2020. április 29.

GOMBÁS LENCSÉS RIZOTTÓ











GOMBÁS LENCSÉS RIZOTTÓ

1 csésze = 240 ml

1/2 csésze (120 g) rizottó rizs 
1 közepes hagyma kockára vágva
2 gerezd fokhagyma átnyomva
2 ek olívaolaj
1/4 csésze fehér bor
1 1/4 csésze zöldségleves
1/2 csésze kókusztej (nem volt itthon, ezért mogyorós tejet használtam)
3 csésze gomba szeletelve
1 csésze lencse (konzerv) (nem volt itthon, ezért száraz lencsét főztem gyorsan hozzá kuktában)
1 ek szójaszósz
1 ek balzsamecet

Friss petrezselyem, fekete bors, tengeri só, ízlés szerint

Melegítsünk 1 ek olívaolajat egy serpenyőben, keverjük hozzá a kockára vágott hagyma felét és egy gerezd átnyomott fokhagymát, majd pár percig pirítsuk közepes lángon.
Adjuk hozzá a rizst, keverjük 1 percig, és öntsük bele a bort, folyamatosan keverjük, amíg a bor felszívódik.
Adjunk hozzá 1/2 csésze zöldséglevest és főzzük alacsony lángon, amíg a levest beszívja. Rendszeresen keverjük, és adjunk hozzá további levest, 1/4 csésze egyszerre, amíg a folyadék felszívódik, és a rizottó al dente és krémes lesz. (kb. 15 perc).

Egy másik serpenyőben melegítsük fel a maradék 1 ek olívaolajat, keverjük hozzá a megmaradt hagymát és fokhagymát, és néhány percig főzzük közepes lángon.
Adjuk hozzá a gombát, a lencsét és pirítsuk 3 percig. Adjuk hozzá a balzsam ecetet, a szójaszószt, a kókusztejet, és néha keverjük meg, főzzük 5 percig. 
Ízesítsük ízlés szerint fekete borssal, sóval.
Végül keverjük összea gomba / lencse keveréket a főtt rizottó rizzsel,szórjuk meg  friss petrezselyemmel és tálaljuk!


2020. április 26.

NYERS ÉTCSOKI TORTA



NYERS ÉTCSOKITORTA

Alap:
100 g mandula
70 g datolya, kimagozva
1/2 tk só
2 ek kókuszolaj

Krém:
2 érett nagy avokádó
70 g nyers kakaó
50 g kókuszolaj
100 g nyers nádcukor
1 vaníliarúd kikapart magjai 
1 csipet só

Az alap hozzávalóit késes robotgépben összekeverjük és egy folpackkal bélelt 18 vagy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformába simítjuk. Betesszük a mélyhűtőbe, amíg elkészítjük a krémet.

A krém hozzávalóit a késes robotgéppel összekeverjük és a behűtött alapra simítjuk. Visszatesszük a mélyhűtőbe és 1 óra alatt készre hűtjük. Tálás előtt 20 perccel kivesszük.

2020. április 25.

M EGGYES CSOKIS RÓZSÁK (MUFFIN)



MEGGYES CSOKIS RÓZSÁK (MUFFIN)

1 csésze = 200 ml
(A joghurtos pohár a mérce)

2 tojás
1 csésze joghurt
3/4 csésze olaj
1 csésze cukor

2 csésze liszt
2 csomag vaníliás cukor
1 tk sütőpor
100 g csokoládé csepp vagy apróra vágott csokoládé
300 g meggy

Melegítsd elő a sütőt 200°C (180°C légkeverés) fokra.és nem Tapadásmentes spray-vel fújj be egy 12 lyukas muffin formát. (Vagy kend ki olajjal.)
Elektromos habverővel keverd össze az olajat és a cukrot, amíg kifehéredik és kissé habossá nem válik, majd a tojásokat egyenként adagold és keverd hozzá.
Tedd hozzá vaníliáscukrot, a lisztet és a sütőport, keverd el majd forgasd hozzá óvatosan a meggyet és a csokoládét.
Kanalazd a keveréket a muffin formába.
Süsd 15-20 percig, amíg aranybarna lesz, tűpróba.
Hagyd teljesen lehűlni egy rácson.

2020. április 24.

