átforgatjuk.
Hozzátesszük a felaprított paprikát, a quinoa-t, a levest és a fűszereket majd felforraljuk.
Lefedjük és kislángon kb. 15 percig főzzük, mialatt a quinoa megpuhul és beszívja a levet.
Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a fetát a fehérbabot és a balzsamos vinaigrette-et.

BALZSAMOS VINAIGRETTE



Ez egy nagyon finom öntet, ami pillanatok alatt elkészül.
Féladag elég egy 4 főre bekevert salátához, a másik felét hűtőben pár napig eltarthatjuk.
Célszerű rögtön egy befőttes üvegbe kimérni a hozzávalókat és rácsavarni a tetejét , mert akkor egy kis összerázás és már kész is az öntet!:-)

BALZSAMOS VINAIGRETTE

1 dl balzsamecet
1 dl olívaolaj
2 ek Dijon-i mustár
2 tk méz
2 gerezd reszelt fokhagyma
só, bors

A hozzávalókat összekeverjük.

2010. november 2.

2010. ŐSZ GÖTEBORGBAN...


Nem tudom még meddig élvezhetjük az őszt, mert itt északon aztán bármikor a nyakunkba zúdulhat egy kis hó:-)))

Ezért aztán a minap, szép időben kirándulni voltunk és gyorsan kattintgattam egy pár képet, biztos ami biztos alapon... meg ugye "mához egy évre már nem leszek itt"...
Az a jó nagy bundás pofácskájú macsek pedig nem vadmacska... csak biztosan jól tartják!:-)))

2010. november 1.

Mindenszentek és Halottak napja....



A Mindenszentek (latinul: Festum omnium sanctorum) a katolikus és ortodox keresztény egyház ünnepe.
A katolikus egyház november 1-jén, az ortodoxia pedig egy héttel később tartja.
Az ünnep, és az azt követő Halottak napja - egyházi jellegén túl- fokozatosan általános népi megemlékezéssé is vált, ilyenkor mindenki kilátogat a temetőbe, meglátogatja elhunyt hozzátartozóit.
Megtelnek a sírok őszirózsával, krizantémmal, az elmúlás jelképes virágaival.
Az emberek gyertyát gyújtanak, és elveszített szeretteikre emlékeznek... tegyük meg mi is...

Én csendben alábbi  verssel teszem meg....

"Száll a füst, parányi tüzek égnek,
Ma tűnik csak a temető szépnek.
E napon, mikor árvák oda lépnek,
Hol szüleiktől búcsúztak el végleg...

Mikor anyák szíve egy hatalmasat roppan,
Mert kicsikéjük szíve már soha sem dobban.
Testvérek, rokonok, régi cimborák,
Hozzátok is eljött oly sok jó barát.

"Bárcsak itt lennél!" -Hangzik fel ezer szájból
Gyötrő fájdalom tör ki a némaságból.
Sok boldog lélek, mely ki tudja merre jár,
Oda térő embert mindig örömmel vár.

Ők tudják csak a titkot: mit ér a halál,
És hogy a sok elhunyt egyszer hazatalál.
Sóhajok ezrei jutnak el a mennybe,
Repítik imáinkat a fellegekbe.

S ti, kik elmentetek, örökké velünk lesztek,
Mert szívünk zegzugaiban, soha el nem vesztek.
Álmainkba jöttök, mi boldog könnyek közt ébredünk,
Mert Tudjuk, Ti mindig itt vagytok és lesztek is Velünk!"