TOSZKÁNAI KRÉMES CSIRKÉS TÉSZTA





TOSZKÁNAI KRÉMES CSIRKÉS TÉSZTA

½ csésze parmezán sajt, finoman reszelve
1 ek liszt
2 ek olívaolaj
600 g csirkemell
2 ek olasz fűszer
só és bors ízlés szerint
1 ek vaj
3 gerezd fokhagyma, átnyomva
1/3 csésze aszalt paradicsom, csíkokra vágva
1 csésze csirkeleves
1 csésze tejszín
250 g tészta, ízlés szerinti
2 csésze friss spenót (opcionális)
1 csésze koktél paradicsom, félbevágva (opcionális)

Reszeld finomra a parmezán sajtot és tedd félre.
A csirke mindkét oldalát szórd meg az olasz fűszerkeverékkel, sóval és borssal.
Melegíts olívaolajat egy nagy serpenyőben és süsd meg a csirke mindkét oldalát 8-10 perc alatt.
Tedd félre a csirkét.
Állítsd a hőfokot közepes értékre, és olvaszd meg a vajat. Add hozzá a fokhagymát és az aszalt paradicsomot, főzd 1-2 percig.
Add hozzá a csirkelevest, a tejszínt és a lisztet. Fokozatosan keverd bele a parmezán sajtot. 
Add hozzá a tésztát és melegítsd át. Tedd bele a spenótot és a koktélparadicsomot, keverd össze.
Vágd a csirkét csíkokra és tedd a tésztára.

2020. április 23.

CSIRKE MARSALA




CSIRKE MARSALA

1 csésze száraz Marsala bor
1 csésze csirkeleves
2 csont és bőr nélküli csirkemell, félbevágva 
só, bors
2-3 ek liszt
2 ek vaj
2 ek olívaolaj
250 g szeletelt gomba
3 gerezd fokhagyma áttörve
1 tk darált friss kakukkfű vagy 1/2 tk szárított
1 tk darált friss oregánó vagy 1/2 tk szárított
1 1/2 tk kukoricakeményítő 1 ek csirkehúslevessel elkeverve 
1/3 csésze tejszín
1 ek aprított petrezselyem

Öntsd a bort és a csirkelevest egy serpenyőbe.
Forrald fel, majd csökkentsd a hőt, és hagyd óvatosan forrni, amíg kb. 15 percig kb. 1 csészényire sűrűsödik.
A csirke mindkét oldalát sóval és borssal fűszerezzük.
Forgasd mind2 oldalát a lisztbe.
Olvassz 1 ek vajat 1 ek olívaolajjal egy serpenyőben.
Tedd bele a csirkét, és süsd meg 10–12 perc alatt, félidőben megfordítva.
Tedd félre és takard le. 
Olvaszd össze a maradék 1 ek vajat 1 ek olívaolajjal, add hozzá gombát.
Süsd meg kb. 8 perc alatt,  időnként átforgatva, amíg a aranybarna színt kap. 
Tedd hozzá a fokhagymát és pirítsd 1 percig.
Húzd le a serpenyőt a tűzről, majd keverd bele a Marsalát, a kakukkfüvet és az oreganót.
Forrald  össze, miközben a megbarnult darabokat kapard fel az aljáról és tedd bele a  kukoricakeményítős csirkeleves keverékét.
Keverjük, amíg besűrűsödik, ízesítsd sóval és borssal. 
Tedd vissza a csirkemelleket a serpenyőbe, kanalazz egy kis mártást tetejére.
Hintsd meg petrezselyemmel és tálald.



2020. április 19.

Csokoládés - földimogyorós puding pite











Csokoládés - földimogyorós puding pite

Alap:
230 g Digestive keksz
1 ek világosbarna cukor
100 g olvasztott vaj 

A csokoládé-mogyoróvaj puding:

1 ek zselatin
1/3 csésze forró víz
1/3 csésze cukor
1/3 csésze kakaó
1/4 csésze kukoricakeményítő
1 csipet só
3 csésze tej (cukormentes mogyorós tejjel készítettem)
90 g étcsokoládé, apróra vágva
1/2 csésze krémes mogyoróvaj
2 tk vanília kivonat

A tetejére:
apróra vágott  pörkölt földimogyoró

A kekszalap sütése:
Melegítsd fel a sütőt 175°C-ra.
Aprítsd fel a konyhai robotgéppel a kekszet a cukorral és a vajjal.
Kanállal simítsd egy 23 cm-es kapcsos tortaformába és süsd 12 percig.
Hagyd kihűlni egy rácson.

A pudinghoz:
Tedd a zselatint egy kis tálba, add hozzá a forró vizet és kevergesd amíg feloldódik, majd tedd félre.
Alacsony hőfokon, egy lábosban keverd össze a cukrot, a kakaót, a kukoricakeményítőt és a sót. 
Fokozatosan add hozzá a tejet, folyamatosan kevergetve, amíg sima (egynemű) lesz. Közepes lángon főzd, folyamatosan keverve, amíg sűrűsödni és forrni kezd, kb. 10 percig.
Vedd le a tűzről, add hozzá a mogyoróvajat és a csokoládét, és keverd, amíg teljesen felolvad. 
Keverd hozzá a vaníliát és a zselatint. Öntsd a pudingot a kekszalapra. Díszítsd a földimogyoróval. 
Hűtsd le a tortát a hűtőszekrényben egy éjszakára. 

2020. április 18.

RÁK ALFREDO




RÁK ALFREDO

6 szelet bacon szalonna, apróra vágva
500 g garnélarák tisztítva 
1 tk só
½ tk fekete bors
½ hagyma, kockára vágva
1 paradicsom, kockára vágva
3 gerezd fokhagyma, áttörve
2 csésze tejszín (480 ml)
500 g főtt fettuccine tészta
1 (100 g) csésze reszelt parmezán sajt
½ csésze friss petrezselyem

Egy nagy serpenyőben süsd meg  a bacon szalonnát közepes lángon, amíg ropogós lesz.
Add hozzá a rákot, a sót és a borsot, és süsd, amíg rózsaszínűvé nem válik. Vedd ki a rákot és a szalonnát úgy, hogy a zsír a serpenyőben maradjon.
Tedd a serpenyőbe a hagymát, a paradicsomot és a fokhagymát, és süsd, amíg a fokhagyma kicsit megbarnul.
Add hozzá a tejszínt és forrald fel.
Amint a tejszín forrni kezd, tedd bele a fettuccine-t. 
Tedd rá rákot és a bacon szalonnát, a parmezán sajttal és a petrezselyemmel együtt. Keverd addig, amíg a sajt megolvad és a szósz bevonja a rákot. 


2020. április 15.

ROPOGÓS HÉJÚ CIPRUSI KENYÉR







ROPOGÓS HÉJÚ CIPRUSI KENYÉR

250 g simaliszt
250 g kenyérliszt
1 tk só
300 g víz
1 csomag instant kovászpor

Tedd a hozzávalókat a kenyérsütőgép üstjébe, és dagaszd 30 percig a tésztát.  Hagyd benne kelni 40 percig.

(Kézzel is dagaszthatod, majd egy kissé kiolajozott, fóliával lefedett tálban keleszd.) 

Tedd a megkelt tésztát egy kissé lisztetett felületre, és kézzel formázd kör alakú kenyérré.
Egy ecsettel távolítsd el a felesleges  lisztet a tésztáról, majd nedves ecsettel kend át a felületét. 
Helyezd a kenyértésztát egy sütőlapra, és hagyja kelni további 30 percig.
Melegítsd elő a sütőt 220ºC-ra.
Tegyél egy tortagyűrűt a tészta köré és fed le egy sütőálló tállal.
Helyezze az előmelegített sütőbe, és süsd 35 percig, majd távolítsd el a tálat, csökkentsd a hőmérsékletet 190°C-ra és süsd ígymég 10 percig.
Ha kész, hagyd 15 percig egy rácson hűlni egy tiszta konyharuhával letakarva. 



2020. április 14.

A legtutibb répatorta





A legtutibb répa torta 

1 csésze = 240 ml

1 csésze liszt
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
csipet só

1,5 csésze reszelt sárgarépa
1 csésze darabolt dió
1 csésze kókuszreszelék
1/4 csésze mazsola
1/2 csésze aprított, leszűrt ananász

1 csésze cukor
1/2 csésze étolaj
2 tojás

160 fokra melegítettem elő a sütőt, és sütőpapírral kibéleltem egy 20 cm-es kapcsos tortaformát.
Egy nagy tálban összekevertem az első 5 hozzávalót, félretettem.
Robotgéppel gyors fokozaton összekevertem a cukrot az olajjal, közben egyenként hozzáadtam a tojásokat.
Alacsony fokozaton tovább dolgozva hozzáöntöttem a lisztes keveréket.
Beleforgattam a srépa-dió-kókusz-mazsola-ananászt.
A tortaformába öntöttem és 50-60 percig  sütöttem. Nem kell teljesen szárazra sütni. Tűpróba.
Hűlni hagytam, majd kettévágtam és a lapokat megkentem a krémmel, majd összeállítottam.
Philadelphia sajtkrém, ahogy évek óta készítem:

400 g Philadelphia sajt
100 g porcukor
1 narancs leve + reszelt héja

A fentieket összekevertem, és a tortalapokra kentem. 
Aprított dióval és narancshéjjal díszítettem.

2020. április 13.

BRIÓS 2.





És itt az idei (is) Húsvét sztárja, amit mindig, nemcsak Húsvétkor megsütünk és mindig ugyanolyan finom! 
Az idén ismét csak fél adagot sütöttem, azt írom most ide, 8 briós lesz belőle. 
Az idén picit változtattam:
- porélesztővel készült
- a vajat olvasztva, akkor tettem a tésztához, amikor már nagyjából összeállt, és azzal dagasztotta tovább a gép
- az első kelesztési idő hosszabb lett, mert elmentünk kutyát sétáltatni, így 30 perc helyett 1 óra lett 😂
- előmelegített sütőben kezdtem sütni
Így ezekkel a változtatással is ugyanolyan jó lett! 

De az eredeti is tökéletes, ami —>;   ITT olvasható. 

Itt alább pedig az idei (2020) sütés hozzávalói:

BRIÓS / Latsia anyukája

500 g liszt
8 g porélesztő
120 g cukor
50 g puha vaj
1 tojás sárgája
250 ml tej

1egész tojás lekenéshez

Dagaszt, keleszt, átgyúr, formáz, leken, keleszt, leken.
15-20 percig sül előmelegített sütőben.

Latsia:

Kenyérsütőgép dagasztotta 30 percig a tésztát, majd kelesztette 20 percig, kivettem, átgyúrtam picit majd  8 részre osztottam, és minden részt megfeleztem, kisodortam és brióssá formáztam. Lekentem, 20 percet kelesztettem, újra lekentem és 200 fokra előmelegített sütőben 
20 percet sütöttem.

HÚSVÉTI TEJSZÍNES KALÁCS




Ez a kalács Limara receptje szerint készült. Annyit változtattam rajta, hogy porélesztővel készült. Nagyon finom kalács.


HÚSVÉTI TEJSZÍNES KALÁCS

500 g finomliszt
1 mk só
60 g cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
250 ml 30%-os tejszín
50 ml tej
8 g porélesztő

Kenéshez:
1 tojás

A hozzávalókat a kenyérsütőgép üstjébe tettem és bekapcsoltam az 1 óra 30 perces dagasztó-kelesztő  programot. A program lejárta után a tésztát kivettem átgyúrtam és 4 egyenlő részre osztottam. (Aki hármas fonással akarja fonni a kalácsot, az csak három részre ossza.)
Gombócokká formáztam, letakartam egy tiszta konyharuhával és 15 percig kelni hagytam. Egyforma hosszúságú rudakká sodortam őket és megfontam négyes fonással. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tettem és a tojással lekentem. Kelni hagytam 35 percet majd a sütőt 200 °-ra előmelegítettem. A kalácsot újra lekentem a tojással és a sütőbe tettem. 10 percig sütöttem, majd a hőfokot 180 °-ra levéve további 20 percig sütöttem. A kalácsot kivettem és rácson hagytam kihűlni.
Az én sütőm elég erős, lehet hogy másnak picit tovább kell sütni.

2020. április 9.

CSIRKEMELLFILÉ FALATOK SPÁRGÁVAL ÉS BULGURRAL







CSIRKEMELLFILÉ FALATOK SPÁRGÁVAL ÉS BULGURRAL

3 csirkemell filé, kockára vágva
2 csonag soárga, megmosva, végük levágva 
3 ek vaj
1 tk olívaolaj
2 tk áttört fokhagyma
1 tk olasz fűszerkeverék
1 ek csípős szósz (BBQ szószt használtam)
125 ml csirkeleves
1/2 citrom leve 
1 evőkanál aprított petrezselyem

A csirke ízesítéshez:
1 tk só
1 tk  bors
2 tk hagymapor

A csirkehús kockákat  sóval, borssal és hagymaporral fűszerezd be és tedd félre.
Melegíts 1 ek vajat és olívaolajat egy nagy öntöttvas serpenyőben közepes-alacsony hőn. 
Óvatosan keverve süssük meg a csirke húst mindkét oldalán, amíg aranybarna nem lesz. 
Csökkentsd a hőt, adj hozzá 1 tk áttört fokhagymát és olasz fűszert, keverd össze és süsd, amíg illatozni kezd. 
Vedd ki a serpenyőből a húst és tedd félre egy tányérra.
Tedd bele ugyanebbe a serpenyőbe (közepes hőmérsékleten) a maradék áttört fokhagymát, majd csirkelevessel sűrítsd kicsit.
Add hozzá a megmaradt vajat, citromlevet, csípős szószt, petrezselymet.
Keverd össze.
Tedd bele a spárgát, és 2 percig hagyd főni. 
Rakd vissza a csirkehúst a serpenyőbe, és keverd még egy percig, hogy újra átmelegedjen.
Díszítsd a csirkét és a spárgát még egy kis petrezselyemmel, és tálald azonnal.